Umělecké dílo různých forem: Nečíst

Umělecké dílo různých forem: Nečíst

Tisk

necist 200V květnu vydalo nakladatelství BizBooks literární prvotinu známého českého herce a režiséra Miroslava Krobota, doplněnou ilustracemi Julie Čermákové, s žertovným názvem Nečíst. Máte-li rádi humor pana Krobota, budete knihou nadšeni a slupnete ji jako malinu na posezení!


Takovou osobnost je těžké popsat ve zkratce…

Miroslav Krobot (* 1951) je divadelní režisér, herec, dramatik a divadelní pedagog. Vystudoval JAMU v Brně, po studiích nastoupil nejprve do divadla v Chebu. Pak působil několik let v Hradci Králové. Od roku 1984 pracoval v pražském Realistickém divadle. V roce 1996 se stal uměleckým šéfem Dejvického divadla, kam tehdy přivedl celý svůj absolventský ročník z DAMU. Za dobu jeho uměleckého vedení (1996-2014) Dejvické divadlo získalo řadu prestižních ocenění. Diváci ho mohli vidět i v jiných filmových snímcích, např. v Účastnících zájezdu, Venkovském učiteli, ve filmech Muž z Londýna, Tajnosti, Dům, Alois Nebel, Ve stínu, Hořící keř, Okresní přebor, Revival. V roce 2014 měl premiéru jeho filmový režijní debut Díra u Hanušovic, v roce 2017 pak film Kvarteto.

necist miroslav krobot

Proč Nečíst?

Nečíst nelze jednoduše zaškatulkovat jako sborník různých literárních textů a forem, docela mi k tomuto dílu sedí popisek „literární koláž“ nebo jak lákají na přebalu knihy: „Útržky, úvahy, nonsensy, vzpomínky, povídky. Důležité. Zábavné. Vedlejší. Bizarní. Fiktivní. Osobní. Intimní. Nečíst!“ A víc myslím netřeba vědět. To vše doplněno rozvernými ilustracemi ilustrátorky a grafičky Julie Čermákové a spolu tvoří opravdu komplexní umělecké dílo.

Co na to říkám?

V knize se podíváme do hlavy jedné z nejzajímavějších postav naší kulturní scény - a že je to tedy jízda! Navštívíme různá místa po naší zemi, potkáme překvapivé osobnosti, ale nakoukneme i do autorova okolí a myšlení. Pana Krobota si nesmírně vážím za jeho divadelní i filmovou tvorbu, ale tento příspěvek do kulturního fondu šel nějak mimo a pravděpodobně za to může fakt, že na něco takového jsem prostě neměla náladu, třebaže jsem knihu četla po částech na několikrát.

necist

Název: Nečíst
Autor: Miroslav Krobot
Ilustrace: Julie Čermáková
Žánr: povídky, úvahy
Nakladatelství: BizBooks
Rok vydání: 2020, paperback
Počet stran: 264
Hodnocení: 60 %

Odkaz na web: https://www.albatrosmedia.cz/tituly/61928552/miroslav-krobot-necist/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Aleš Prager: „Když jsem vstoupil do knižního světa, všichni z oboru říkali, že je to běh na dlouho trať – tak běžím. “

ales pragerLetos na jaře jste si na webu K21 mohli přečíst rozhovor "Kniha, kterou má cenu číst" se začínajícím táborským spisovatelem Alešem Pragerem. A protože je Aleš ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Krok vpřed v české literatuře. Koho vypijou lišky

koho vypijou lisky 200Nakladatelství HOST mě neustále, zas a znovu přesvědčuje, že je prostě sázkou na jistotu. Na jistou kvalitu knih. Ať už se jedná o odbornou publikaci z edice Teoretická knihovna, prózu či ,jako v tomto případ...


Literatura

Děti ulice to nikdy nemají lehké

nezlomny 200Spisovatelka Hana Hindráková píše vždy silné příběhy, nejčastěji z afrického prostřed. Nejinak je tomu u knihy s názvem „Nezlomný, která vyšla v nakladatelství Alpress.

 

...

Divadlo

Večeře bez servítků

pohreb-az-zitra 1 perexŠvandovo divadlo zve na večeři prostřednictvím hry Pohřeb až zítra, jejíž autorkou je Natalie Kocab. Na diváky čeká intenzivní zážitek plný ostrých slovních střetů opepřený složitou situací jednotlivých členů rodiny zase...

Film

Zázraky v České televizi

ct1  perexZázraky se dějí. O tom jsou přesvědčeni autoři podzimního schématu České televize, který se na obrazovkách představí divákům již s prvními zářijovými dny. Zazářit by tak měly vedle stálic především novinky hrané tvorby, kde se dle slov autorů uro...