Luca D´Andrea – Podstata zla

Luca D´Andrea – Podstata zla

Tisk

podstata zla 200Hlavní postava knihy – mladý Jeremiáš Salinger pracuje jako newyorský televizní autor. Společně se svou dcerou Clarou a ženou Annelise se odstěhují do jejího rodného městečka Siebenhochu v Jižním Tyrolsku. Tam se spolu se svým dlouholetým kolegou rozhodnou natočit další z dokumentů, tentokrát o „Záchranné službě pro Alpy a Dolomity“, kterou zřídilo místní obyvatelstvo. Jednoho dne bohužel Mike, který zpravidla vyráží do terénu, onemocní a místo něho se na záchranu ženy uvízlé na ledovci vydává Salinger. Pro získání kvalitnějších záznamů sám na ledovci téměř umírá. Po této nešťastné příhodě se na popud své manželky rozhodne od práce na nějaký čas distancovat. Po vyslechnutí příběhu, který místní označují jako „masakr v Bletterbachu“ se v něm opět probouzí jeho spisovatelské já a má silné nutkání nevyřešený případ znovu otevřít.

Thriller z prostředí Dolomit je autorovým prvním rukopisem, což se odráží na celkovém konceptu knihy. Na první pohled je patrná inspirace Kingovými romány a to zejména knihou Osvícení, na kterou D´Andrea během vyprávění několikrát odkazuje.
Počínání hlavní postavy mi nedávalo příliš smysl a přiznávám, že mi nebyl nijak zvlášť sympatický. Často jsem si v průběhu čtení pokládala otázku, zda je autorovým záměrem stvořit právě takový typ postavy. Abych byla konkrétnější – mnohé Salingerovy reakce jsou naprosto přemrštěné a nepříliš logické. Například jsem se pozastavila nad situací, kdy mu manželka dává ultimátum – zanechá pátrání po vrahovi spojovaném s masakrem v Bletterbachu nebo ho s dcerou Clarou opustí – a ještě týž večer Salinger opět odjíždí záhadu řešit. Nejenom z této části je patrná sobecká povaha hlavní postavy.
Co ale knize nemohu vytknout je způsob, kterým je napsána, i přesto, že děj poněkud zaostává. Text je opravdu čtivý a nechybí napětí, které zůstává až do poslední chvíle. Závěr je v tomto konkrétním případě poměrně překvapivý, ale v obecné rovině spíše fádní. Pokud vezmu v potaz celou historii příběhu, který je převyprávěn, opět nedává příliš smysl. Respektive to, jak je možné, že tak zjevnou skutečnost za dlouhých 30 let, ve kterých byl příběh mnohokrát znovuotevírán, nikdo jiný nespatřil.

Domnívám se totiž, že řadu čtenářů, ostatně i mě, osloví v první řadě již titulní stranou, na které je kniha označována jako „Největší debut od Milénia Stiega Larssona“, na zadní straně se dočtete o podobnosti s knihami Stephena Kinga. Nepopírám, že je na první pohled zjevný obdiv právě ke Kingovi, nicméně podobnosti ve stylu psaní, či typické prvky nadpřirozena v Podstatě zla nenaleznete. Nicméně oceňuji originalitu místa, ve kterém se příběh odehrává a skutečnost, že autor nabízí čtenáři hned několik alternativ možného pachatele. I přesto ale hodnotím knihu jako průměrnou.

podstata zla


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Interview s Petrou Maxin - Čegiňovou

ceginova 200Petra Maxin – Čegiňová je scénaristra zo skupiny ABBA SLOVAKIA.

 

 

 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Knihožrouti se vracejí již potřetí a opět poučí i pobaví

knihozrouti3 web mensiOblíbená autorka knih pro děti Klára Smolíková přichází s dalším dílem své série Knihožrouti, tentokrát s podtitulem Tajný čtenářský spolek. Opět se můžete těšit na školáky Aleše a Zorku, a především na mnoho knih. Vychází u ...


Literatura

Letní oddechovka Musíme zůstat spolu

musime zustat spolu 200U nakladatelství Moba vyšla v červnu kniha slovenské autorky Jany Benkové s názvem Musíme zůstat spolu. Pokud si chcete odpočinout a moc nepřemýšlet, můžete sáhnout právě po této knížečce.

Divadlo

Republiko má středisková aneb lukrativní nejistota

Republiko SemTamFor perexVidím město veliké, ve kterém ZEMANU Žižkovi kalich vínem přetéká. A co na to jeho mluvčí Jan Hus? Co chystá slovenský lobista Bocian ve svém hnízdě? Nejdůležitější postavy české historie jsou zpět, aby nás varovaly, ...

Film

The Circle – Sdílet znamená starat se

circle perex„Vědět je dobré. Vědět všechno je lepší.“ Svět je plný neomezených možností. Žádné války, žádné nemoci. Největší high-tech společnost The Circle nezná problém, který by nedokázala vyřešit. Její technologie mají moc změnit svět.