Jedny netradiční lázně a devět cizinců

Jedny netradiční lázně a devět cizinců

Tisk

Uplne cizi lida perexDo lázní uprostřed pustiny zavítalo devět různých lidí. Rozvedená matka čtyř dětí, které se nelíbí její postava. Mladý rozvodový právník, toužící najít své skutečné já. Starnoucí autorka romantických knih. Starší rozvedený muž, hledající smysl života. Mladý manželský pár, jehož vztah výrazně narušila výhra v loterii. A tříčlená rodina, která se snaží vyrovnat se smrtí příbuzného.

 

Máte problémy? Zkuste léčbu šokem...

Očekávají, že desetidenní pobyt v těchhle lázních jim pomůže. Nejde totiž o tradiční lázně. I recenze na internetu se výrazně liší – zatímco polovina z nich je nadšená a slibuje zázraky na počkání, další čast tvrdí, že je lepší se tomuhle zařízení vyhnout širokým obloukem. Hosté hned po příjezdu zjišťují, že některé léčebné postupy jsou více než zvláštní. Jaká je tedy pravda?

Společenský román Úplně cizí lidé napsala australská spisovatelka Liane Moriarty, která je v Česku známá díky svým knihám Na co Alice zapomněla, Manželovo tajemství nebo Sedmilhářky, podle nichž byl natočen i úspěšný seriál.

Stejná situace 9x jinak

Ve vyprávění příběhu se střídá všech devět hostů. Nejenže tak dokonale poznáte všechny protagonisty, ale uvidíte i to, jak odlišně mohou vnímat stejnou situaci různí lidé. Autorka mistrovsky zvládá popsat psychiku postav, ale věnuje jí hodně prostoru, takže je začátek knihy opravdu pomalý. To ocení především ti, kteří milují podrobné vyprávění o emocích a osudech postav. Jak ale děj plyne, dostaví se pocit znepokojení, že na těch lázních je něco opravdu divného. Možná až nebezpečného.

Převážně vážně, opepřeno humorem

Čím víc spěje příběh k závěru, tím je napínavější. Autorka knihu ozvláštnila thrillerovou atmosférou, která je skvělým protikladem k předešlým psychologickým pasážím. Tempo vyprávění se postupně zrychlí, a pokud budou chtít hrdinové vyváznout bez jakékoliv újmy, budou muset zabojovat. Zobrazení toho, jak snadné je naletět psychopatovi, je velmi realistické, a nechybí ani humor a ztřeštěnost alespoň trochu odlehčující závažná témata a problémy, které hosté řeší.

Uplne cizi lida obal

Úplně cizí lidé
Autorka: Liane Moriarty
Originální název: Nine perfect strangers
Žánr: společenský román
Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2019
Počet stran: 464

Hodnocení: 95%

www.knizniklub.cz/knihy/379233-uplne-cizi-lide.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Moje profesní dráha? To je velice pestrý způsob života se všemi pro a proti, říká Tomáš Netopil

tomas netopil 200Šest hudebních večerů slibuje letošní ročník hudebního festivalu Hudba v zahradách a zámku Kroměříž 2015. Zahajovacím koncertem bude 21. června uvedení slavné kantáty Carla Orffa Carmina Burana v provedení Filharmonie Bohuslava Martin...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Busny jsou ZPĚT!

Busny Zpet 200Čas od vydání Busny TAM rychle utekl a už je tady její pokračování s názvem Busny ZPĚT s podtitulem Vracíme se z Afriky.

 

...

Literatura

Zasmějte se u příhod veterináře

krava na strome 200Pokud máte chuť na nějakou odpočinkovou knihu, u které se zasmějete a proniknete do tajů záslužného povolání, sáhněte po Krávě na stromě obsahující Neuvěřitelné historky ze života zvěrolékaře.

...

Divadlo

Je láska silnější než strach?

sipkovaruzenka perexV každé správné pohádce vyhraje dobro nad zlem. Dokáže ale křehká láska zvítězit nad tak velkým soupeřem, jakým je potichu se vkrádající strach? To se dozvíte, pokud zavítáte do Státní opery na baletní představení Šípková Rů...

Film

Dopřejte si rozkoš nejen v oblacích

rozkos v oblacich 200Španělský režisér Pedro Almodóvar, proslavený už řadou provokujících filmů (Labyrint vášní, Na dno vášně, Volver, Kůže, kterou nosím), vytvořil v katastrofické tragikomedii Rozkoš v oblacích jakousi modelovou ...