Vítězové soutěže Památka roku 2015 budou vyhlášeni na konferenci v Žatci

Vítězové soutěže Památka roku 2015 budou vyhlášeni na konferenci v Žatci

Tisk


roku200Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska vyhlásí koncem března na své konferenci v Žatci vítěze soutěže o Cenu za nejlepší projekt a realizaci obnovy Památka roku 2015. 

Cena se uděluje za nejlepší projekt a realizaci obnovy budovy nebo souboru staveb, které mají významné památkové, architektonické nebo urbanistické hodnoty a jsou nositeli specifického charakteru prostředí. Hodnoceny mohou být například zámek, hrad, klášter, jejich areál, kostel, palác, radnice, divadlo, obytná stavba, charakteristická část zástavby, brownfield, veřejný prostor, park a jiné pamětihodnosti. 

Celkem bylo do klání přihlášeno 41 objektů. V dvoukolové soutěži se nejdříve uskutečnilo hodnocení v krajích. Následovalo hodnocení celostátní komise, která do druhého kola vybrala po třech nominovaných objektech ve dvou kategoriích – menší a větší rekonstrukce památky. V porotě zasedli členové Předsednictva Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, Národního památkového ústavu a  Asociace krajů. 

Soutěžní kategorie

Kategorie menší rekonstrukce: 

Kašna Terezka Praha 1

Městské opevnění Litovel

Měšťanský dům Slavonice

Kategorie větší rekonstrukce:  

Bílá věž Hradec Králové 

Komplex krumlovských klášterů sestávající z bývalého minoritského kláštera a z kláštera sv. Kláry Český Krumlov

Křížová cesta a kaple sv. Šebestiána se zvonicí na Svatém kopečku Mikulov

Kategorie menší rekonstrukce zahrnuje obnovy památek s náklady do dvou milionů korun bez DPH. Kategorie větší rekonstrukce pak rekonstrukce památek, jejichž rozpočet na opravy přesáhl dva miliony korun bez DPH. Cena pro vítěze obou kategorií zahrnuje umělecký artefakt a finanční odměnu vlastníkovi památky – u první kategorie ve výši 50 tisíc korun a u druhé kategorie ve výši 100 tisíc korun.                                                       

roku

Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska (SHS ČMS) je dobrovolná, zájmová, nestranická a nevládní organizace, sdružující především historické obce, nebo jejich částí, na jejichž území jsou zachovány významné kulturní hodnoty, zejména nemovité památky. Vzniklo z iniciativy měst v listopadu roku 1990. K 1.3.2016 má celkem 215 členů, z toho 204 řádných (obcí, měst a městských částí) a 11 přidružených. Činnost Sdružení se soustřeďuje na uchování, ochranu a trvalou využitelnost našeho kulturního dědictví. Mezi nejvýznamnější činnosti a aktivity Sdružení patří péče společně s Ministerstvem kultury a Ministerstvem pro místní rozvoj o Program regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón ( dotační titul MK, vícezdrojové financování ).  I na základě tohoto Programu probíhá pravidelná a úspěšná regenerace památkově chráněných území našich měst a obcí. Od roku 1994 je udělována Cena za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace MPR a MPZ spojená s právem používat titul Historické město roku.

Počínaje rokem 1991 jako spolupořadatel, od roku 1998 pak jako hlavní gestor v České republice Sdružení organizuje vždy v září Dny evropského dědictví - Dny otevřených dveří památek (European Heritage Days - EHD), což je rozsáhlý celoevropský projekt, který vede k neformálnímu uvědomování si kořenů našich národních identit a ochraně kulturního odkazu našich předků. Dny evropského dědictví probíhají pod záštitou Rady Evropy a v naší republice též pod záštitou vrcholných státních orgánů.

Další aktivitou jsou Brány památek dokořán; v měsíci dubnu členská města připravují program u příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel, který připadá na 18 dubna. Metodické působení Sdružení spočívá v pořádání odborných seminářů a konferencí.

Sdružení je partnerem Ministerstva kultury ČR, Ministerstva pro místní rozvoj ČR a Ministerstva životního prostředí ČR, orgánů vrcholných zastupitelských sborů, odborných nestátních institucí, působících v oblasti památkové péče, nezávislých neziskových organizací zabývajících se péčí o národní dědictví a spolupracuje s dalšími organizacemi a institucemi působícími v ČR i v zahraničí.


 www.historickasidla.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Práce s dětmi musí procházet skrz duši!

200rozPři fotografování dětí je nejdůležitější navodit tu správnou a uvolněnou atmosféru. Díky tomu, že je sám tatínkem, je vůči dětské duši nesmírně vnímavý a citlivý. Ví, jak moc je pro dítě důležité, aby se cítilo dobře v cizím prostředí, jakým takový foto...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Retro – krása která nestárne

retro 200V Nové budově Národního muzea se návštěvníci přenesou v čase. Na výstavě Retro se představují desítky historických šatů, módních doplňků, hraček, vybavení domácnosti a techniky od 19. století až po sametovou revoluci.

...

Z archivu...


Literatura

Matka Elona Muska má plán

Kdyz ma zena plan 200Matka Elona Muska je supermodelkou od útlého mládí, ale nejvíc zakázek má nyní, po sedmdesátce. Věděla jsem, že je to žena, která se před ničím nezastaví, a něco málo jsem se o ní dozvěděla už v knize o Elonu Muskovi. Ale drtivá většina infor...

Divadlo

Divadlo Bolka Polívky baví

Divadlo B Polivky  perexJedním z nepřehlédnutelných pojmů v kultuře České republiky je herec, mim, dramatický autor a divadelní principál Boleslav Polívka. Už léta množstvím nápadů udivuje a baví.

...

Film

Comic-Con Prague 2022 odtajnil další hvězdné hosty: Hatie Hayridge, Tony Amendola a Cary-Hiroyuki Tagawa

comiccon 200Pořadatelé Comic-Con Prague 2022 prozradili další hvězdná jména, účast jim potvrdili herci Hatie Hayridge, Cary-Hiroyuki Tagawa nebo Tony Amendola, komiksový tvůrce James O'Barr a spisovatel Kevin J. Anderson. Třetí ročník festivalu popkultury pr...