„Když to tam je, tak to tam nemusíte hledat“

„Když to tam je, tak to tam nemusíte hledat“

Tisk

kdoule 200V nakladatelství Bookmedia vyšla závěrečná část zábavné trilogie o jedné obyčejné holce, která nechtěla žít obyčejný život. Po titulech Suchý hadr na dně mořském, a Když to tam není, tak to tam nehledej je tady Kdoule.

 

 

Na Kdoule jsem se moc těšila, protože předchozím knihám paní Chřibkové jsem dala vždy vysoká hodnocení a jejich čtení mě moc bavilo a zasmála jsem se u něj.

Kdoule jsem začala číst poměrně pozdě večer s tím, že knihu před spaním alespoň rozečtu. Jenže stal se pravý opak – než skončil manželův film, byla jsem na poslední stránce. Ačkoliv jsem byla z knihy nadšená, mrzelo mě, že už je konec a už o Anně nebudu číst dál.

S Annou se čtenáři potkávají ve chvíli, kdy narazí do betonového odpadkového koše. Na základě toho si uvědomí, že žije pohodlně, a o nic v životě neusiluje. To se musí změnit, tak si pořizuje nástěnku na sny a rozhodne se jít osudu více naproti. Střemhlav se vydává s Jakubem na místo, kde končí Evropa a dále pak popisuje nejrůznější zážitky jak z cest, tak ze společného soužití. Hádá se o principech, řeší vaření nebo praní, ale také občas bojuje s kulturním šokem nebo velbloudy. Myslím, že v některých zážitcích se hodně promítla Ivana Chřibková, která také razantně změnila svůj život a přestěhovala se do Andalusie, což příběhům ještě přidává na důvěryhodnosti.

Kdoule se mi na první dojem zdály trochu jiné a také mě zarážel obyčejnější název knihy. Ten je však ke konci vysvětlen a opravdu dává smysl a k celé trilogii skvěle sedí. A ta jinakost? Ani s ní to není tak horké, protože hrdinka sice na jednu stranu vyspívá, na druhou se jí však stále děje spousta až nevěřitelných a přitom naprosto lidských věcí, že ji musíte zbožňovat. A já ještě o to víc, že se v ní občas hodně vidím, a to nejen co se týče třeba poznávání pravé nebo levé strany. Když jsem však předčítala úryvky manželovi, říkal, že to se mnou ještě není tak hrozné. :-)

Pokud hledáte nějakou nenáročnou knihu, u které se pobavíte a navíc vás třeba i povzbudí, určitě Kdoule nemiňte a přečtěte si i předchozí knihy Ivany Chřibkové.

Ivana Chřibková se narodila se ve Štěpánkovicích na Opavsku a je spisovatelkou, blogerkou a scenáristkou. Pracovala pro kulturní rubriku opavského týdeníku Kamelot a pro deník Svoboda v Ostravě. Poté se přestěhovala do Prahy a přes 10 let pracovala pro televizi Nova. Žila v několika zemích a několik dalších jich procestovala. Napsala knihy titulech Suchý hadr na dně mořském, Když to tam není, tak to tam nehledej a Kdoule. S autorkou si můžete na našem webu přečíst rozhovor: http://kultura21.cz/rozhovory/15719-ivana-chribkova-rozhovor

kdoule

Kdoule
Autor: Ivana Chřibková
Žánr: román
Nakladatelství: Bookmedia
Rok vydání: 2019
Počet stran: 192
Hodnocení: 94 %

http://www.bookmedia.cz/products/kdoule/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Přes překážky ke hvězdám

vojtech senkyr 200Vojtěch Šenkýř je začínajícím zpěvákem na české hudební scéně, který se dostal do povědomí diváků nejen díky známé hudební soutěži SuperStar. Vojtěch je velice usměvavý, charismatický a pohodový týp...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Koho zaujme thriller Tonoucí?

tonouci 200V březnu nám nakladatelství Kalibr nadělilo neotřelý společenský thriller Tonoucí od americké autorky Paula Treick DeBoard. Vzpomenete si, že není všechno zlato, co se třpytí a věřit nelze opravdu nikomu…

 


Literatura

Jak se zbavit Mstivý Soni

jak se zbavit mstivy soni200V listopadu 2016 vydalo JaS nakladatelství šikovnou knížečku Jiřího Holuba s kouzelnými ilustracemi Juraje Martišky Jak se zbavit Mstivý Soni. Pokud hledáte vtipnou knihu pro děti, u které se zasmějí i dospělí, mu...

Divadlo

Ženy na pokraji nervového zhroucení: Nový muzikál v divadle JAMU, na scéně v Orlí ulici, v Brně

zeny na pokraji 200Divadelní fakulta Janáčkovy akademie v Brně má vlastní muzikálovou scénu, kterou jim může kdekdo závidět. Na představení si mohou studenti vyzkoušet před publikem své dovednosti, pedagogové úspěšnost svého vedení, no je to prostě t...

Film

Zlodějka knih – skvělý zážitek v knižní i filmové podobě

zlodejka 200Konec třicátých let v Evropě, Hitler u moci, nad mnoha skupinami lidí se stahují mračna. Tou dobou se matka dvou dětí rozhoduje je dát do pěstounské rodiny, protože její vlastní bytí je ohroženo. A tak se setkáváme s Liesel, které začíná úplně ...