Velmi užitečná kniha o vzácné nemoci

Velmi užitečná kniha o vzácné nemoci

Tisk
ssaNakladatelství Grada vydalo velmi užitečnou publikaci kolektivu autorů Spinální svalová atrofie v souvislostech. Prvotní impulz k jejímu vydání vznikl před 10 lety, kdy byla tato nemoc diagnostikována dceři jedné z autorek. Ta začala intenzivně hledat cesty, jak „jít dál radostně a pravdivě žít s tímto závažným, nevyléčitelným a progresivním onemocněním“. U nás totiž do té doby existovaly pouze omezené informace. Helena Kočová, vedoucí autorského kolektivu, navázala spolupráci s řadou spolupracovníků našich i zahraničních a výsledkem jejich snažení je velmi inspirativní kniha jak pro odborníky, tak pro rodiče dětí s tímto onemocněním.
 
 


Čtenáři se postupně dozvědí řadu potřebných informací o kvalitě života dětí s tělesným postižením, o jednotlivých stupních a typech spinální svalové atrofie, příčinách jejího vzniku a hlavně o možnostech léčby. Do knihy byly rovněž zařazeny informace o možnostech inkluzivního vzdělávání dětí se zdravotním postižením, aspektech sociální práce s rodinou a dokonce i to nejtěžší nakonec – jak zvládat poslední věci člověka formou tzv. „doprovázení“. Nechybí ani dojímavé životní příběhy.
Kniha je pojata spíše jako učebnice než laický text. Je takto i členěna do jednotlivých kapitol včetně údajů o citované literatuře. Může tak pomoci zorientovat se v dané problematice odborníkům (lékařům, fyzioterapeutům, ergoterapeutům, sociálním pracovníkům, speciálním pedagogům a dalším odbornostem včetně studentů) i rodičům a dalším pečovatelům. Člověk není náhle sám, dozví se, na koho se obrátit o radu. To považuji za velmi důležité, protože dobrá informace je mnohdy nad zlato. Celkem 18 autorů tak radí, co a jak se dá dělat. Ačkoliv je kniha psána odborným jazykem, odborné pojmy jsou laikům vždy vysvětleny, aby dobře porozuměli textu. Součástí je i řada ilustračních fotografií, které nepůsobí depresivně, ale právě naopak. V závěru knihy pak nechybí seznam zkratek, medailonky autorů a rejstřík.
Považuji tuto publikaci za velice přínosnou a kultivovanou. Je vidět, že ji autoři psali s profesionálním zaujetím. Vřele ji mohu zájemcům doporučit.

 
ssa
 
Hodnocení: 100 %
 
Název knihy:  Spinální svalová atrofie v souvislostech
Autor:  Helena Kočová a kolektiv
Žánr: odborná literatura, zdravotnictví
Nakladatelství: Grada Publishing, a. s.
Rok vydání:  2017 
Počet stran: 352
Zdroj foto: Grada Publishing, a. s.

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Richard Müller: „Jednoznačným hitom je skladba Po schodoch.“

richard mullerJak vznikla právě píseň Po schodoch? Jak to vypadá na olympiádě? To a mnohem více si můžete přečíst v tomto rozhovoru s osobitým zpěvákem Richardem Müllerem.

 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Komiksoví nadšenci pozor, 49. Číslo Crew2 je tu!

crew49 200Máme tu říjen a spolu s ním 49. číslo komiksového magazínu Crew2, které hýří rozmanitostí a může tak každému čtenáři grafických románů nabídnout to, co jeho srdce žádá. U mě to vyhrál můj zbožňovaný Hellblazer, ale máme tu také pokračování Ochutnáva...


Literatura

Holky musí držet spolu

Posli fotky perexNa první pohled se zdá, že se na ospalém předměstí Jonesvillu ve státě Massachusetts nic neděje. Studenti Jonesvillské střední se nemohou dočkat, až uniknou ze spárů maloměsta.

 

...

Divadlo

Co se škádlívá, to se rádo mívá
ImageV neděli 12.února 2012 uvedlo Městské divadlo Zlín pohádku Jak si spolu hráli. Na jedné louce se ocitli dva – Zajda a Felix. Ona veselá, hravá, trošičku potrhlá, ale v hloubi duše hodná bytůstka. On, na ...

Film

Febiofest letos již po devatenácté
ImageStěží bychom u nás našli ryze fanouškovskou akci (v posledních letech "soutěžně" zaštítěnou), která by se stejně jako Febiofest rozvinula z veleskromných počátků v akci srovnatelnou na jedné straně s rádoby pres...