Šarlatové kimono a oceány lásku přenáší

Šarlatové kimono a oceány lásku přenáší

Tisk

Sarlatove kimono, perexNa romantické příběhy moc nejsem. Těch jsem se načetla v pubertě do sytosti a asi se jich přesladila. Šarlatové kimono mne ale zaujalo na první pohled. Červeně laděná obálka s rudovláskou v kimonu se povedla. A pak ten název. „Šarlatové“ ve mně evokuje klasický příběh Šarlatového písmena a to „kimono“, to zavání exotikou. Mám ráda příběhy z krajin, které jsou svými tradicemi a kulturou naprosto odlišné od té naší. Takže je rozhodnuto. Tenhle příběh si chci přečíst.

 

Se jménem autorky Christiny Courtenay se setkávám poprvé. Ze stručného životopisu se dozvídám, že tato britsko-švédská spisovatelka několik let žila v Japonsku a do země vycházejícího slunce se stále a ráda vrací. Na jejích webových stránkáchzjišťuji, že už má za sebou slušnou řádku románů pro ženy. A povětšinou s vůní dálek a závanem historie.

Otevírám Šarlatové kimono a než přečtu první písmeno, seznamuji se s oficiální anotací příběhu:

„Samuraj Taro zahrnuje Hannah, tajemnou cizinku s rusými vlasy a zelenýma očima, přepychem a láskou. Vášeň, s níž prahne po dívce z tak odlišného světa, mu nebezpečně komplikuje život. Taro stojí před nevyhnutelnou volbou: má zachránit sebe, nebo svou lásku.“ Zní to dost sladce, ale na mém nadšení to zhola nic neubírá a pouštím se do čtení.

V prologu se dostávám do japonské zahrady roku 1611 a poznávám mudrce Janagiharu. Dozvídám se jeho proroctví o rusovlasé ženě se zelenýma očima, blížící se k japonským břehům. Vizi převypráví svému daimjóovi, velkému samuraji Taroovi. Ten si starcův příběh uloží do srdce a dál žije životem, který mu osud přidělil.

Hned v první kapitole se z Japonska přesouváme do Devonu v Anglii téhož roku. Mladičká Hannah tu žije poklidným životem do chvíle, než se její sestra chystá pod čepec a její starší bratr na dlouhou obchodní plavbu do Japonska. Rodiče řeší, co s nejmladší dcerou. Provdat ji za vdovce s pěti dětmi je řešení, které se Hannah ani trochu nelíbí. Protože je to dívka s ohněm v těle, nehodlá se oddat naplánovanému osudu a bere budoucnost do vlastních rukou. V převlečení za chlapce opouští domov a skrývá se na palubě lodi svého bratra. Je to ovšem bratrova loď? Nebo se spletla a nalodila se na palubu kapitána Rydona, prostopášníka, který měl pletky s její krásnou sestrou? A co se stane, až jí kapitán odhalí?

Střídavě přeskakujeme kapitoly s Hannah a sledujeme život Tara. Jak dopadne jeho domluvený sňatek se ženou, která ho od první chvíle pouze trpí? Mívá Janagihara další vidění s tajemnou cizinkou?

Svižně psaný příběh nám na všechny tyto otázky odpovídá. Zhruba v polovině knihy se anglické lodě konečně doplaví k japonským břehům a může se začít odvíjet příběh, na který nás láká anotace.

Jak celá knížka dopadne, je mi tak nějak jasné už od prvních řádků. Přesto hltám každé slovo a jsem zvědavá, jaké peripetie osudu si autorka pro hlavní hrdiny přichystá. Možná bych očekávala, že se dozvím ještě trochu víc o životě a tradicích Japonska, ale nakonec jsem spokojená s tím, co jsem dostala. Příběh se četl svižně a poměrně rychle. Jako nenáročnou odpočinkovou oddychovku mohu vřele doporučit.

Sarlatove kimono

Hodnocení: 80 %
Název: Šarlatové kimono
Autor: Christina Courtenay
Žánr: román pro ženy
Rok vydání: 2017
Počet stran: 288
Nakladatelství: Alpress
Edice: Klokan
ISBN: 978-80-7543-531-6
Překlad: Hana Černá
Redakční úprava: Anetta Nová
Grafická úprava obálky: Tomáš Řízek
Foto zdroj: Alpress


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr a Pavel Baťkovi aneb velký rozhovor nejen o umění

batkovi 200Herci a muzikanti Petr a Pavel Baťkovi. Můžeme je vidět jak na divadelních prknech, tak působí v kapele The End of Colours, která je lidmi velice dobře přijímána. Coverová kapela se soustřeďuje na skladby jedné z...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Příběh pomsty a slávy

reka bohu 200Egyptské město Láhún zdárně rozkvétá pod rukama svého vládce. Je přemýšlivý. Dokáže lidem zajistit obživu a nestrpí zlovolné při. Připravuje svého mladšího syna Huie, aby jednou pokračoval v jeho stopách. Hui se cítí být potěšen a věří, že se o...


Literatura

Pohled do zrcadel lidské duše

zrcadlo perexKniha zrcadel od rumunského spisovatele Eugena Ovidia Chiroviciho je tak trochu jiná detektivka. Nemá příliš akční spád, přesto se od jejích stránek nedokážete odpoutat. Vyšetřovateli nejsou v první řadě detektivové, ale novinář či postarší...

Divadlo

Divadelní svět 2012

divadelni-svet 2012 200Na začátku nového roku se hodnotí. Hodnotí se rok uplynulý, jeho činy, výsledky. Ohlédnutí zpátky může přinést zajímavá srovnání, poukázat na to nejdůležitější a navnadit do budoucnosti. I redakce divadla n...

Film

Čekám až mi umře pes, abych se mohla zastřelit

Olive KitteridgeováSvérázná Olive Kitteridgeová vás rozesměje i rozpláče ve skvělém románu Elisabeth Stroutové, která za byla za tento svůj počin oceněná Pulitzerovou cenou. Olive Kitteridgeová byla...