Stíny minulosti: Iveta Svobodová má dar zaujmout

Stíny minulosti: Iveta Svobodová má dar zaujmout

Tisk

stiny perexIveta Svobodová má dar zaujmout. Stíny minulosti z cyklu Příběhy emeritního poldy jsou knihou napsanou přesně pro tu náladu, kdy se člověku nic nechce a nejraději by zalezl do postele s knížkou. A tohle je jedna z knih, která vám udělá společnost ve stavu „na duši nic moc“.

 

Vzala jsem si ji do postele s tím, že mám tak na týden o čtení postaráno. Jenže mi stačily tři večery a už jsem četla epilog. Příběh je napsaný srozumitelnou češtinou, která vychází z běžného života. Bez vulgarit a ohavností vám slova plynou do hlavy úplně sama a bez zaškobrtnutí. Kapitoly jsou tak poutavé, že vám nedovolí knížku odložit. Sama jsem to zažila. Nechtělo se mi přestat, potřebovala jsem vědět, co bude dál, protože kapitola končila buď otazníkem, anebo tak napínavě, že nebylo možné se odtrhnout.

Stiny minulosti krest

Byla mi blízká i proto, že děj je zasazen do míst, která znám, kde jsem trávila dvě dovolené. Nečetla jsem detektivku pěkně dlouho a českou detektivku jsem vlastně nečetla ani nepamatuju. Zabrala jsem se do příběhu policisty, který právě odešel do penze, Luboše Neumanna. Těší se, jak si bude užívat novou životní roli – hostinského ve svém penzionu, který si nedávno se svou ženou Alenou koupili nedaleko Mělníka. Sotva se však stačí rozkoukat a seznámit se s lidmi v okolí, už tuší, že něco není úplně v pořádku.

Všechno odstartuje smutnou událostí v rodině lékaře, žijícího nedaleko. Hned od začátku tady ale Lubošovi něco nehraje A tak se, i přesto, že už je vlastně civil, pouští na vlastní pěst do vyšetřování podivných okolností smrti tří synů... Do případu se zapojila i Lubošova kolegyně, vlastně už bývalá, a šetření nabírá rychlé obrátky, stejně jako další a další indicie, které se zjevují jedna za druhou. Zdánlivě neřešitelnou záhadu rozplete Luboš s pomocí několika přátel během necelých dvou týdnů.

stiny minulosti

A jak to dopadne, to nechť si odhalí každý čtenář sám. Jak říkám, pro zimní večery, kdy se vám nic nechce, je tohle čtení přímo ideální.

Název: Stíny minulosti 

Autor: Iveta Svobodová
Žánr: Detektivní 
Nakladatelství: JaS, s.r.o., Praha 5 
Obálka: Alexandra Horová
Rok vydání: 2013, 13. publikace, vydání první, vázaná
Počet stran: 184  ISBN: 978-80-87654-00-2 


Hodnocení:100%


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Oldřich Smysl: Rád se zhostím jakéhokoli úkolu

smysl perexPřinášíme Vám krátký rozhovor s muzikálovým hercem Oldřichem Smyslem, který prozradí, jak se těší na nové nastudování muzikálu Krysař v Divadle Kalich.

 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Život není náhoda

zivot neni nahoda200Že život skutečně není náhoda, tvrdí Hal Urban, autor bestselleru To nejdůležitější v životě. Ve své nové knize, kterou do češtiny přeložila Marcela Koupilová, se zabývá způsoby, jak najít životní cíl a užít si co nejlépe a smyslu...


Literatura

Čtvrtá ruka. Tak trochu jiné love story

ctvrta ruka200V letošním roce se český čtenář dočkal nejnovějšího románu Johna Irvinga Ulice Záhadných tajemství, ale i třetího vydání Čtvrté ruky, které je desátým autorovým románem. Pojďme pryč od čísel a představme si znovu Patricka Wallingforda, nenap...

Divadlo

Nahlédneme pod pokličku herectví

Herectvi 200S herci se setkáváme všude, na divadle, v kinech i při pohledu na televizi. Někdy nás uchvátí bezprostředností i uvěřitelností své práce, jindy jen kroutíme hlavou, neschopni přijmout nabídnutý produkt. Někdy se kolem herectví vytváří převtěl...

Film

Zelené Vánoce podle Grinche

grinch  How the Grinch Stole ChristmasVánoční pohádka Grinch (2000) je v tuto roční dobu ještě poměrně neaktuální. Jim Carrey v převleku chlupatého, zeleného, sádelnatého a nesnášeného žoku lidského masa však ukazuje, že Váno...