Jak si neudělat z domova cirkus jako na Piccadilly

Jak si neudělat z domova cirkus jako na Piccadilly

Tisk

jak si neudelat z domova cirkus jako na piccadilly 200V červnu vyšla u nakladatelství Mladá fronta příjemná knížečka o životě ve Velké Británii od známé české autorky Hany Parkánové-Whitton s delším, ale vtipným, názvem Jak si neudělat z domova cirkus jako na Piccadilly.

 



Hana Parkánová-Whitton se narodila v roce 1950 v Praze. Zde vystudovala na Karlově univerzitě kombinaci čeština a angličtina, poté působila po pětadvacet let v nakladatelstvích. Věnovala se i překládání (přeložila přes padesát titulů) a vlastní literární tvorbě. Je autorkou knih Jak si vypěstovat na anglické zahrádce českého trpaslíka a Jak se po anglicku vytratit v Anglii. Též se představila úspěšným historickým románem Zimní královna.

Po roce 1989 hodně cestovala a navštívila i země tak vzdálené, jako jsou Čína a Thajsko. V roce 2001 se provdala za Angličana a nyní žije převážně ve Velké Británii. Založila si literární agenturu, dál překládá i píše a s Českým rozhlasem spolupracuje na pořadech o Velké Británii.

Hana Parkánová-Whitton už nějakou dobu žije v Anglii a své zkušenosti a zážitky s tímto kusem světa a mnohdy excentrickými postavičkami, které v něm žijí, přenesla do fikčního světa a tak vznikla knižní řada s názvem Anglické příhody, kde nejnovější přírůstek je právě tato novinka a nese pořadové číslo sedm.

Kniha je přehledně rozdělena do dvanácti kapitol a obsahuje rámcový příběh, takže nejenom, že se seznamujeme se svéráznou anglickou náturou a vším, co k ní patří, nadto zde máme pořádný propletenec vztahů a příběh o ne zrovna rozumném a promyšleném otevření dívčí školy.

Kniha mi uběhla velmi rychle a byla napsána svižným tempem a dokázala opravdu živě vykreslit anglický venkov. Pobavilo mě, jak jejich sousedka považovala vše od Hany za „kontinentální“ a tím dávala na odiv typickou anglickou rezervovanost, kdy považovala za dobré jen to, co pochází z Británie. Povaha Angličanů je prostě jiná a z celé knihy to na člověka dýchne. Taky se mi líbily jak nenápadné historické vsuvky, ojedinělé poučky o původu slov nebo rady, jak co přeložit a kdy to požít nebo spíš nepoužít (např. old chap, old fruit).

Jak si neudělat z domova cirkus jako na Piccadilly doporučuji jako úsměvné čtení, nad kterým člověk nemusí moc přemýšlet, ale které je psáno svižně a vtipně. Pokud se zajímáte o angličtinu, jistě vás kniha pobaví ještě víc. Ale užijí si ji i neanglofilové, tak směle do čtení!

jak si neudelat z domova cirkus jako na piccadilly

Název: Jak si neudělat z domova cirkus jako na Piccadilly
Autor: Hana Parkánová-Whitton
Žánr: biografie
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2019, pevná
Počet stran: 240
Hodnocení: 80 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a vy si ji můžete koupit zde: https://www.knihcentrum.cz/jak-si-neudelat-zdomova-cirkus-jako-na-piccadilly


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sto zvířat: „Tlustej chlapeček se včelou v kalhotách bude naše nejroztomilejší deska“

200rozSka kapela Sto zvířat, kterou původně založila partička nadšených pedagogů, vystupuje už od roku 1990. Při příležitosti koncertu skupiny v brněnském klubu Fléda jsme vyzpovídali frontmana a spoluzakladatele Jana Kalinu. Zaujal především svou pohotovostí a ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Pšenica – áno či nie?

pseniAj vy máte radi vôňu čerstvého chleba? A možno vám je po chlebe ťažko aj bez toho, aby ste trpeli celiakiou. Odpoveď je alergia alebo intolerancia na pšenicu. Ale ako sa mám vzdať pšenice, veď je predsa vo všetkom!


Literatura

Příběh sester, které stály za vznikem parfumerie Douglas

Parfumerie Douglas perexUž jako malé dítě je Marie Carstensová fascinována parfémy hamburských dam. Proto si se sestrou Annou slíbí, že si jednou otevřou vlastní parfumerii.

 

...

Divadlo

Sen noci svatojánské promění jeviště v magickou džungli

sen noci svatojanskeV malírně zlínského divadla vzniká jeden z největších bubnů v republice! Pro nesmrtelnou Shakespearovu komedii o zběsilé touze po lásce a milování Sen noci svatojánské, která bude mít pre...

Film

Vzniká celovečerní film Milion chvilek. Na dokončovací práce spustila režisérka Amálie Kovářová sbírku prostřednictvím platformy Hithit

milion chvilek200Když na jaře 2019 začala režisérka Amálie Kovářová natáčet přípravu demonstrace spolku Milion chvilek na Václavském náměstí, netušila, že se jí pod rukama začal odehrávat inspirativní příběh o neutuchající snaze a boji občanské české spo...