Tragickou nehodu ústecké tramvaje připomíná památná lípa

Tragickou nehodu ústecké tramvaje připomíná památná lípa

Tisk

lipa perexNa památku vzniku Československé republiky v roce 1919 byla jako symbol vzniku nového státu vybrána lípa a v té době bylo zasazeno mnoho nových stromů. Ale lípa, ať velkolistá nebo malolistá, u nás i v západní či jihovýchodní části Evropy je známá od nepaměti. Již naši dávní prapředkové ji vysazovali jako kvetoucí pastvu pro včeyl a tvorbu vynikajícího medu. Ze sušených květů pak připravovali čaj proti nachlazení. Jak poznat zda se jedná o velko či malo listou lípu? Stačí zmáčknout plod prsty, u malolisté to jde snadno u velkolisté jen prsty nestačí.

 



Její dlouhověkost je příčinou, proč bývá opředena místními pověstmi. Některé pamatují dokonce doby předhusitské, jako Klokočovská lípa (Klokočov okres Havlíčkův Brod), patřící mezi nejstarší u nás. Údajně v jejím mohutném stínu odpočíval i Karel IV. v roce 1370.

lipa 1

Tisícileté stromy zastupuje i Vendolská lípa (Vendolí na Pardubicku), kde pověst vypráví o lakomých mlynářích a žebravé cikánce, která se jim za lakotu pomstila tím, že proklela pramen vody pohánějící jejich čtrnáct mlýnů. Při obnově pramene přišla z nenadání bouře s průtrží vody a následná povodeň zničila vše, co jí stálo v cestě. Mnozí lidé byli tehdy rádi, že vůbec přežili, zůstal jen horní mlýn s lípou, ale ten brzy bez vody zanikl. Lípě srazil blesk vrchol, ale v dutině prasklého kmene vyrůstal stromek nový, který časem srostl se starou lípou v jeden strom.

lipa 4

Lípa v Kamenici nad Lipou z 13. století po zásahu blesku v roce 1824 také přišla o svůj vršek, na němž byl postaven taneční parket. Její odnož zdobí nedaleké náměstí (Lípa Svobody).

Husitské lípě na Ostaši (Ždár nad Metují) je podle pověsti 700 let a pamatuje dobu, kdy katolické vojsko přepadlo městečko Polici nad Metují a prchající obyvatele pronásledovalo. Muže, starce a děti umučili, ženy přivázali či přibili za vlasy ke kmenu a větvím lípy. Žižka za to rozbořil klášter a u lípy pronesl modlitbu za zabité kališníky.

lipa 2

Lípa paměti l3. 7. 1947 STŘEKOV, foto Jaroslava Krejčová

Se jménem Jana Žižky je svázána další lípa. Odpočíval pod ní po nájezdech na hrádek Vlčinec (známá i pod názvem Vavřenova lípa obec Velké Petrovice, Broumovsko).

Svou lípu má i král Jiří z Poděbrad (Libice nad Doubravou). Podle pověsti byla vysazena na oslavu jeho vítězství nad Uherským králem Matyášem Korvínem v bitvě u Vilémova v roce 1469.

Lípa v Lipce patří také mezi významné stromy a ve svém věku 600 let se stala v roce 2016 Stromem roku, následně v anketě Evropský strom obsadila bronzový stupeň.

Od roku 2005 nese titul Strom hrdina 600 let stará Štikovská lípa (osada Štikov), která zastavila těžbu v lomu ve své blízkosti.

lipa 3

Lípa na Střekově připomíná tradickou tramvajovou nehodu
Těch starých stromů označených a zařazených mezi významné nebo památkově chráněné je celá řada a určitě jsou i ve vašem nejbližším okolí. Mnoho z nich má svou utajenou minulost, protože strom sám mlčí. Je na lidech, aby ji objevili, jako se to stalo nedávno v blízkosti střekovského hřbitova (dnes součást města Ústí nad Labem). Po velkém tramvajovém neštěstí v roce 1947 zasadil hrobník pan Hruška lípu. O jeho dalším životě se zatím nic nevypátralo, ale lípa zdobí přilehlý park a dnes již má i své označení, které důvod zasazení připomíná, protože přímých pamětníků té události ubývá.

Foto: autorka (památná lípa l3. 7. 1947 STŘEKOV)


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Klid, ticho a útulno, to vždy o Vánocích obstarala maminka, říká operní pěvkyně Libuše Márová

libuse marova200I když paní Libuše Márová oslaví právě 24. prosince kulatiny, rozhovor byl nakonec o něčem jiném. Třeba o tom, jak jednou „oslavila“ Štědrý den v Amsterdamu či jak strávila silvestrovské „veselí“ v Oslo. V obou případech tam byla prac...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jedinečná sbírka skla bude kulturní památkou

sklo 200Unikátní sbírka, která mapuje více než 300 let výroby skla v Harrachově na Semilsku, bude zapsána na Ústřední seznam kulturních památek. Soubor čítá na 4,8 tisíc exponátů a svým objemem představuje největší sbírku skla pocházejícího z jediné sklárny ...

Z archivu...


Literatura

Stíny minulosti: Iveta Svobodová má dar zaujmout

stiny perexIveta Svobodová má dar zaujmout. Stíny minulosti z cyklu Příběhy emeritního poldy jsou knihou napsanou přesně pro tu náladu, kdy se člověku nic nechce a nejraději by zalezl do postele s knížkou. A tohle je jedna z knih, která vám udě...

Divadlo

Studentský Cyrano z JAMU: beatbox a slam namísto alexandrínu

cyrano 200Příběh jednoho z nejslavnějších milostných trojúhelníků v novém přebásnění Martina Crimpa nabídne brněnské Studio Marta. Inscenace Cyrano bude mít premiéru 27. října v 19 hodin. Režisér Peter Smyczek a dramaturgyně Eva Kolomazníková o volné adaptac...

Film

Vyšla výpravná monografie o Jiřím Brdečkovi

brdecka perexNení pochyb, že noblesní, jemně ironický kreslíř, výtvarník, scenárista a zejména režisér animovaných filmů Jiří Brdečka (1917-1982) se trvale zapsal do dějin české kinematografie. Do diváckého povědomí vstoupil díky nápaditým, parodicky styliz...