Příběh oděný do pravého leopardího kožichu

Příběh oděný do pravého leopardího kožichu

Tisk
kozichV červnu vyšel Haně Kolaříkové (*1971) psychologický román s dějinným podtónem - Pravý leopardí kožich. Samotný název je trochu hádankou a jeho výstižnost zřejmě nelze docenit dříve než po dočtení knihy. Přesto snad neprozradím příliš, když napovím, že symbol leopardího kožichu nejen výborně koresponduje s autorčiným tvůrčím stylem, ale hlavně pomyslně propojuje živočišnost Afriky a otázku trýznivé rodinné historie, která se nakonec v příběhu ukáže jako klíčová.
 
 
Vyprávění začíná v bodě, kdy hlavní hrdinka Jana ztrácí novorozeného syna. Během nenaplněného šestinedělí truchlí, zavírá se před světem a my na ni nahlížíme prostřednictvím vševědoucího vypravěče, jenž postupně odkrývá skutečnosti přímo či nepřímo související s jejím životem. Co se stalo v Africe a kdo je pravým otcem zemřelého dítěte? Jací jsou Janini rodiče? A co takhle prarodiče? Kam až sahají její kořeny? Ocitáme se tu v přítomnosti, tu v minulosti - zprvu na přeskáčku, později téměř současně. Až se zdá, jako by čas splýval, jako by se všechny ty události odehrávaly najednou… A z tohoto mimočasového víru nakonec vykrystalizuje pointa vyvolávající hned několik otázek. Na ty už si ale musí odpovědět každý sám.
Významným aspektem, jímž kniha zaujme, je autorčina literární osobitost. Každá kapitola je například uvozena čímsi, co by mohlo vzdáleně připomínat haiku nebo krátkou surrealistickou báseň. Poezie v pravém slova smyslu to však není - tato sousloví mají spíše předjímat atmosféru následujících úseků. A co se týče samotné jazykové stránky, je třeba podtrhnout, že Hana Kolaříková píše především barvitě - pocity a situace popisuje pomocí promyšlených obrazů, které silně působí na čtenářovu představivost. V čem autorčin rukopis konkrétně spočívá, lze asi nejlépe pochopit na základě ukázky. Posuďte tedy sami:
„Druhý den koupil starožitné plechové hodiny tmavohnědé barvy se zažloutlým ciferníkem a černými ručičkami. Byly výjimečné nejen svým stářím, ale i velikostí, hlasitostí tikotu a taky tím, jak se doplňovaly s oprýskaným materiálem vstupních dveří. (…) Dokud šly, odpočítávaly čas. Další iluzi. Prý jde jen o plující odraz nehybné bezčasovosti. Prý je už všechno někde dáno. I Jana je přesvědčená o tom, že žije v nějaké uzavřené bublině, že žije tak, jak jí dovolí čas a prostor, ale chtěla by víc – rozšířit si vědomí a protáhnout ho hadí skulinou v zemi.“ (str. 14-15)
Tolik tedy k textu jako takovému. Než však skončím, nesmím zapomenout pochválit nakladatelství Host za sympatický trik na přebalu knihy, kdy jsou na matném podkladovém povrchu pomocí lesklého materiálu lehce načrtnuty leopardí chlupy. Na první pohled není nic vidět, ale v určitém specifickém světle obálka působí jako zvířecí srst. Takže ani grafická stránka této publikace nezaostává, co se týče skrytých tajemství.
Na závěr bych řekla, že Hana Kolaříková zřejmě nebude autorkou, která sedne úplně každému. Její obrazový, snový a syrový styl může stejně dobře nadchnout, jako odradit. Přesto (anebo právě proto) je dobře, že se v současné literatuře někdo takový objevil. Pokud se tedy rozhodnete zjistit, co se skrývá pod pravým leopardím kožichem, mám pro vás jedno doporučení: nečekejte vůni květinového parfému. Spíše se připravte se na léty zpuchřelý odér a na smečku otazníků, které se jako červi kroutí v jeho poskvrněné struktuře.
 kozich


Pravý leopardí kožich
Autor: Hana Kolaříková
Žánr: beletrie
Grafické zpracování obálky: Veronika Kopečková
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2017
Počet stran: 224
ISBN: 978-80-7577-080-6

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ráda pracuji nejen v ateliéru, ale i s lidmi, nechci, aby se ze mne stal ateliérový samotář, říká malířka Rosana de Montfort

rosana foto perexKdyž mi i ve světě respektovaná malířka Rosana de Montfort naznačila, na čem všem pracuje, na čem se podílí, a že to není jen výtvarná tvorba, usoudil jsem, jestli za touto neskutečně tvůrčí a aktivní umělkyní nestojí náhodou celý tým...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Mýty 6: Domovina

myty 200Další komiks, na který se nemusí zapomenout, je kniha Mýty 6: Domovina. Je to už 34. – 41. část komplexního seriálu o mýtických postavách v Mýtově, v Hollywoodu a dávné Domovině.

...

Literatura

Mischling

Mischling200Holocaust a druhá světová válka jsou témata, která zůstanou ve společnosti dlouho střeženým tématem. Lidí, kteří skutečné hrůzy koncentračních táborů zažili, neustále ubývá. Jakkoliv chápu, že je potřeba tuto problematiku dále šířit mezi lidi...

Divadlo

Dárkové poukázky Letních shakespearovských slavností přináší nevšední zážitky, a ještě něco navíc

shakespeare 200Od 1. prosince jsou v síti Ticketmaster v prodeji Dárkové ePoukazy na Letní shakespearovské slavnosti 2022. Krásný vánoční dárek v podobě ePoukazu umožní příznivcům Slavností obdarovat své blízké, a kromě bohaté nabídky představení gar...

Film

Válka, slzy, terapie. Recenze filmu Chlapi nepláčou

CP200Druhé nejvyšší ocenění, Zvláštní cenu poroty, si z festivalu ve Varech letos odvezl film Chlapi nepláčou. Dobře napsaný, suverénně zrežírovaný a také výtečně zahraný snímek, nahlížející z nečekaného úhlu na stále bolavé následky „jugoslávské války“, na festiv...