Album Údolí včel zpěvačky Anny K. září magickou energií

Album Údolí včel zpěvačky Anny K. září magickou energií

Tisk

anna k 200Typickými znaky výhradní tvorby na aktuálním albu Údolí včel zpěvačky Anny K. jsou nejen charakteristický styl a hlas, ale i zralé a zpěvné písně z pera kytaristy Tomáše Varteckého. Slova jako by splynula s pop-rockovou hudbou, navíc je vše postaveno na vzájemné souhře a chemii interpretky a jejího „dvorního“ skladatele a producenta.


Údolí včel je mimořádné album z mnoha důvodů. Jednak pro svou muzikantskou kvalitu, jednak jazykem, který je autentickou výpovědí o této životní a umělecké dvojici v jednom a zároveň důvěryhodnou spojnicí na hraně včerejška a zítřka. Evidentně prožité příběhy dávají písním autenticitu a pravdivost, a i když život se neodehrával jen v růžovém oparu, je v nich křehkost, elegance a krása – zvláště, když interpretka vládne civilním a přitom muzikálním projevem se zvláštním zabarvením.

Zpěvaččiny někdejší zdravotní problémy vážného druhu sice někde problesknou, ale díky tomu, že Tomáš Vartecký umí bravurně vážit slova i význam, působí celá desetipísničková kolekce Údolí včel nesmírně poeticky, svěžím, skoro až očisťujícím dojmem. Tak jako tak, je to celé o lásce, která během let vykrystalizovala v něco, co každý nemá.

„Znám tě už tolik let/jak jsi mi převrátil naruby svět/jak si se zamotal do mých snů,“ zpívá Anna K. v písni, a dnes už velkém hitu, Na malou chvíli. V rámci hudebního mainstreamu jde o výsostně špičkovou produkci bez špetky balastu či šumu.

anna k foto 1

Pravda je, že ti dva začali spolupracovat už na třetím zpěvaččině albu Nebe (1999). Předtím to byla dvě alba – debut Já nezapomínám (1993) a druhá deska Amulet (1995), na které se Anna K. podílela s P. B. CH., baskytaristou skupin Lucie a Wanastowi Vjeci. Již vzpomínané album Nebe, které vyšlo v posledním roce 20. století, bylo dalším důležitým milníkem. Byl to začátek spolupráce s Tomášem Varteckým (kdo by ho neznal z rockové kapely Kurtizány z 25. avenue), který je jejím životním partnerem a autorem drtivé většiny jejího repertoáru.

Prvními jasnými hity z aktuální kolekce jsou titulní píseň Údolí včel, Kovboj O tobě a o mně. Ostatně, i první recenze pěly chvály. Třeba kritik Ondřej Bezr píše, že „bez velkých slov a načančaných textových či hudebních gest nebo vypjatých vokálů zpěvačka naprosto civilně vypráví o lásce z různých úhlů, včetně drobnokresby nepatrných detailů.“

O mix a zvuk sevřeného a kompaktního alba plného silných a emotivních písní se postarali vedle Tomáše Varteckého ještě dva důležití muži světového formátu – ve dvou skladbách americký producent Chris Lord-Alge, mimochodem pětinásobný držitel Grammy, zatímco masteringu se zhostil další Američan, Dale Becker, několikanásobný nominant Grammy. Není tedy pochyb, že kombinace umu světových hvězd a originálních českých tvůrců se opět osvědčila – jak jinak, když Údolí včel září magnetickou energií.

anna k foto 2

Zdroj foto: BRAIZONE


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Thomas V: „Díky trance music jsem poznal lidi, na které nechci nikdy v životě zapomenout“

thomas 20015. srpna budou účastníci Summerparty svědky hned několika premiér. Na parníku Tyrš se totiž v ten večer představí  tři DJs, z nichž dva budou před větším publikem hrát vůbec poprvé. Nejzkušenější z nich, ostravský BluEye, už letos Tyrše svým vystou...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Kniha Bratříček překvapí alternativními konci

bratricek 200Dovolte nám představit vám novou knihu s názvem Bratříček od autora Marka Hnila. Těšte se na umně propracovaný příběh s prvky psychologie s jednou exkluzivitou- existuje ve dvou vizuálně stejných verzích, které se od sebe vzájemně liší pouz...

Divadlo

Služky - První inscenace sezony 2015-16 v BuranTeatr Brno

Sluzky 200BuranTeatr hraje po mnoha různých stěhováních už několik let na Sokolském stadionu v Brně. Má tam své stabilní zázemí, má tam své diváky, o které díky pestré a nápadité nabídce inscenací nikdy nemá nouzi. Stejně tak bylo plno i na první premiéře sez...

Film

Přehlídka španělsky mluvených filmů začala v Praze a skončí v Hradci Králové

La pelicula perexJako každoročně se i letos v druhé půli února vynořila LA PELÍCULA, přehlídka španělských mluvených filmů (película = film), což obnáší díla nejen ze Španělska, ale i ze španělsky mluvících zemí americkýc...