Petr Klemeš: „Program nám letos narostl o několik set procent.“

Petr Klemeš: „Program nám letos narostl o několik set procent.“

chillibrani 200Festival milovníků pálivého Chillibraní se bude konat 5. září 2015 na brněnském koupališti Riviéra. Připraven je celodenní program pro děti a dospělé, kterému dominuje soutěž Mistrovství ČR a SR v pojídání pálivého - Chilližrout 2015. O tom, že je toho mnohem víc vás přesvědčí tento rozhovor s pořadatelem Petrem Klemešem.


Letos se bude festival, stejně jako loni konat na koupališti Riviera. Budou nějaké změny v uspořádání? Například co se týče podia?

Loni jsme se učili, což děláme ostatně každý rok, jenže těch změn bylo víc než dost. Vůbec jsme nevěděli, do čeho jdeme, nové místo, nové uspořádání, program, nádech opravdového festivalu, zkrátka všechno pro nás bylo kromě soutěže a DJ na konci poprvé. Takže jsme si odzkoušeli, co funguje a kde je třeba zabrat, nebo to změnit. Pro letošní rok otočíme a přesuneme na jiné místo pódium, ale jen o pár metrů, abychom zlepšili výhled pro diváky a současně nám nakynul postupně program tak, že jsme nuceni vybudovat druhou stage, a to na druhém břehu.

Co bude nového oproti minulým ročníkům?

V první fázi je to program. Pokud bychom měli brát loňský rok jako výchozí, tak nám na letošek narostl o několik set procent. Teď už nejdeme po stránce produkce a chystání hardware do úplného neznáma, takže se můžeme víc soustředit na linku festivalu jako takovou. A to i díky zásadní a pozitivní změně v organizačním teamu, posile v podobě dramaturga Honzy Janečka a produkčního Toma Doležala. Nicméně celá programová linka festivalu bude v duchu „cesta od semínka, přes lusk, až na talíř“. Takže návštěvníky čekají krátká edukační vystoupení odborníků na témata jako je osivo, pěstování, hnojiva, hydroponie, zpracování, a to vše proloženo bloky cooking shows, výklady o koření, vaření brouků s chilli, prezentace odborné literatury a další zajímavosti.

Na prvním Chilližroutovi jsem sice nebyla, ale na dalším už ano. Celá akce se posouvá každým rokem, kam směřuje a kdy se vývoj zastaví?

Tak na tuto otázku nebude úplně jednoduché odpovědět. Už hlavně proto, že my přesně nemůžeme tušit, jak to celé bude vypadat třeba za deset let. Rozhodně máme koncept, naplánované kroky do dalších let co bychom chtěli vyzkoušet, ukázat, zorganizovat… Koketujeme až s možná šílenými myšlenkami, jenže tím to celé v podstatě vzniklo, takže uzdu vášně máme pořád povolenou. Chtěli bychom v zásadě zajímavej, hezkej, chutnej a voňavej hotfood festival pro nadšené kuchaře, zahrádkáře, milovníky přírody, odpůrce GMO, rodinky s dětmi, vysmátý metloše, dekadentní hipstery, pohodový kluky s placatým kšiltem i fajn pipky z Vaňkovky, na kterém se to bude točit (ne)jen kolem chilli, kam se budou lidi chodit rádi pobavit, něco se dozvědět a současně seznámit s x dalšími chilližrouty. Rozhodně se chceme a vyhýbáme pouťovému občerstvení typu umaštěný langoš, párek v rohlíku, smažáček v bulce a podobné „festivalové delikatesy“, kterých je všude kolem v hladových oknech pořád ještě dost.

Ale stejně nejdůležitější jsou ohlasy diváků, chilližroutů, kamarádů, hned po sponzorských penězích :-). Krásně se to formuje, lidi si řeknou, co je bavilo, co by chtěli, co by šlo udělat líp, a my se ptáme rádi. Hlavně besídky, co pořádáme každý rok dvakrát (jedna před Vánocemi a druhá kolem „třech zmrzlých“, abychom vyměnili sazenice) jsou na informace a recenze velmi plodné. Vždycky se ptáme lidí „hele zcela bez obalu, klidně to poplivej, ale chceme pravdu“. Nebojíme se kritiky. Ba naopak ji vyhledáváme, protože jedině sebereflexe posune něco někam dál. Navíc jsme pořád banda amatérů, kteří se učí, a učit ještě několik let bude. A náramně se u toho bavíme.

CHILLIBRANI-63

Přibylo také hudební vystoupení, můžeš nám o něm prozradit více?

Po loňsku jsme se trochu chytili za čepec a budeme se snažit pohnout i s hudební linkou, takže nás přijedou oblažit svým umem Red Hot Chilli Peppers Revival Brno. Poté se na to na obou pódiích vrhnou DJs, jako je Harosh, Elio, Other Vision, PDF, a další (tento blok se zatím rýsuje a uvidíme, kam až naroste). Každopádně toto je něco, v čem se chceme zlepšovat a čas současně s názory návštěvníků ukáží, jako moc bychom se měli věnovat této lince.

Startovní listina Chilližrouta je zaplněná, kolik soutěžících se postaví na start? Jsou mezi nimi nějaká známá jména?

No letos to byl s registrací šupec. To co loni trvalo tři týdny, bylo letos během pár dnů. V podstatě největší nátřesk byl prvních cca 30 hodin, kdy jsme nevěřili vlastním očím. A následně znovu, když jsme viděli ta jména, protože letos to bude opravdu pekelné. Na startu budete moct vidět Honzu Bruncka, který vyhrál vůbec prvního Chilližrouta (to je ten, co byl u Krause a pobavil i Madlénku co v Bílém domě úřadovala) a na druhém ročníku byl druhý. Současně se tu objeví tváře z loňska, tedy druhý Petr Holešínský, třetí Víťa Janíček společně s loni čtvrtou Markétou Šmídovou na kterou se chystá velmi úspěšná a u publika oblíbená Verča Olšanová, nebo Tomáš Kutrucz co byl v prvním ročníku třetí… Zkrátka těch jmen je několik a nás nesmírně těší, že i dalších x lidí si chodí každý rok zasoutěžit, pobavit se a vyzkoušet si, jak si posunuli limity oproti loňsku. A nejdou tam s tím, že to vyhrají. Baví je atmosféra, napětí a mají rádi pálivé.

Zdá se, že soutěžící jsou rok od roku odolnější. Neplánujete proto nějaké změny v pravidlech?

Je pravda, že soutěžící toho vydrží opravdu víc a víc. My bychom jim mohli naložit i víc a víc. Pochopitelně existují bláznivé extrakty o síle až 12 milionů SHU (krystalický kapsaicin má 16 milionů SHU), ale u nás se každý rok držíme na maximu kolem 6 milionů SHU. Naším cílem je, aby soutěžící mohli během chvíle normálně fungovat, což se díky perfektní péči záchranářů pod vedením Vladana Vlka z Vodní záchranné služby Brno daří, jak nejlépe to jde. V ideálním případě chceme, aby proběhla soutěž a my si všichni společně zašli na pivo a sdělili zážitky a „prožili“ si to celé znovu. Je to soutěž původně pro nás, pěstitele, zahrádkáře, domácí kuchaře a nadšence - chceme si to užít, ne se lidově řečeno poblít a zabít :-). Takže možná udeříme víc do celopaprikové části, která se po loňsku ukázala jako spolehlivá sekera i v nižších kolech.

CHILLIBRANI-306

Loni byl problém s úrodou papriček. Jak to vypadá letos?

On je do jisté míry každý rok, protože na festival potřebujeme vždycky něco mezi patnácti a dvaceti kilo paprik. Nejen na soutěž, ale i pro diváky na degustace. V tomto jsme nesmírně vděční lidem z naší komunity, kteří nám vždy ochotně poskytnou pár plodů ze své zahrádky. Bez nich by to nešlo. Ale plundrujeme i vlastní záhony a něco málo i nakupujeme.

Je připravena také live cooking show s Oldřichem Sahajdákem. Proč padla volba právě na něj? Víš, co si připraví pro návštěvníky?

Byla to tak trochu náhoda, rád bych řekl osud. Chtěli jsme někomu pomoci a s tímto přišla tato možnost. Oldřich Sahajdák patří mezi těch pár vyvolených a nesmírně zručných Michelinských kuchařů v ČR. Jenže nedělá cooking show běžně, ale vybírá si. Což to celé dělá ještě zajímavějším. Nicméně to nejdůležitější, tedy menu bude překvapením pro všechny. Můžu prozradit, že jeho část bude obsahovat i některé prvky z jeho restaurace La Degustation Bohéme Bourgeoise a pochopitelně to proloží i chilli.

Co soutěž o nejlepší pálivý výrobek roku. Bude i letos?

Zatím vše nasvědčuje tomu, že bude. Loni měla soutěž u návštěvníků veliký úspěch. A současně i u přihlašovatelů (tedy až na posledního, který nedopadl, jak chtěl a museli jsme mu dokonce posílat komplet hlasovací lístky, aby nám uvěřil, že jsme s hlasy nemanipulovali). Vše dostává konkrétní podobu, a pokud seženeme ještě nějakého výrobce, soutěž se konat bude. Když ne, klidně rok počkáme, nic na tom nestojí a nepadá. Pálivého materiálu na degustaci bude víc než dost, takže návštěvník ochuzen nebude.

CHILLIBRANI-299

Loni se vybírali peníze na onkologický ústav, plánuje se letos něco podobného?

Peníze jsme vybírali pro Masarykův onkologický ústav v Brně. Vybralo se na procentech ze vstupného a dobrovolné sbírce něco přes 17 000,- Kč, což nás nesmírně potěšilo a pochopitelně i letos chceme tou svojí činností někomu pomoci. Takže jsme docela dlouho hledali komu a padlo to na organizaci s všeříkajícím názvem „Dejme dětem šanci“. Jejich nesmírnou výhodou a zásadním rozdílem oproti ostatním charitativním sdružení je fakt, že darovaná částka jde ve výši 100 % na podporu konkrétního dítěte. Dokonce nám dali na výběr, koho můžeme podpořit, ale z toho zas tak moc nadšení nejsme, protože čtení těch osudů vhání slzy do očí. Ale vybráno už máme, muselo to na někoho padnout a myslíme si, že je to na moc dobrou věc. Víc prozradíme v průběhu. :)

Petře, poslední otázka zní: proč by měli čtenáři navštívit letošní ročník Chillibraní?

No rozhodně je to program. Protože Michelinský Oldřich Sahajdák jen tak vidět není (kromě otevřené kuchyně ve své restauraci). Ale těch položek je mnohem víc, třeba autor první české knihy o chilli Jan Pavlas nebo sládek z pivovaru Lobkowicz, který předvede, jak se správně točí pivo. Prostě pokud máte pocit, že Chillibraní byl doposud nudný festival, tak letos uděláme vše pro to, abychom to změnili. Těšíme se na vás, Lucie a Petr Klemeš, Eva Bartošáková a Jan Janeček.

chillibrani plakat

Děkuji za rozhovor.



Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 

Přihlášení



Životní příběh Jana Mikoláška - léčitele, který zkoumal moč

Jan Mikolášek byl velmi talentovaný člověk, který něco dokázal. Nikdo netvrdí, že byl svatý. Právem se však může řadit mezi významné osobnosti našeho lidového léčitelství. Mladá fronta

Dějiny smrti a jiné kratochvíle

Co je to SMRT a co se za ní skrývá, to přitahovala lidi od pradávna – zřejmě od okamžiku, kdy si počali uvědomovat svou smrtelnost. Argo

Rozhovor

Jan Révai: Základem vztahu s dítětem je důvěra

revai 200Namyšlený tělocvikář Aleš Nezval ze seriálu Gympl nebo vtipně glosující porotce v soutěži StarDance, hlavně ovšem lamač dívčích srdcí z filmu Rebelové. Tak známe herce a tanečníka Jana Révaie

Hledat

Chaty s osobností

Čtěte také...

Johnny Pišto: „Žijte, jak vy sami chcete!“

zakazany ovoce pisto 200Johnny Pišto. Pohodovej, energickej a adrenalinovej chlapík, kterej se jen tak ničeho nelekne. Je neodmyslitelně spjat s kapelou zakázanÝovoce coby zpěvák a kytarista, ale vždy toužil bý...


Literatura

Májové růže s příchutí krve

majove-ruzeAmerická spisovatelka Dot Hutchison přichází s volným pokračováním thrilleru Sběratel motýlů, který mnoho čtenářů považovalo takřka za dokonalý. Dokáže s Májovými růžemi zopakovat tento úspěch nebo pro vás bude jejich četba zklamáním?

...

Divadlo

Josef Holcman – Lámaní chleba

lámání chleba perexLámaní chleba je nová inscenace Švandova divadla o odvaze a přátelství v době nesvobody, která zobrazuje šedesát let české historie – od roku 1944, kdy vesnici obsadili Rumuni a Němci až po začátek nového – ...

Film

RETRO: Návrat k Rambovi
ImageRambův příběh je známý už velmi dlouhou dobu. Je to už téměř 30 let, kdy byl uveden do kin první díl. I když se může film na první pohled jevit poněkud omšele, vracím se k němu proto, že byla pro jeho natočení použita celá řada (na tu dobu) novátorsk...