Darujte mámě originální vyznání

Darujte mámě originální vyznání

Tisk

mam te rada mami 200Nakladatelství Grada vydalo nedávno unikátní knížku Mám tě ráda, mami, z edice s názvem Vyplňte a darujte. Díky tomu dílu můžete originálně vyjádřit lásku a náklonost dané osobě. Jedná se o počiny, které si oblíbili lidé po celém světě a nyní jsou i u nás v České republice. Kromě té pro maminku už vyšla kniha Co na tobě miluji a podle vyjádření nakladatelství v roce 2018 plánují vydat ještě další knihy z tohoto cyklu zaměřené například na kamarády nebo prarodiče.

 

Kniha má decentní a moc roztomilý přebal, který trochu připomíná památník a skvěje se na něm název knihy doplněný jemným srdíčkem. V pravém spodním rohu se nachází samolepka Vyplňte a darujte, která lze snadno sundat. Jak napovídá samolepka a název edice, knihy jsou určeny k vyplňování a darování, takže zapomeňte na dávnou poučku, že do knih se nepíše. V tomto případě je to právě naopak a čtenář může knihu dotvořit společnými fotografiemi, vzkazy a vzpomínkami a připravit tak opravdu osobní dárek.

Na první prolistování působí kniha opravdu skvěle – věci na doplnění jsou protkány milými citáty a příslovími, jako například:

  • „Maminky rozumí tomu, co děti neřeknou.“ Židovské přísloví
  • „Všechno, co je v lidstvu dobré, velké a krásné, bez pochyb pochází z mateřského vlivu.“ Georg Wilhelm Friedrich Hegel
  • „Maminky jdou někdy cestami, kterými by se andělé jít báli.“ Neznámý autor

Když jsem se však chtěla pustit do vyplňování, uvědomila jsem si, že už jsem na to asi stará a že by se na to i máma tvářila divně. Něco mi připadalo opravdu infantilní, nechtělo se mi kreslit mé oblíbené jídlo od mámy ani jak by vypadala jako zvíře, jaká je její duše nebo jakou dopravní značku bych postavila před její dům. Hodně zvláštní mi přišly i některé úkoly, nebo možnosti u nich: vyplnit, že je pro mě máma třetí nejlepší maminka na světě? Nebo že ji mám ráda už asi tři týdny? Jasně, je to nadsázka, ale na mě to dojem neudělalo. Abych jen nekritizovala, milé a pěkné stránky mi přišly ty zaměřené například na Vánoce nebo různé rodinné zvyky a případně dovolené. K nim jde kromě fotografií přidat i třeba nějaké účtenky a podobně. Kdyby v tomto duchu byla celá kniha, zřejmě bych se do ní pustila a máma by měla dárek k narozeninám.

Po důkladném prolistování knihy a přemýšlení jsem došla k závěru, že opravdu nevím, pro koho přesně je kniha určena. Mně jako dospělou mladou ženu kniha nepřiměla k vyplňování, jakkoli na svou mámu nedám dopustit a snesla bych jí modré z nebe. Některé úkoly však vyznívají tak, že jsem přesně ta cílová skupina (jako třeba Děkuji, že jsi mě v pubertě…), ale asi je to i věcí povahy a přístupu.

Celkově to na mě však působilo tak, že by Mám tě ráda, mami měly vyplňovat malé holčičky nadšené ze svých maminek se zájmem kreslit a graficky i písemně se vyjadřovat. Pro ně však musí být zase něco hodně těžké – přece nemohou zhodnotit například to, co se ve výchově povedlo, nebo zda máma umí nebo neumí to, co o sobě říká, že neumí. Kdyby se kniha dostala holkám v pubertě, tak tam si zase myslím, že zrovna v tom období nebudou mít slečny potřebu mámě takové věci sdělit. Co se týče kluků, tak pro ně takové věci podle mě nejsou vůbec.

Mám tě ráda, mami je moc pěkný počin, ale u mě se s nadšením nesetkal. Zkuste si knihu prolistovat a třeba se právě vám trefí do vkusu a uděláte tak radost osobě, které na vás tak moc záleží.

mam te rada mami

Mám tě ráda, mami
Autor: Alexandra Reinwarth
Překlad: Iva Michňová
Žánr: dárková kniha
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2018
Počet stran: 96
Hodnocení: 65 %

https://www.grada.cz/mam-te-rada-mami-9859/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Miroslavem Vaňurou o knize a televizním pořadu Legendy kriminalistiky

2817Miroslav Vaňura má za sebou práci na mnoha televizních pořadech. Jmenujme alespoň Na vlastní oči, 112 v ohrožení života nebo Legendy kriminalistiky. A právě poslední jmenovaný seriál věnují se známým vrahům a jejich obětem se dočkal v...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Bear Grylls: Bláto, pot a slzy

blato pot a slzy 200Nakladatelství Jota vydalo v červenci autobiografii Beara Gryllse, která musí zaujmout všechny příznivce této nejen televizní persony. Jaké bylo jeho dětství, co ho formovalo v dospívání a jaké to bylo, vystoupat jako jeden z ne...


Literatura

Ve vlaku potkala sympatickou ženu a svěřila jí tajemství. A pak už nic nebylo takové, jako předtím

Cizinky ve vlaku perexSelena Murphyová má na první pohled dokonalý život. Bydlí v nádherném domě, má přitažlivého manžela a dva roztomilé syny a skvělou práci v nakladatelství, které vede její nejlepší kamarádka. Jenže pak odhalí, že ji manžel...

Divadlo

Fringe festival mluví anglicky, ale oslovit dokáže každého

alt Fringe festival, který probíhá v těchto dnech na Malé Straně v Praze, je všechno, jen ne ”okrajová”, ”druhotná” záležitost, jak by se ostatně dal přeložit jeho název z angličtiny. Mladá a bohužel prozatím málo známá divadeln...

Film

Sovětské archivy nevydaly o UFO žádné nové zásadní informace

fenomen ufo200Fenomén UFO patří mezi jeden z nejzajímavějších předmětů dohadů, disputací a spekulací v kategorii „existuje – neexistuje?“ Ať už má člověk na tento úkaz názor jakýkoli, počítám, že ho zaujme možnost dovědět se další zajíma...