Chvíle na chalupě očima sedmiletého kluka

Chvíle na chalupě očima sedmiletého kluka

Tisk

na chalupe s modernim fotrem 200Dominik Landsman vydal teď v příhodném čase před prázdninami další knihu – po Deníčcích moderního fotra se nyní přesouvá na chalupu a udělal vypravěče ze svého syna.

 

 

 

Kniha Na chalupě s moderním fotrem je tedy psána z pohledu Čeňka. To je na jednu stranu jen taková finta, způsob, jak ukázat dvojí vnímání reality, zdůraznit, jak jsou pro děti některé věci otravné, nebo jak něco dělají ze zlomyslnosti. Jazykově však jde o klasického Landsmana, sedmiletý kluk by takový deníček s takovými jazykovými prostředky rozhodně nepsal.

„Když je vám totiž sedm, nemáte svobodnou vůli. Žádnou. Jste vykořisťovaná třída a děláte to, co chtějí rodiče, vaši vykořisťovatelé. No a ti moji jsou do ježdění na chatu jak jatý a já do toho nemám co mluvit. Takže jakmile přijde jaro, nedá se svítit a každý víkend kysnu na chalupě, kde chípnul pes. (str. 5)

V knize se nachází celkem 19 kapitol, které popisují chalupu a její okolí (například dědovu chloubu v podobě bazénu a trávníku nebo pobožnou místnost), zabývají se sportovním vyžitím na chalupě a dalšími aktivitami. Několik z nich se týká také významných událostí – Silvestru, Velikonoc nebo grilováním. Kapitoly jsou krátké, ale spousta věcí se v nich opakuje, což na mě působilo otravně.

Všechny předchozí Landsmanova vyprávění jsem poslouchala jako audioknihu a Na chalupě s moderním fotrem jsem se rozhodla si přečíst. Nevím, zda to bylo psanou formou, nebo už jen autorovým vytěžováním z tématu, ale kniha mě zklamala. Čtení mě příliš nebavilo, ani jsem se moc nezasmála, jen párkrát pousmála a měla jsem dojem, že to mohl napsat každý… Někdo se v knize možná najde, zavzpomíná na své časy strávené na chatě nebo chalupě, ale pro mě šlo jen o průměrné dílo napsané s cílem vydělat nějaké peníze.

Dominik Landsman (* 14. října 1985) je český spisovatel. Vystudoval na Vysokém učení technickém v Brně obor Finance podniku, následně pracoval jako realitní makléř. V době, kdy dostal v zaměstnání výpověď, hledal novou práci, ale když konečně nastoupil, po čtrnácti dnech sám odešel. Rozhodl se tedy zůstat místo manželky na mateřské dovolené, které se syn narodil zhruba měsíc před výpovědí. O zážitky z mateřské dovolené se rozhodl podělit s ostatními, a jelikož v dětství zkoušel psát pohádky a povídky, rozhodl se napsat knihu. Nejdříve založit vlastní blog, kde humorně, s nadhledem a cynismem popisoval dny prožité se svým maličkým synem. Po ohromném úspěchu na blogu vydal své příspěvky knižně, a to se stejně velkým úspěchem: Deníček moderního fotra aneb Proč by muži neměli mít děti, Deníček moderního fotra 2 – aneb Pánbůh mi to oplatil na dětech. Dominik Landsman aktuálně zveřejňuje své příspěvky v časopisech a na internetu, pracuje na knihách jiného zaměření a věnuje se svému koníčku – rybaření.

na chalupe s modernim fotrem


Na chalupě s moderním fotrem
Autor: Dominik Landsman
Žánr: humor, česká literatura
Nakladatelství: Ikar, Euromedia Group
Rok vydání: 2020
Počet stran: 160
Hodnocení: 60 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/449432-na-chalupe-s-modernim-fotrem.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Na začátku bylo slovo…Platí to i pro cizince v novém prostředí,“ říká Oksana Moiseniuk ze spolku Můžeš Mluvit Česky.

oksana 200Přinášíme vám rozhovor s režisérkou a producentkou, majitelkou filmové produkce FENOMART a také Ukrajinkou dlouhodobě žijící v Česku Mgr. Oksanou Moiseniuk. Patří do týmu spolku Můžeš Mluvit Česky, o kterém nám řekla více.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jak nacisté chtěli přestavět města v střední a východní Evropě

Ekonomizace prostoru perexNacistické Německo do poslední chvíle věřilo ve své vítězství. Dokládají to ustavičně promýšlené přípravy olbřímích přesunů „nevyhovujícího“ obyvatelstva a rovněž architektonické plány na ráznou přestavbu velkých měs...


Literatura

Černočerné srdce. Tak temné, že temnější už být nemůže

cernocerne-srdce perexČernočerné srdce je už šestým případem v sérii se svérázným detektivem Cormoranem Strikem a jeho kolegyní Robin Ellacottovou. Navazuje na tituly Volání kukačky, Hedvábník, Ve službách zla, Smrtící bílá a Neklidná krev. Spoluma...

Divadlo

Zábava aneb chi-chi, cha-cha, che-che

ypsilonka 200Začali jsme slovy dnes již jistě klasické pohádky. V té se snažili princeznu rozveselit učením smíchu. A smích, to má být přece zábava. A zábavu a její smysl si vzali na paškál v divadle Ypsilon prostřednictvím jednoaktového absurdního dram...

Film

„A čo je víťazstvo pre mačku na rozpálenej plechovej streche?...“

kocka na rozpalene plechove strese200„...aby sa na nej udržala čo najdlhšie...“ hovorí Maggie (Elizabeth Taylor) svojmu manželovi Brickovi (Paul Newman) po ďalšej zosérie hádiek, ktoré prekonávajú. Maggie sa cíti ublížená, o...