Tvůrčí dům Elišky Peškové na Smíchově chystá adventní program, na akce láká děti i dospělé

Tvůrčí dům Elišky Peškové na Smíchově chystá adventní program, na akce láká děti i dospělé

Tisk

tvurci dum ep 200Vázání adventních věnců, Mikuláše s anděly a čerty, jarmark s originálními vánočními dárky, rukodělné a umělecké workshopy i divadelní představení. To vše a leccos dalšího nabídne v závěru letošního roku Tvůrčí dům Elišky Peškové, nový prostor pro živé umění i sousedská setkání na pražském Smíchově. Novotou zářící budova nacházející se jen pár kroků od Švandova divadla zahájila na podzim svoji první uměleckou sezónu a je otevřena profesionálům i amatérům – zvědavcům, nadšencům a lidem toužícím po společně sdílených zážitcích.

V neděli 26. listopadu od 14 do 18 hodin zve Tvůrčí dům na akci Než přijde Advent. „Půjde o přípravu na adventní období se vstupem zdarma, která je určena pro děti, dospělé, rodiny, studenty i seniory. Lidé si tu budou moci uvázat adventní věnec s asistencí skvělé lektorky floristiky Martiny Šedové, a pokud si přinesou starý vosk z vyhořelých svic, mohou si tu odlít svíčky nové,“ říká Vojtěch Nejedlý, vedoucí Tvůrčího domu. Ti nejmenší si zde vyrobí krásné korálkové vánoční ozdoby nebo originální dopis Ježíškovi a od 16 hodin potěší všechny návštěvníky hudební a divadelní vystoupení dětí, které navštěvují vzdělávací instituce Prahy 5. Od 17 hodin začíná přednáška o adventních zvycích a jejich proměnách v průběhu historie. „V závěru pak pod heslem „Vánoční? Jasan!“ rozsvítíme vánoční osvětlení, které rozzáří strom ve dvoře budovy,“ zve na adventní odpoledne Vojtěch Nejedlý.

tvurci dum1

V úterý 5. prosince se do Tvůrčího domu dostaví Mikuláš s anděly a čerty. „Událost začne v 17 hodin a děti i rodiče se mohou těšit na originální setkání s mimořádně sympatickým nejštědřejším svatým, který - v případě zájmu - děti rád vyzpovídá, pokárá, pochválí i obdaruje,“ láká na dostaveníčko s Mikulášem Vojtěch Nejedlý. „Více informací a možnost přihlášení malého hříšníka či hříšnice najdou zájemci na našem webu,“ dodává.

V neděli 10. prosince od 12 do 18 hodin v Tvůrčím domě poprvé proběhne Vánoční jarmark, který se sem přesouvá ze svého tradičního dějiště ve Švandově divadle. Příchozím nabídne většinou ručně vyráběné drobnosti, lákavé pochutiny i dobročinné stánky, v nichž lze koupit originální vánoční dárky. „Náš jarmark bude také hostit herecký oděvní bazárek, jehož výtěžek bude věnován na podporu seniorů v rámci projektu Ježíškova vnoučata,“ uvádí Nejedlý.

tvurci dum jarmark

Divadlo, workshopy i premiéra inscenace Honzlová

To však není zdaleka všechno. „Diváci k nám mohou zajít na hořkou autorskou komedii o kdysi slavné herečce, která musí soupeřit o své místo s vlastní studentkou. Inscenace Pešková vypráví o naší patronce, herecké hvězdě 19. století a pedagožce Elišce Peškové a jejím pádu z českého divadelního výsluní. Titul je na programu 22. listopadu, 18. prosince, 22. ledna a uvidíme v něm Miroslavu Pleštilovou s její studentkou Ivetou Hlubučkovou,“ říká Vojtěch Nejedlý.

Tvůrčí dům nabízí také rozmanité kreativní workshopy. Ten první, věnovaný Slam poetry a vedený Anatolem Svahilcem, mistrem republiky v této moderní básnické disciplíně, proběhne v neděli 3. prosince od 14 hodin. Poslední místa nabízí pěvecký workshop pro začátečníky s vyhledávanou lektorkou Pavlou Fendrichovou: odehraje se 9. prosince. „Událostí svého druhu bude celodenní čalounický workshop pod vedením herečky a čalounice v jedné osobě Marie Štípkové, který se uskuteční 14. ledna 2024,“ říká Nejedlý a upozorňuje i na workshop scénické fotografie určený pro mírně pokročilé, jenž je naplánován na 20. a 21. ledna.

„V neděli 21. ledna 2024 proběhne další divadelní premiéra v rámci naší první sezóny, která vyzdvihuje ženu a její energii a sílu coby hybné elementy napříč historií. Novinku Honzlová, román Zdeny Salivarové v dramatizaci režiséra Josefa Kačmarčíka, uvidíme v podání Hereckého studia Švandova divadla,“ říká Nejedlý.

„Do konce letošního roku vybavíme sdílené dílny – krejčovskou a truhlářskou – a začneme je nabízet veřejnosti, v únoru 2024 vypíšeme další hlasový a herecký workshop. Každou středu k nám lze zajít na Deskovky, volné hraní deskových her, každý druhý čtvrtek od 10 hodin jsou u nás Pohádky od Elišky. Předčítání pohádek a básniček v podání herečky a začínající spisovatelky Lucie Hrochové je určeno pro děti už od 2 let. A za dobrovolné vstupné je možné zavítat na Text-appeal, literárně-hudební večírek mladých textařů a scenáristů z Konzervatoře Jaroslava Ježka. Ten nejbližší se koná 11. prosince 2023 a 31. ledna 2024,“ uzavírá Nejedlý.

tvurci dum hry

Zdroj foto: Richard Moučka, archiv Švandova divadla

Více informací: www.tvurcidum.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr Klemeš: „Program nám letos narostl o několik set procent.“

chillibrani 200Festival milovníků pálivého Chillibraní se bude konat 5. září 2015 na brněnském koupališti Riviéra. Připraven je celodenní program pro děti a dospělé, kterému dominuje soutěž Mistrovství ČR a SR v pojídání pálivého - Chilližrout 2015. O to...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Ženy gangsterů a zločinci, které milovaly

gangsterkaFascinuje vás svět zločinu? Máte rádi detektivky a životopisy? Pak si přečtěte knížku Ženy gangsterů, kterou vydalo nakladatelství Albatros Media. Je o krásných, silných a hlavně odvážných ženách, které milovaly zločince ve 30. letech 20. století.

 

...

Z archivu...


Literatura

Staňte se odborníky na orchideje

zdrave orchideje 200Knižní klub všem milovníkům kytiček a především orchidejí prostřednictvím edice Esence přinesl knihu Zdravé orchideje s podtitulem Aby dobře rostly a krásně kvetly. Autorkou je Sara Rittershausenová.

Divadlo

Mamma Mia! Další vítězství Heleny Vondráčkové na muzikálové scéně

helena perex1Prozatím poslední muzikálovou rolí Heleny Vondráčkové je Donna v muzikálu Mamma Mia!, který se v Kongresovém centru Praha hraje bezmála rok. Přitom popová diva do něj vstoupila až v sobotu 21. listopadu, co...

Film

Fliegauf naznačuje, odkud vane vítr

je to jen vitrI takový bývá úděl umělce! Zatímco film maďarského autora Bence Fliegaufa získává uznání od festivalových porot (Stříbrný medvěd na MFF v Berlíně) i lidsko-právních organizací (cena Amnesty International Film, Peace Film ...