Můj atlas Česka

Můj atlas Česka

Tisk

muj atlas ceska200Nakladatelství Albatros vydalo v srpnu encyklopedii pro děti Můj atlas Česka, na které se podílel Ondřej Hník a kterou ilustroval Jiří Votruba a taky děti z celé České republiky! Jak vidí a vnímají nejrůznější místa v celé naší zemi právě děti, to se dozvíte v této příjemné naučné knize.

 

 

Ondřej Hník(* 1977) je český pedagog a básník. Autor vyučoval na základní škole, nyní je pedagogem na vysoké škole, pracuje také jako lektor domu dětí a mládeže. Publikuje v literárních časopisech a vystupuje v pořadech pro děti a dospělé. Mezi jeho básnické sbírky patří například Myší výprodej!, Básníci třetího tisíciletí, Malý český poutník, Jizvy na svých místech nebo Malý pražský chodec.

Kniha Můj atlas Česka je výsledkem stejnojmenného dlouhodobého projektu, do kterého měly možnost se zapojit děti z celé České republiky. Jejich úkolem bylo popsat nebo nakreslit místo, kde žijí. Mohl to být dům, město nebo třeba jen oblíbené místo v jejich kraji. V redakci nakladatelství Albatros došlo k pečlivému roztřídění a výběru textů a obrázků, jejichž malí autoři byli pozváni na dílny pořádané Ateliérem Albatros, kde se učili, jak vzniká kniha.

Muj atlas ceska str

Kniha je přehledně rozdělena dle krajů a na úvod každého kraje máme bohatě ilustrovanou dvojstránku s tím nejzajímavějším, co je v dané oblasti k vidění. Popisky tu máme nejen autorovy, ale také dětí a to ji dělá atraktivní. Kniha má být poučná a zábavná a nabízí taky v modrých obdélnících spoustu úkolů, buď hledání v mapě nebo tvořivý úkol či přiřazovačku.

V knize je uvedeno, že je vhodná pro děti od šesti let a já jsem na vážkách, zda tomu tak opravdu je. Některé věci jsou složitější na pochopení a možná by bylo lepší, aby si dítě samo přečetlo popisky, než aby mu to četl rodič. Encyklopedie hýří ilustracemi, ale na druhou stranu mám pocit, že zde je hodně nevyužitého místa a vypadá to pak divně.

Autor nám v předmluvě říká, že jde o dětský atlas a ne o učebnici a rozhodně má pravdu. Tím ale netvrdím, že právě Můj atlas Česka nedokáže podnítit zájem o naši krásnou a bohatou zemi. I já si tam našla svoje, pobavila se a poučila a věřím, že stejně tomu bude u dětských čtenářů.

muj atlas ceska

Název: Můj atlas Česka
Autor: Ondřej Hník
Ilustrace: Jiří Votruba a děti z celé ČR
Žánr: encyklopedie pro děti
Nakladatelství: Albatros
Rok vydání: 2017, pevná
Počet stran: 144
Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lukáš Kovanda: „Ekonomie? Především věda o lidech a jejich rozhodování!“

Kovanda foto200Popularizátoři ekonomie a světa financí úspěšně bourají mýtus, že tato oblast je nuda a „suchařina“. K oblíbeným autorům patří Lukáš Kovanda. Jeho stravitelné a svižné texty se dobře čtou v kavárnách nebo při cestování ve...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Děsivý pojem „Sonderbehandlung“

zvlastni zachazeni 200Je to už sedmdesát let od osvobození koncentračního tábora Osvětim. Dlouhá doba na to, abychom o životě za ostnatými dráty věděli mnohé. Opak se ale zdá býti pravdou. Pojďte se seznámit s těmi, kteří přežili běsnění druhé sv...


Literatura

Komiksový průvodce Prahou pro děti (?)

veverka a myska v praze obalka - perexNakladatelství Albatros nedávno vydalo komiks s názvem Veverka a Myška v Praze. Jedná se o naučnou publikaci, jejímž cílem je seznámit děti s pražsko...

Divadlo

Návod na přežití v Divadle MANA: o lásce, naději a síle přátelství

Navod na preziti 200Návod na přežití - to je dubnová novinka, kterou připravuje divadlo MANA v pražských Vršovicích. Návod na přežití, je dojemná tragikomedie o stáří a nemoci, ale hlavně o životním nadhledu a nezdolném optimismu se skvělými herečkami...

Film

Dovolená v Africe, dovolená za trest?

blended 200Ano, máme tu zase další romantickou komedii, která těžko dosáhne výborného hodnocení na filmových fórech, už právě jen z podstaty, že jde o výše zmínění žánr. A ano, skončí to happy endem, ale to tak nějak víme všichni, a kdyby to nevyšlo v prv...