Zámkem až do Betléma

Zámkem až do Betléma

Tisk

200rozBývávalo, že zámky a hrady se uzavřely na podzim veřejnosti, jako kdyby spaly a čekaly na jarní sluníčko. Už dávno je tomu jinak. Koncem října sice skončí na většině z nich sezóna (někde jedou celoročně), ale v prosinci se probudí a připravují sváteční překvapení pro své návštěvníky. Jaké to bude v prosinci ve Vizovicích, jsme se zeptali kastelánky Jany Pluhařové

 


Paní Jano, nejdřív nám prozraďte – odpočinula jste si od posledního návštěvního dne alespoň chvilku, nebo hned po uzavření zámku jste se vrhla na prosincové přípravy?

Vlastně už ani nevím…, ale vzhledem k tomu, že s listopadem nastaly inventury veškerého hmotného majetku, porady, semináře, posezónní sumarizace a samozřejmě velký úklid, tak asi moc příležitosti k odpočinku nebylo. V tomto ohledu mám možná štěstí, že se zase tak moc neohlížím zpátky a víc řeším to, co se děje právě teď. Ovšem přípravy na prosincovou akci probíhají už delší dobu, v poslední době nabírají na intenzitě a v následujících dnech budou nejvypjatější, ostatně jako vždycky, když nás čeká něco nového, co si nemůžeme dopředu vyzkoušet.

roz

Už od 14. prosince můžeme k vám na výstavu – přibližte nám jakou?

V posledních letech jsme připravovali o vánočních svátcích dvě akce současně – vánoční výstavu v přízemí zámku a Betlémy v zámecké kapli. Kaple je ale v rekonstrukci, a tak jsme spojili obě akce do jedné. Bude se konat v přízemí zámku, v chodbách a hlavním zámeckém průjezdu. Realizujeme tak nápad mé dcery Báry, která chce pojmout cestu chodbami jako cestu k Betlému. Během ní budou návštěvníci kromě dvacítky drobnějších betlémů potkávat jednotlivé figury z Betléma, které je doprovodí až k jesličkám. Hned od začátku jsme při tom počítali s tím, že opět využijeme úžasné nápady a šikovnost učitelů výtvarné výchovy a jejich žáků II. stupně zdejší základní školy, kterými nás už v minulosti nejednou příjemně překvapili.
Málem bych zapomněla – samozřejmě nebude chybět vánoční strom, voňavé cukroví a punč.

Jaké Betlémy můžeme vidět?

Od papírových přes dřevěné až ke drátěným... Betlémy ze soukromé sbírky gajdoše Petra Sovjáka si půjčujeme poprvé. Znám ji jen z doslechu a tak bude překvapením i pro mě.

Spolupráce se školou – to je báječný nápad – co si žáci základní školy připravili, čím se pochlubí?

Dostali za úkol vytvořit papírový betlém v životní velikosti. Jednu hotovou postavu jsem měla možnost vidět a musím říct, že převálcovala všechny mé představy! Stádo oveček už pár dní obývá zámeckou kuchyň, ostatní figury doputují do zámku koncem týdne.

roz1

Výstava potrvá až do 29. 12. 2013 – tak mne napadá, jaký bude Váš Štědrý den?

Na to jsem sama zvědavá, v tom nejlepším smyslu slova. Třeba se rovnou z peřin překulím k nějaké té pohádce a budu doufat, že se ke mně pod deku přidají i naše dvě holky – nejstarší Barča a nejmladší Maya. Až pohádka skončí, dáme si ke snídani vánočku bramboračku, kterou peču opravdu jenom na vánoční svátky a bez které už by Štědrý den prostě nemohl být. A pak se uvidí… cukroví na talířek, ovoce na misku, betlémské světlo na stůl, pohádky, pohádky, pohádky… Na Štědrý den chodí do zámku k betlémům nejvíc lidí. Někteří zajdou i k našim dveřím popřát hezké svátky, podělit se o kalíšek trnkové a prohodit slovo. Na tyhle návštěvy se moc těším, těším se, že uvidím známé tváře a podám si ruku i s těmi, se kterými se během roku třeba vždycky neshodnu. Pro mě je největší kouzlo Vánoc ve smíření.

Chystáte nějaké překvapení na poslední den roku nebo se těšíte, že zamknete zámek a vyrazíte za teplem někam k moři?

Popravdě nechystám se realizovat ani jedno. Poslední den roku, jako všechno, co právě končí, má pro mě schizofrenní obsah. Sice brečím po tom prožitém, co už se nikdy nebude opakovat, ale ještě víc jsem zvědavá, co je pro mě v novém roce přichystáno. Každopádně ale nechávám tento den nepracovní, tedy pokud to jenom trošku jde. Do tepla třeba k moři bych ujela moc ráda, ovšem na druhou stranu – kolik lidí na této planetě má to štěstí, že může prožít během jednoho roku hned čtyři roční období a každé jiné?

Co byste chtěla, aby se v příštím roce změnilo?

Přístup státu ke svému majetku, kterým hrady, zámky, tvrze a další památky jsou. A také přístup k lidem, kteří dělají všechno, co je v jejich silách, aby tyto památky nenechali padnout. To bych si opravdu moc přála.

roz4

Dáváte si předsevzetí?

No ano!!! Na rok 2014 už to mám vymyšlené: ztloustnu, vydělám míň peněz, přestanu se učit angličtinu a konečně prorazím do bulváru!!! :-)

Trošku nás ke konci roku navnaďte na ten příští – kdy bude zahájena nová sezóna, už víte, co bude jinak?

U nás i na drtivé většině památek začne další sezóna v dubnu. Asi to nebude příliš populární, když řeknu, že mnoho nového návštěvníkům v příštím roce nenabídneme. Každopádně by se ale měli přijet podívat na to „nové“, co jsme pro ně připravili v sezóně letošní. Nebylo toho totiž málo. Zcela nově instalované nebo upravené interiéry s původními sbírkami, příběhy lidí a věcí, o kterých se dozvědí hodně zajímavého při prohlídkách, tematické výstavy, nové možnosti jak zde strávit svůj čas – to všechno tu zůstává k dispozici. Stačí jen prostě přijít. Zámecká kaple bude kvůli celkové obnově v roce 2014 ještě nepřístupná, ale pokud nedojde k nějakému nepředvídatelnému zdržení, mohla by se po roční přestávce otevřít během vánočních svátků alespoň k výstavě betlémů. Nicméně výstava Kaple jinýma očima, která obsahuje právě vnitřní vybavení z kaple, poběží ještě během příští sezóny a bude aktuálně doplňována o předměty, dovezené z restaurátorských dílen. Rádi bychom pokračovali v tematických prohlídkách, zaměřených a povinnosti a život v panské službě, které měly mimořádný úspěch a určitě připravíme i další kulturní program, složený z hudebních a dramatických žánrů. Ostatně jako každý rok. Těšíme se na viděnou!

Děkuji za milou pozvánku do Vizovic – co se na zámku děje a dít bude můžeme všichni sledovat na stránkách www.zamek-vizovice.cz

Zdroj foto: archiv Státní zámek Vizovice, www.zamek-vizovice.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kryštof Šafer: „Film Váňa vás pobaví a ukáže, že není čeho se bát.”

krystof saferDo kin nedávno vstoupil film o populárním českém žokejovi Váňa – největší závod je život sám. Při této příležitosti jsme položili pár slov producentovi tohoto snímku, Kryštofu Šaferovi, který nám přiblíží film i je...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Laura a její tygři zahrají v Lucerna Music Baru pro tygry a pokřtí nové album

laura200V neděli 17. března v pražském Lucerna Music Baru představí kapela Laura a její tygři nové album Zoo Zoo! vydávané kompletně online. Písničky pro děti inspirované životem zvířat z pražské Zoo nazpíval společně s kapelou dětský sbor Ústecké Bambini. Role ...


Literatura

Jahodová sezóna polské autorky je skvělou sondou do ženské duše

big jahodova-sezona-4nG-502439 (2)Jestli mě za poslední dobu zaujala nějaká kniha, byla to právě Jahodová sezóna Marty Dzido, která mě rozebrala na atomy. Po přečtení pár kapitol povídek odzadu knihy ve s...

Divadlo

Když kamarádi už nejsou, co bývali

fuk 200Divadlo pod Palmovkou opět hraje po rekonstrukci ve svých prostorech. Jednou z premiér aktuální sezóny je i hra nizozemské autorky Marie Goos, která poukazuje na to, že časy a lidi se mění, i když byli skálopevně přesvěd...

Film

Co se stane, když se zloděj rozhodne napravit své chyby?

Cest zlodeju perexPotulný zpěvák Edgin (Chris Pine) je součástí party zlodějíčků, kteří kradou a následně prodávají vzácné artefakty. Tato práce je však velmi nebezpečná a může se při ní snadno stát, že skončíte v oprátce. A ani takový klikař jako Ed...