Je libo fejeton?

Je libo fejeton?

Tisk

mym vrstevnikum 200Nakladatelství Ikar vydalo fejetony Michala Viewegha, které vycházely v Lidových novinách. Tato útlá kniha je nazvaná Mým vrstevníkům a jiné fejetony.

 

 

 

V knize se nachází celkem 52 fejetonů – každý týden v letech 2018 až 2019 vycházel jeden, takže se jedná o takovou kroniku jak samotného spisovatele, tak celé společnosti. Jsou tak na jednu stranu aktuální, ale na druhou se dají rozhodně číst i s odstupem.

Tím, že se jedná o novinové fejetony, mají předem danou sazbu v podobě 2500 znaků. To ostatně Michal Viewegh často zmiňuje – zvláště ve fejetonech věnovaných tvůrčí krizi. „Na obrazovce počítače nepřestává zjišťovat počet napsaných znaků – jakmile jich má alespoň dva tisíce čtyři sta padesát, uklidní se. Už ví, že padesát znaků vždycky nějak doklepe.“ (str. 150). Jedná se o přiměřený počet znaků – dost na to, aby obsah dával smysl a dotkl se daného problému a málo na to, aby čtenáře nudil.

Fejetony se dotýkají různých témat. Spisovatel místy vzpomíná a popisuje různé akce jako je například brněnský festival ProART, Sázavafest nebo natáčení reportáže v České televizi, což čtenáři poskytuje zajímavý pohled od zákulisí. Jindy si zase stýská na svůj věk, a to především ve fejetonu, který dal knize název a na mnoha dalších stránkách. Moc se mi líbily fejetony, kde hovořil také o výchově – například když popisuje pilíře rodičovské výchovy a zmiňuje, že „dospívajícímu dítěti nemůžete poskytnout lepší službu, než když se v jeho očích dobrovolně stanete kreténem!“. Dále popsaných desatero zaručených otcovských tipů jak na to je opravdu trefná.

Od knihy Mým vrstevníkům a jiné fejetony jsem dostala přesně to, co jsem očekávala. Přečetla jsem si dobře napsané fejetony na různá témata. Některé mě bavily více, jiné méně, párkrát jsem se zasmála, jindy zase naopak zamyslela. Knihu jsem zhltla během několika večerů, odpočinula si u ní a ve výsledku jsem ráda, že se ke mně dostala.

Michal Viewegh se narodil 31. března 1962 v Praze, vystudoval češtinu a pedagogiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a poté krátce působil jako učitel na základní škole v Praze Zbraslavi. Od roku 1993 pracoval jako redaktor v nakladatelství Český spisovatel a o dva roky později se stal spisovatelem z povolání. První povídky publikoval už během studia na vysoké škole, dále je také autorem mnoha úspěšných románů, novel, ale i fejetonů či literárních parodií a vydal také své deníkové zápisky (Báječný rok, Další báječný rok). Podle jeho románů Báječná léta pod psa (1992), Výchova dívek v Čechách (1994), Účastníci zájezdu (1996), Román pro ženy (2001), Vybíjená (2004) a textů ze souboru Povídky o manželství a sexu (1999) vznikly úspěšné filmy.

mym vrstevnikum

Mým vrstevníkům a jiné fejetony
Autor: Michal Viewegh
Žánr: fejetony, česká literatura
Nakladatelství: Ikar, Knižní klub
Rok vydání: 2019
Počet stran: 168
Hodnocení: 80 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/381579-mym-vrstevnikum-a-jine-fejetony.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Myslím, že by hrozně pomohlo, kdyby si lidé, až se začnou hádat, na film Hádkovi vzpomněli,“ říká Hynek Čermák

hynek cermak 200Do kin před pár dny vstoupila komedie režiséra Vojtěcha Moravce o rodině, která se pořád hádá. Ať dělají Hádkovi, co mohou, nikdy se na ničem neshodnou a každý z nich si nakonec myslí to svoje. Ve vzduchu teď navíc visí rozepře o dědict...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Sám mezi staršími

200litPřinášíme vám ukázku z knihy Milana Uhdeho - Rozpomínky, co na sebe vím.

...

Literatura

Jedny netradiční lázně a devět cizinců

Uplne cizi lida perexDo lázní uprostřed pustiny zavítalo devět různých lidí. Rozvedená matka čtyř dětí, které se nelíbí její postava. Mladý rozvodový právník, toužící najít své skutečné já. Starnoucí autorka romantických knih. Starší rozvedený...

Divadlo

Muzikál Jane Eyrová podruhé v Brně

jana Eyre perexPo delší době, tedy přesně po roce, se Hudební scéna Městského divadla rozezvučela muzikálem, který mněl svou první premiéru těsně před zavřením divadel v nastávající pandemii korona viru.

...

Film

Matouš Ruml a Eva Toulová jako zamilovaný pár filmu Superžena

Superzena perexMájová nálada dorazila i na plac nového celovečerního filmu Superžena, ve kterém tvůrci natáčeli stěžejní vztahové scény snímku s Matoušem Rumlem a režisérkou Evou Toulovou. Hned v prvním obraze, který se natáčel ve Štramberském hotelu...