Winton nebyl jediný, o dalších se tolik neví

Winton nebyl jediný, o dalších se tolik neví

Tisk

zachrana perexDokumentární kniha Záchrana českých uprchlíků 1938 - 39 seznamuje čtenáře s dalšími čtyřmi lidmi, kteří v těchto těžkých časech pomáhali. Sir Nicholas Winton nebyl jediný.  Ale i jemu je v knize věnovaná samostatná kapitola.

 

 

Kdo jiný by mohl s úctou vzpomínat na zásluhy a pomoc Britského výboru pro uprchlíky z Československa než přímý potomek jednoho z hlavních aktérů, jimiž byli tito lidé -  Doreen Warrinerová, Nicholas Winton, Trevor Chadwick, Bill Barazetti a Beatrice Wellingtonová. A právě autor knihy William R. Chadwick byl synem Trevora Chadwicka. Jeho hlavním cílem bylo představit také další osoby, o kterých se vlastně tolik neví a nebylo jim přiznáno patřičné uznání.

Winton jako nadhodnocený hrdina

Chadwick každému z výše zmíněných postav věnoval samostatnou kapitolu v knize, kde popsal jejich osudy, pohnutky i životopisná fakta. O Wintonovi píše velice hezky a nijak nedegraduje jeho hrdinství, ale považuje je právem za příliš přehnané a nadhodnocené. Sám Winton se vyjadřoval skromně a přehnaný zájem o jeho osobu jej spíše znechucoval. Lidé prostě potřebovali hrdinu, tak veškerou energii soustředili pouze na jedno jméno. Autor knihy se snaží ukázat, že tu byli i jiní, kteří pomáhali. V kapitole o Wintonovi je také zmiňován český film Všichni mojí blízcí, ve kterém se přímo postava Nicholase Wintona vyskytuje.

“Zajímala mě pouze záchrana dětí a zcela upřímně nejsem zbožný. Židům, zvláště těm ortodoxním, se to nelíbilo, ale abych dostal děti ven, vytvořil jsem určitou konstrukci, a jestliže byly ohroženy, bylo mi jedno, zda jsou Židé nebo komunisté nebo katolíci, a taky mě nezajímalo, ke komu půjdou.”
(Nicholas Winton -  citace z knihy)

“Nakonec můžeme říct, že Winton neprojevil “odvahu” nebo “hrdinství” v běžném slova smyslu. Tyto vlastnosti byly pro práci, kterou dělal, irelevantní. Naštěstí měl jiné vlastnosti, mnohem cennější - pevnost, zdatnost, nezdolnost, čestnost a schopnost přesvědčovat. Jeho zbraněmi byl stůl, psací stroj, dopisní papír a hodně dobrovolníků. S pomocí velkého podpůrného týmu se stal architektem úžasného plánu záchrany životů 669 dětí.”
(William R. Chadwick - citace z knihy)

Autor se zkrátka velice snaží poukázat na to, že není nijak reálné se domnívat, že Winton byl superman a celou akci zvládal organizovat a řídit sám. Považuje to za znevažování Wintonova jména a přímo uvádí, že jeho život nepotřebuje žádné falešné analogie.

Kniha je věcná, odborná, dokumentární, obohacena citacemi a pouze stručně popsanými vybranými příběhy. Chybí mi v ní fotografie, emoce a lidské příběhy. Jedná se o tématiku, o které není mnoha lidem příjemné číst, přesto si své čtenáře jistě najde. Především asi ty, kteří se zaměřují na holocaust, druhou světovou válku a historii. O tom, co se tehdy dělo by ale měli vědět všichni.

O autorovi:

William Chadwick (1934 - 2011) se narodil v Anglii. V sedmnácti letech odjel do Kanady, kde studoval na University of Toronto. Doktorát získal na College v Londýně. Po návratu z Kanady učil angličtinu a drama na univerzitách v Saskatchewanu a Ontariu. Napsal divadelní hry, básně, studie o Williamu Wicherleym, H. Kitchenerovi a Ontario za první světové války.

Jen věda k smrti pečlivá
vyhrabe křivdy, které křičí
od Luthera až dodneška,
z těch ochořela kultura
a zjistí, co se stalo v Linci
a jaká hmyzí nestvůra
stvořila boha psychopata

W .H. Auden, 1. září 1939
(přeložil Jan Zábrana)

zachrana

Český název knihy: Záchrana českých uprchlíků 1938 - 39
Autor: William R. Chadwick
Překlad: Jitka Herynková
Žánr: naučná literatura pro dospělé
Vydáno: 2017
Stran: 176
Vydalo nakladatelství: Mladá fronta a.s. - divize Knihy
Hodnocení: 85 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Benjamin Kuras: Spisovatel musí umět pátrat a dávat věci do souvislostí!

kuras200Jeho knihy vynikají nesmírnou precizností a mohly by být učebnicí toho, jak má publicista pracovat s informacemi. A právě tomuto tématu jsem se s Benjaminem Kurasem věnovala a vyptala se ho na zákulisí takové práce. Jeho nová kniha Poslední naděje ci...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Příběh, který vás zasáhne

dan200„Uděláš pro mě něco?“ zeptá se jedna ze dvou hlavních postav románu Dánská dívka a rozpoutá tak nečekané, ve své době šokující, dění, které vede k metamorfóze druhé z nich. Malíř Einar Wegener se na naléhání své ženy, rovněž malířky, které nepřišla modelka...


Literatura

Je její dcera anděl, nebo zrůda?



Druhá tvar perexKdyž Blythe otěhotněla, přísahala si, že bude jiná než její matka. Dcerka Violet však není jako ostatní děti. Něco je s ní špatně. Nebo je to všechno jen v Blytheině hlavě?

...

Divadlo

V neděli 31. října se ve vyprodaném Divadle na Vinohradech konal IV. ročník taneční show Roztančené divadlo

roztancene divadlo 200Autorský projekt Tanečních kurzů Martina Šimka & Terezy Řípové byl odstartován v roce 2016 v Městském divadle Mladá Boleslav, kde proběhl první ročník projektu Roztančené divadlo aneb když herci tančí. Po tamním úspěchu p...

Film

Festival francouzského filmu: Bretaň, větry a Woody Allen

proti vetru francouzsky filmZa neutuchajícího rachotu svatých motorů jsme se s Festivalem francouzského filmu rozjeli z Paříže do větrné Bretaně. Režisér snímku Proti větru Jalil Lespert se nás pokusil ovanout tí...