Sněžná slepota – tajemství zavátá sněhem

Sněžná slepota – tajemství zavátá sněhem

Tisk

snezna slepotaAri žije se svou přítelkyné Kristín v malém bytě v Reykjavíku a plánují si společnou budoucnost. Pro Ariho to není zrovna jednoduché období. Po tom co se rozhodl přerušit studium teologie, nastoupil na policejní akademii. A jelikož je léto roku 2008 a finanční krize je na spadnutí, a navíc se jeho studium chýlí ke konci, nabídku práce v Siglufjörður bere jako životní příležitost, i když je to na severu Islandu daleko od hlavního města a od jeho přítelkyně. Jak říká jeho nadřízený Tómas: „Tady se nikdy nic neděje". Ari tedy brzy příjde na to, že jeho práce policisty se nejspíše bude skládat z pokut za špatné parkování a pomáhání při sousedských pracích.

Ovšem až do té doby než zemře kdysi slavný spisovatel Hrólfur Kristjánsson nešťastným pádem, pár dní před premiérou nového představení ochotnického spolku města. Tómas od začátku Arimu řekne, že šlo o nešťastnou náhodu a nehodlá s ním o tom diskutovat. Ovšem Arimu na tom od začátku něco nesedí a jeho podezření se prohloubí, když se k němu večer někdo vloupá, což je na místě, kde si lidé ani nezamykají dveře velmi podivné. Začne se o lidi a dění okolo sebe více zajímat a zjišťuje, že na místo kde se nic neděje, se toho děje poměrně hodně.

Islandské krimi mám hodně ráda právě pro jeho odlišnost, není zde třeba brutálních vražd ani spousty krve. Právě naopak, vše si plyne až v poklidném tempu a čtenář pomalu proniká do děje a seznamuje se s postavami. Velmi mi připomíná knihy Agathy Christie, kde je taky scenerie naoko poklidného venkova, ve které se jen tak náhodou stane vražda. V knize Ragnara Jónassona je to právě tak – na město padá sníh, všechno je bílé, ale pod zdánlivě klidnou sněhovou pokrývkou bublají staré křivdy, zakázané vášně, neopětovaná láska, neodhalená tajemství. A tak přesně jako se hlavní hrdina brodí každý den závějemi sněhu, který neustále přibývá, tak stejně se musí brodit k odhalení pravdy o podivném úmrtí. Stejně jako sněhu – přibývají další lži a polopravdy, navíc Ari je ve městě nový a většina lidí se na něj dívá skrz prsty. Takže pokud máte rádi spíše klidnější detektivky, plynoucí svým tempem a zaměřené na psychologii postav je tahle kniha právě pro vás.

O autorovi: Ragnar Jónasson narozen roku 1976 v hlavním městě Islandu Reykjavíku je momentálně neprodávanější islandský spisovatel. Je ovšem nejen spisovatel, ale také právník a učitel autorského práva na místní univerzitě. V minulosti působil i jako překladatel a přeložil do islandštiny 14 detektivek Agathy Christie. Proslul hlavně sérií Dark Iceland (Temný Island), která se odehrává v okolí města Siglufjörður a představuje mladého detektiva Ari Thora.

Prvním dílem této série je právě kniha Zasněžena slepota ( Snowblind 2010, u nás vyšla pod nakladatelstvím XYZ), dalšími díly jsou Blackout (2011), Rupture (2012), Whiteout (2013), Nightblind (2014). Poté začal psát další serii s názvem Hidden Iceland series (Skrytá islandská serie) kde vyšly zatím dvě knihy The Darkness (Temnota, vydána česky pod nakladatelstvím Omega 2018), The Island (2019) a na další knize z této série s názvem Mist momentálně pracuje. Jeho knihy byly přeloženy do více než dvaceti jazyků a dobývají příčky prodejnosti po celém světě.

Ukázka u knihy:

Pomalu se blížila šestá a na policejní stanici se rozezvonil telefon. Ari sebou škubl. Ticho bylo neprostupující, rušilo ho jen hučení počítače a tikot hodin na stěně. Ariho ovládl podivně tíživý pocit. Pocit, který narůstal tím víc, čím hustěji sněžilo. Dost možná, že bohové počasí budují kolem policejní stanice tlustou zeď, přes kterou se už nedostane ven. Zatmělo se mu před očima a najednou mu dělalo potíže se nadechnout. To naštěstí rychle přešlo.

Když se telefon opět hlasitě rozezvonil, Ari se zhluboka nadechl, upřeně zíral před sebe a dovolil, aby mu vzduch naplnil plíce. Jako by něco takového předtím nikdy nezažil. Kristín? Podíval se na svůj mobil. Displej byl černočerný. Arimu chvíli trvalo, než si uvědomil, že to není jeho mobil, ale telefon na stole před ním, pracovní telefon.

Název: Sněžná slepota

Autor: Ragnar Jónasson

Žánr: krimi thriller

Vydáno: 2019

Stran: 267

Vydalo nakladatelství: Nakladatelství XYZ

Hodnocení: 85 %

snezna slepota

Foto: Lenka Kališová


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zámkem až do Betléma

200rozBývávalo, že zámky a hrady se uzavřely na podzim veřejnosti, jako kdyby spaly a čekaly na jarní sluníčko. Už dávno je tomu jinak. Koncem října sice skončí na většině z nich sezóna (někde jedou celoročně), ale v prosinci se probudí a připravují sváteční ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Příběh oděný do pravého leopardího kožichu
kozichV červnu vyšel Haně Kolaříkové (*1971) psychologický román s dějinným podtónem - Pravý leopardí kožich. Samotný název je trochu hádankou a jeho výstižnost zřejmě nelze docenit dříve než po dočtení knihy. Přesto snad neprozradím příliš, když napovím, že...

Literatura

Komu se dá v dnešní době věřit?

komu se da verit 200V nakladatelství Host vyšla nedávno další populárně naučná kniha, tentokrát s názvem Komu se dá věřit a podtitulem Jak nás technologie sblížily a proč by nás mohly zase rozeštvat. Autorka Rachel Botsmanová v ní předkládá velmi z...

Divadlo

Blackbird

200divNárodné divadlo uviedlo 18. októbra v divadle Kolowrat v Prahe hru Blackbird podľa námetu Davida Harrowera. Hlavné postavy si zahrali Jiří Štěpnička ako Raymond a Jana Pidrmanová ako Una a vedľajšiu postavu dievčaťa stvárnila Matylda Blattná.

...

Film

Čas je jejím sluhou, nikoliv pánem


princezna zakleta v case perexPrincezna Ellena (Natalia Germani) je od narození prokletá. Kletba, kterou na ni uvrhla čarodějnice Murien (Simona Zmrzlá), se má naplnit o jejích dvacátých narozeninách. Na její oslavě se plán...