Republika 1918–2018 různýma očima

Republika 1918–2018 různýma očima

Tisk

moje-republika 200Středisko západočeských spisovatelů vydalo před pár dny u příležitosti stoletého výročí republiky almanach historicko-beletristických textů jejich členů nazvaný Moje republika 1918-2018. Co v něm najdete?



Středisko západočeských spisovatelů vzniklo jako občanské sdružení v únoru roku 1990 za přítomnosti třiceti západočeských spisovatelů. Nyní má přes 40 členů a od počátku si vytklo jasný cíl: pořádat nejrůznější literární akce, při kterých by se spisovatelé setkávali s veřejností a mohli jí tímto způsobem literaturu přibližovat. Jednou z těchto akcí je například Plzeňský literární festival.

V almanachu Moje republika 1918–2018 se nachází celkem 11 textů od členů střediska, shrnující slovo závěrem od PhDr. Miroslava Husa ze Západočeského muzea v Plzni a Filozofická fakulta ZČU a medailonky spisovatelů. Některé příběhy jsou doplněny také dobovými fotografiemi. Působivé je také jednoduché grafické zpracování, kde jako předěl funguje decentní lipový list.

Co se týče textů, každý je trochu jiný, ale všechny jsou moc zajímavé, čtivé a hlavně silné. Moc se mi líbilo vyprávění Jakou příchuť má štěstí psané formou deníku Idy Sebastiany. Odehrává se v italském prostředí, tehdejší součásti Rakouska Uherska a motiv štěstí je zde velmi důležitý. „Možná je největší štěstí, když je člověk volný. Chtěla bych být svobodná a rozhodovat o sobě sama.“ (str. 16). Autorkou je JUDr. Daniela Kovářová, spisovatelka, advokátka, vysokoškolská učitelka a bývalá ministryně spravedlnosti, která píše humoristickou literaturu, fejetony, povídky a detektivní romány.

Velmi silný je pak příběh v povídce Beze jména od Markéty Čekanové pojednávající o Františkovi, jehož jméno máma odmítá napsat na pomník, protože stále věří, že se vrátí. A následně se zde projevuje známý syndrom těch, kteří se navrátili: „Stejně jako spousta dalších mužů, kteří se z Velké války vrátili domů, měl i František pocit, že se ocitl ve světě, v němž pro něj není místo. Rána v hrudníku bolela a občas se ošklivě zanítila. Bránila mu v práci, připadal si jako naprostý válečný kripl. A vlastně jím také byl. Od té doby, co svlékl uniformu, jako by ztratil na ceně.“ (str. 74)

Žánrově se z textů vyniká sci-fi Pohádka o lenivé sjednotitelce Evropy od Iva Fencle, která má v knize své místo a je příjemným zpestřením. Zapůsobilo na mě také zamyšlení s názvem Ohlédnutí. Jejím autorem je Bohumil Jirásek, vysokoškolský pedagog věnující se především české literatuře 20. století, analýze a interpretaci literárních děl. Jedná se o kratší text shrnující nejvýznamnější události a jejich vliv na vypravěče.

Almanach Moje republika 1918–2018 jsem si přečetla s velkým zájmem a jen jsem si říkala, že by si takové texty zasloužily i širší distribuci nějakého velkého nakladatelství. A některé příběhy by stály i za rozšíření, protože by rozhodně neměly být zapomenuty.

moje-republika

Moje republika 1918–2018: almanach historicko-beletristických textů členů Střediska západočeských spisovatelů vydaný ke stým narozeninám České republiky
Autor: kolektiv
Žánr: povídky
Nakladatelství: Středisko západočeských spisovatelů
Rok vydání: 2018
Počet stran: 158
Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

David Stypka se draka NEBOJí

Neboj perex28. dubna 2017 vychází nové album Davida Stypky a jeho kapely Bandjeez s názvem NEBOJ. Už teď je v médiích poprask a jméno Stypka se skloňuje v mnoha pádech, naposledy byl s kapelou viděn v Dobrém ránu s ČT, a jak sám uvádí, poskytuje šest rozhov...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

155 receptů Růženy a Andrease: Gurmánská živá strava

gurman200Hurá, konečně kniha, která si neklade za cíl osvětlit problematiku syrové stravy! Ostatně, toho je všude až dost, velmi oceňuji, že tady tento nutný úvod vzali autoři jen velmi stručně a jasně – a tím pádem i velmi zajímavě a čtivě, protože si odpustili agitaci, jež ve všežravcí...


Literatura

Bernadette von Dreien: Christina: Dvojčata zrozená jako světlo

Christina 200Příběh, který asi není pro každého. Maminky a lidé se zájmem o vyšší duchovno ale zaplesají. Tohle určitě zanechá hluboký emocionální čtenářský otisk.

...

Divadlo

Asanace neví, co chce svým divákům říct
ImageAsanace v pražském Divadle Na zábradlí je prvním jevištním ztvárněním jedné z her Václava Havla, kterého se autor nedožil. S inscenačním týmem ale i přes svůj vážný zdravotní stav spoluprac...

Film

Kdo bude první vrahem pokřivených vztahů? Hodný syn?

altZanedlouho vstoupí do českých kin dramatický snímek z chladného severu s pohledem na pokřivený vztah matky a syna. Kritiky i veřejností ceněné dílo nabízí sondu do křehké pavučiny citů, rodinných vazeb a emocí. Je skutečně prvotina režisérky Zaidy Berg...