Richard Müller: „Jednoznačným hitom je skladba Po schodoch.“

Richard Müller: „Jednoznačným hitom je skladba Po schodoch.“

Tisk

richard mullerJak vznikla právě píseň Po schodoch? Jak to vypadá na olympiádě? To a mnohem více si můžete přečíst v tomto rozhovoru s osobitým zpěvákem Richardem Müllerem.

 



Potěšte naše čtenáře nějakými zážitky z londýnské olympiády, kde jste podobně jako například Polemic, vystupoval ve Slovak Offical Fan Zone.

Koncert bol úžasný.  Publikum je  najväčšie percento úspechu. Ľudia sa veľmi odviazali a to bolo fantastické. Tancovali, spievali, rozhadzovali rukami... Bol to vyložene silný zážitok.

Jaký dojem na Vás celé to olympijské veselí udělalo? Nenamotivovalo Vás to k výletu do Ria de Janeira  za 4 roky?

Bol som si pozrieť atletiku žien. Je to také zvláštne... Sedíš a pozeráš sa na veľkú plochu štadióna. Moderátor vyzýva všetky štyri strany divákov na potlesk. Človek sa však pozerá na tú veľkú plochu a nevie sa v tom vyznať. Na jednej strane znie potlesk, ale kým sa tam stihnete pozrieť, už nič nestihnete. V jednom okamihu tam prichádzajú guliarky, okamžite na to ľudia tlieskajú žrďkárkam. Keď sa tam pozrieťe, už na druhej strane začínajú rozbehy... ! Nemal som z toho žiadny zážitok.

Jak vzpomínáte na spolupráci s panem Hapkou?

Bol to pre mňa nezabudnuteľný zážitok a fascinujúce obdobie môjho profesionálneho života. Nielen spolupráca, ale aj samotné koexistovanie, keď som prišiel do Prahy a zavolal Petrovi. On hneď nasadol do svojho džípu a prifrčal pre mňa. Chodili sme po Prahe, predstavil mi najlepšie reštaurácie. Nadránom sme si u neho púšťali nové skladby.

richard muller

Reagují nějak slovenští fanoušci na to, že některé písně zpíváte česky nebo jim to ani nepřijde?

Ja si myslím, že im to ani nepríde a už vôbec im to neprekáža. Na Slovensku spievajú Štěstí je krásná věc aj na veľkých fórach oveľa energickejšie ako kdekoľvek v Čechách. To publikum reaguje veľmi podobne tam aj tam, takže nie je treba porovnávať.

O jaké Vaší písni si vy sám myslíte, že je největší hit a jaká k ní byla cesta?

Jednoznačným hitom je skladba Po schodoch. Cesta k nemu bola veľmi pozoruhodná. Keď sme so skupinou Banket robili prvý album, tak nám povedali, že by bolo dobré, keby s nami spolupracoval niekto renomovaný, keďže sme začínajúca kapela. Oni mi navrhli Vaša Patejdla, ktorého si ľudsky aj muzikantky veľmi vážim. Dostali sme na výber dva texty Cintorín nenarodených detí a Po schodoch. On si vybral samozrejme Cintorín, ale vtedajšia cenzúra rozhodla, že nie. Tak si Vašo zobral Po schodoch a zavolal ma do svojho štúdia. Zahral mi to a povedal, že ak máš pocit, že to nieje dobré, tak to nechajme tak… Obidvaja sme sa k tomu postavili rozpačito. Keby mi v tom čase niekto povedal, že to bude najväčší hit môjho života, tak by som tomu neveril.

richard muller

Jak vypadá Váš běžný den? Změnil se Vám život v únoru po narození Markuse?

Ja si na rozdiel od ostatných občanov zvyknem trošku dlhšie pospať. K Markusovi sa snažím pristupovať veľmi osobne. Pravideľne spolu chodíme s kočíkom na prechádzky, ktoré mi robia dobre. Tak ako pre každého normálneho človeka je dieťa obrovská injekcia radosti a energie. Presne tak isto to cítim aj s tými staršími deťmi, ale tie už sú veľké a majú iné ciele a potreby.

Vidíte se v něm? Jaké je to dítě?

Myslím si, že na túto odpoveď mám ešte čas. Markus má 7 mesiacov. Vidím sa jedine v tom, že teraz v 7-ich mesiacoch sa nezmestí do kočíka. Je to také milé. Lebo keď ideme po ulici, tak ľudia sa pristavia. Lebo ide kočík a z neho trčia dve malé nohy…

richard muller

Co Vám zaručeně udělá radost?

Koniec každého rozhovoru.

A co Vás naopak dokáže rozplakat?

Koniec každého rozhovoru.

Před necelými dvěma lety jste vydal knihu Enter, která obsahovala fotografie z cest. Fotíte ještě? A neplánujete vydat podobnou publikaci?

Od momentu, kedy vyšla kniha Enter, som neurobil ani jednu fotku. Neviem, z čoho to vyplýva. Ja som taký emotívny tip.  V určitom čase ma skrátka dlhé roky bavilo fotiť. Pri vydávaní knihy bolo k dispozícii 4 až 5 tisíc fotografií, z čoho by vznikli aj dve tri knihy Enter. Potom som však nadobudol pocit, že vlastne každý obrázek, ktorý mám v oku alebo v hlave, mi pripomína niečo z knihy Enter. Odvtedy som preto nefotil. Myslím si ale, že fotiť budem, lebo ma to baví. Len hľadám nový kľúč, ktorý by mi otvoril zámok k novému spôsobu fotenia.

Jejím kmotrem byl Jan Saudek. Je to Váš dobrý kamarád? Díváte se na něj i obdivně?

Myslím si, že je veľmi sebavedomé povedať, že je to môj dobrý kamarát. Ja si jeho sympatie, ktoré zdieľa voči mojej osobe, veľmi vážim. Naše stretnutie bolo pozoruhodné. Napadlo mi, keď som urobil český album, že máme české texty, ktoré nenapísal nikto menší ako Michal Horáček. Tak som si vymyslel, že oslovme Jana Saudka, či neurobí fotku na obal. V tom momente som na to však prestal myslieť, lebo som si myslel, že sa to nemôže podariť. Ale sa to podarilo a s pánom Saudkom sa odvtedy stretáváme pravidelne. Mám od neho niekoľko vzácnych fotiek a mám k nim veľmi silný vzťah. Bol som rád, že mi pokrstil knihu, lebo on je showman. Funkciu krstného otca splnil dokonale. Ja som bol vždy jeho fanúšikom.  

richard muller

V 80. letech jste sám býval hudebním publicistou. Jak se tedy díváte na dnešní tisk či web magazíny jako je ten náš?

Webista veľmi nie som, intrenet mi je tak trošku vzdialený.  Nevenujem sa tomu, ako mnohí iní ľudia. Ja som ako novinár písal z prostého dôvodu. Chcel som sa porozprávať s mnohými ľuďmi, s ktorými by som sa za normálnych okolností porozprávať nemohol. Bolo mi jasné, že keby som ako študent prišiel za Jirkom Stivínom, tak by sa buď nič neuskutočnilo alebo by to bolo také neisté a vágne.

Chtěl byste něco vzkázat naším čtenářům?

To, čo si všetci želáme. Aby sme sa mali radi, by sme boli zdraví, aby sme život dokázali preskákať v čo najväčšej pohode…

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho radosti!

Rozhovor jsme ponechali ve slovenštině pro autentičnost.

Zdroj foto: Milan Krupčík


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Česká Lípa

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Laura a její tygři zahrají v Lucerna Music Baru pro tygry a pokřtí nové album

laura200V neděli 17. března v pražském Lucerna Music Baru představí kapela Laura a její tygři nové album Zoo Zoo! vydávané kompletně online. Písničky pro děti inspirované životem zvířat z pražské Zoo nazpíval společně s kapelou dětský sbor Ústecké Bambini. Role ...


Literatura

Julia Childová, Simone Becková: Umění francouzské kuchyně

franc200Nadčasová kniha o vaření, tvrdí o ní recenzenti z celého světa. Osobně mi kniha nejvíce připomněla staré dobré kuchařky mé babičky. Dneska už jsou  jejich zažloutlé listy dávno rozpadlé, ale ona jednoduchá úprava. Milí drazí, tady to je vysoká škola ...

Divadlo

Zlínská inscenace Válka Roseových nebude! pojede na GRAND Festival smíchu

valka roesovych200Inscenaci Válka Roseových nebude! hraje Městské divadlo Zlín od konce prosince 2021. Napsal ji bývalý ředitel divadla Petr Michálek pro sebe a svou manželku Kateřinu Liďákovou. Hra na pomezí skutečnosti a fikce, která se těšila po celý ...

Film

Epizoda ze života sběrače železa dostupná také on-line

epizoda ze zivota sberace zeleza 200Danis Tanović, kdysi proslavený válečnou tragikomedií Země nikoho, se v dramatu Epizoda ze života sběrače železa zahleděl na romskou populaci v současné Bosně. Oka...