RECENZE: Urban Games

RECENZE: Urban Games

Tisk

Urban games200Dnes jsem se rozhodla připravit recenzi na knihu Urban Games, která není mezi čtenáři zas až tak známá, a kterou nenajdete v žádném kamenném, či internetovém knihkupectví . Rozhodně to ale není tím, že by snad byla méně kvalitní, ba naopak. Důvod je zcela prostý – autor se ji rozhodl vydat na své vlastní náklady. Tento fakt výrazně přispěl k samotnému obsahu knihy a to zejména proto, že má přesně takovou podobu, jakou autor zamýšlel. Bez žádných vnějších zásahů, či „nuceného“ dopisování stran.

 

Autorem knihy je A. T. Jurasek, kterého mnozí z vás mohou znát z YouTube kanálu Ondrův knižní špajz. Tento mladý spisovatel v současnosti pracuje na několika dalších knihách a to včetně pokračování Urban Games a já doufám, že budu mít tu čest vlastnit i další jeho výtisky.

Ale abych se přesunula k samotnému obsahu knihy. Urban Games je nová reality show, ve které bude dvacet publikem zvolených soutěžících 20 dní bojovat celkem o 200 milionů. A jak se později ukáže, i o holý život. První den jsou všichni převezeni do města, vytvořeného právě pro tyto účely. Nevědí, co je čeká, čemu budou muset čelit. Důležitá je pro ně pouze vidina rychlého a vlastně i poměrně snadného zbohatnutí. Neplatí zde žádná pravidla, vyjma jednoho – musí soutěžit. Neplatí zde ani zákony okolního světa, a jak brzy pochopí, riziko smrti je reálné.

Autor si připravil řadu neskutečně morbidních úkolů, jejichž popisy jsou natolik realistické, až se mi při čtení některých pasáží tajil dech. Přiznávám, že ačkoliv to není úplně můj šálek kávy, hltala jsem každé slovo. Všudypřítomné napětí, nejistota, skutečnost, že nemůžete nikomu věřit společně s tíživou atmosférou způsobenou nedostatečným uspokojením základních životních potřeb, vytvořily příběh, který vás donutí se zamyslet. V knize Urban Games můžete vidět, co všechno jsou schopni lidé obětovat pro peníze. Co všechno jsou schopni udělat nejenom druhým, ale i sami sobě. Jak se prakticky ze dne na den změní jejich osobnost.

Možná vás napadne, že to zprvu nevěděli, že neměli tušení, co je ve hře, ve které přijde o život celkem 16 soutěžících, čeká. Nicméně v následujícím díle, který v současnosti autor připravuje, se přihlásí další soutěžící a v jejich případě už není sebemenších pochyb.

Myslím si, že se Ondrovi (snad se na mě autor za toto pojmenování nebude zlobit) skvěle podařilo vystihnout podstatu lidského jednání, tedy to, že každý z nás je za jistou cenu schopen prakticky čehokoliv. A je už zcela nepodstatné, jestli jsou touto cenou myšleny peníze, či cokoliv jiného. Když nám skutečně o něco jde, jsme svolní i k překročení vlastních hranic, které se nakonec ukážou být docela tenké.

I přesto, že se nějaké nedokonalosti najdou, jistě je předčí originalita a neotřelost tématu. Opominout lze i podobnost s Hunger Games, Saw, či 15 minus a to nejen proto, že sám autor přiznává, že se jimi inspiroval (a to zejména v případě Saw), ale především z důvodu naprosto odlišného stylu psaní. Musím konstatovat, že kniha Urban Games naprosto předčila mé očekávání!

Celkové hodnocení: 90 % (A to jen proto, abych Ondru „donutila“ pokračovat v jeho skvělé práci a nepolevit! V opačném případě by bylo hodnocení vyšší.)

Název: Urban Games

Autor: A. T. Jurasek

Rok vydání: 2015

Počet stran: 273

big urban-games


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sebastiána I., královna Zlínského Majálesu : „Snad jsem pořád stejně super jako dřív!“

sebastiana 200Zlínský Majáles se kvapem blíží a my vám přinášíme rozhovor s loňskou královnou Majálesu Sebastiánou Hájkovou, která letošní klání organizuje. Co musíte udělat, abyste se stali králem či královnou Majálesu a...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Léčení včelími produkty

vceli produkty (2)Nakladatelství Esence si pro nás v dubnu připravilo zajímavou příručku, částečně odbornou, částečně řadící se do kolonky zdravého životního stylu. Jedná se o Léčení včelími produkty od slovenského autora Štefana Demetera. A nabí...


Literatura

Když detektivkářka Hrubešová uslyší to, co slyšet neměla...

Posledni pozdrav perexVe svém novém detektivním románu Jitka Ludvíková nemění osvědčenou strukturu – amatérský pátrač (přehnaně zvědavá spisovatelka Hrubešová) se plete do oficiálního vyšetřování. Autorka uvádí na scénu kriminalisty hned dva ...

Divadlo

Koule – skvělá rozhlasová hra
ImageKoule je opravdu silná rozhlasová hra. Myslím, že se od ní málokdo odtrhne, že skoro každý ji vyslechne až do konce, i když spousta replik mu nebude po chuti. Když posloucháte Pavlu Tomicovou v roli Mileny, máte chu...

Film

Letošní EKOFILM s projekcemi stále počítá, doprovodný program se bude streamovat

ekofilm 200Fanoušci environmentálního filmového festivalu EKOFILM se mohou začít připravovat na svůj filmový svátek. Plánované projekce v sálech za zvýšených hygienických opatření proběhnou a doprovodný program se přesouvá do online prostoru. Streamovat se b...