Janáčkovo divadlo v Brně ožilo jazzem: vystoupil Dan Bárta a Roberta Gambarini

Janáčkovo divadlo v Brně ožilo jazzem: vystoupil Dan Bárta a Roberta Gambarini

Tisk

jazzfestbrno200V rámci brněnského Jazzfestu se ve čtvrtek 21. dubna v Janáčkově divadle odehrál velkolepý galakoncert na vlnách jazzu a swingu. Vystoupil Dan Bárta s kapelou Robert Balzar Trio a italská zpěvačka Roberta Gambarini s doprovodem Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma. Večer byl zároveň poctou uznávanému jazzovému hudebníkovi Günterovi Kočímu.

 

Jako první hvězda večera vystoupil Dan Bárta společně s kapelou Robert Balzar Trio, sestávající z pianisty Mateje Benka, bubeníka Jiřího Slavíčka a kontrabasisty Roberta Balzara.

V průběhu večera zazněly smutné balady, swingové písně i jazzové covery a to například na písně od „fakultativních okultistů“ Led Zeppelin, jak je Bárta nazval, nebo od islandské zpěvačky Björk. Písně pochází ze společného alba Theyories, které vzniklo pod vedením Jamese Farbera (podílel se na albech takových jmen jako Brad Mehldau, Bruce Springsteen, Al Jarreau nebo John Scofield).

Dan Bárta na pódiu předvedl i taneční kreace, oplýval humorem, ale hlavně dokázal, že společně s Triem Roberta Balazara tvoří jeden hudebně konzistentní a skvěle se doplňující celek. Po poslechu koncertu můžeme říct, že Dan Bárta od rocku a popu úspěšně konvertoval k jazzové muzice.

jazzfestbrno1

Po vystoupení Dana Bárty, které sklidilo velkolepý ohlas diváků, přišlo na řadu udílení Ceny Gustava Broma, kterou letos získal jazzový hudebník Günter Kočí in memoriam. Manželce zesnulého hudebníka Heleně Kočí cenu slavnostně předal ředitel Českého rozhlasu Brno Ludvík Němec. „Cena Gustava Broma právem náleží tomuto poctivému hudebníkovi Günterovi Kočímu a je i poctou za jeho celoživotní muzikantský přínos jazzu,“ dodává k výběru vítěze Jiří Plocek, hudební redaktor Českého rozhlasu Brno a zároveň předseda výběrové komise Ceny Gustava Broma.

Po slavnostním ceremoniálu následoval zlatý hřeb galavečera - výtečná italská zpěvačka Roberta Gambarini vystoupila v doprovodu Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma s dirigentem Vladem Valovičem. Gambarini na pódium vykročila s jistotou ve tváři, šarmantním úsměvem na rtech a oblečená v nepřehlédnutelných zlatých šatech. A hned při úvodní písni celé divadlo dočista uhranula svým bezchybným hlasem.

Gambarini začala zpívat a hrát v klubech po celé severní Itálii již v mladém věku a v osmnácti se rozhodla přestěhovat do Milána a věnovat se kariéře jazzové zpěvačky naplno. Tento odvážný čin se jí vyplatil, dnes má širokou fanouškovskou základnu po celém světě a je vnímána jako výjimečná hlasová ekvilibristka, což v Janáčkově divadle jen potvrdila. Mimo jiné uvedla písně ze svého nejnovějšího alba So in Love.

jazzfestbrno2

Zdroj foto: JazzFestBrno.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Blanka Malá: „Kniha není deníčkem… Spíš vzpomínkou na období, ve kterém jsem hledala sílu.“

blanka 200Blanka Malá (1965) je matka tří dětí a babička dvou vnuček, jedné člověčí a jedné psí. Vodnářka, která svůj profesní život zasvětila rozhlasovému mikrofonu jak v soukromých rádiích, tak v Českém rozhlase Hradec Králové. V současnosti žije střídavě v H...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

POKÁNÍ - když láska nedostane šanci

Pokani perexNeuvěřitelně silný příběh o lásce mezi Cecilií a Robbiem, která ani neměla možnost se dál rozvíjet, protože od sebe byli Cecilie a Robbie nedobrovolně rozděleni. Jsme v Anglii v roce 1939. Celý svět čeká jedno z nejtemnějších období – 2.světová...

Divadlo

Premiéru hry (Ne)korektní pravidla uvedl s úspěchem Divadelní spolek Kroměříž

nekorekt pravidla200První letošní premiéru hry (Ne)korektní pravidla uvedl v pondělí 27. února ve vyprodaném sále Klubu Starý pivovar Divadelní spolek Kroměříž. Komorní inscenace, kterou režíroval Ladislav „Láry“ Kolář na motivy hry Mika Bartletta,...

Film

Do kin míří filmový portrét Mira Žbirky

Meky 200Miro Žbirka, kterému všichni říkají prostě Meky. Jeho jméno a hity znají všichni, Žbirku samotného a jeho skutečný život zná ale málokdo. Přitom se podobá skvělé písni, má strhující příběh, tempo, emoce a překvapení. Energický filmový portrét Meky pře...