Tragickou nehodu ústecké tramvaje připomíná památná lípa

Tragickou nehodu ústecké tramvaje připomíná památná lípa

Tisk

lipa perexNa památku vzniku Československé republiky v roce 1919 byla jako symbol vzniku nového státu vybrána lípa a v té době bylo zasazeno mnoho nových stromů. Ale lípa, ať velkolistá nebo malolistá, u nás i v západní či jihovýchodní části Evropy je známá od nepaměti. Již naši dávní prapředkové ji vysazovali jako kvetoucí pastvu pro včeyl a tvorbu vynikajícího medu. Ze sušených květů pak připravovali čaj proti nachlazení. Jak poznat zda se jedná o velko či malo listou lípu? Stačí zmáčknout plod prsty, u malolisté to jde snadno u velkolisté jen prsty nestačí.

 



Její dlouhověkost je příčinou, proč bývá opředena místními pověstmi. Některé pamatují dokonce doby předhusitské, jako Klokočovská lípa (Klokočov okres Havlíčkův Brod), patřící mezi nejstarší u nás. Údajně v jejím mohutném stínu odpočíval i Karel IV. v roce 1370.

lipa 1

Tisícileté stromy zastupuje i Vendolská lípa (Vendolí na Pardubicku), kde pověst vypráví o lakomých mlynářích a žebravé cikánce, která se jim za lakotu pomstila tím, že proklela pramen vody pohánějící jejich čtrnáct mlýnů. Při obnově pramene přišla z nenadání bouře s průtrží vody a následná povodeň zničila vše, co jí stálo v cestě. Mnozí lidé byli tehdy rádi, že vůbec přežili, zůstal jen horní mlýn s lípou, ale ten brzy bez vody zanikl. Lípě srazil blesk vrchol, ale v dutině prasklého kmene vyrůstal stromek nový, který časem srostl se starou lípou v jeden strom.

lipa 4

Lípa v Kamenici nad Lipou z 13. století po zásahu blesku v roce 1824 také přišla o svůj vršek, na němž byl postaven taneční parket. Její odnož zdobí nedaleké náměstí (Lípa Svobody).

Husitské lípě na Ostaši (Ždár nad Metují) je podle pověsti 700 let a pamatuje dobu, kdy katolické vojsko přepadlo městečko Polici nad Metují a prchající obyvatele pronásledovalo. Muže, starce a děti umučili, ženy přivázali či přibili za vlasy ke kmenu a větvím lípy. Žižka za to rozbořil klášter a u lípy pronesl modlitbu za zabité kališníky.

lipa 2

Lípa paměti l3. 7. 1947 STŘEKOV, foto Jaroslava Krejčová

Se jménem Jana Žižky je svázána další lípa. Odpočíval pod ní po nájezdech na hrádek Vlčinec (známá i pod názvem Vavřenova lípa obec Velké Petrovice, Broumovsko).

Svou lípu má i král Jiří z Poděbrad (Libice nad Doubravou). Podle pověsti byla vysazena na oslavu jeho vítězství nad Uherským králem Matyášem Korvínem v bitvě u Vilémova v roce 1469.

Lípa v Lipce patří také mezi významné stromy a ve svém věku 600 let se stala v roce 2016 Stromem roku, následně v anketě Evropský strom obsadila bronzový stupeň.

Od roku 2005 nese titul Strom hrdina 600 let stará Štikovská lípa (osada Štikov), která zastavila těžbu v lomu ve své blízkosti.

lipa 3

Lípa na Střekově připomíná tradickou tramvajovou nehodu
Těch starých stromů označených a zařazených mezi významné nebo památkově chráněné je celá řada a určitě jsou i ve vašem nejbližším okolí. Mnoho z nich má svou utajenou minulost, protože strom sám mlčí. Je na lidech, aby ji objevili, jako se to stalo nedávno v blízkosti střekovského hřbitova (dnes součást města Ústí nad Labem). Po velkém tramvajovém neštěstí v roce 1947 zasadil hrobník pan Hruška lípu. O jeho dalším životě se zatím nic nevypátralo, ale lípa zdobí přilehlý park a dnes již má i své označení, které důvod zasazení připomíná, protože přímých pamětníků té události ubývá.

Foto: autorka (památná lípa l3. 7. 1947 STŘEKOV)


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Zámek Duchcov

duchcov 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chybět ani tipy na ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Od košilky k rubáši

Muzeum koutni kout perexRegionální muzeum v Chrudimi připravilo pro všechny návštěvníky zajímající se o lidovou kulturu a tradice výstavu nazvanou Od košilky k rubáši, která představuje zvyky a obyčeje spojené s narozením dítěte a s odchode...

Z archivu...


Literatura

Připomeňte si seriál Hra o trůny

Hra o truny-Mytologie 200V nakladatelství Jota vyšla kniha francouzského spisovatele Gwendala Fossoise s názvem Hra o trůny. Mytologie.

 

...

Divadlo

Může půl promile alkoholu zajistit šťastnější život?

Chlast perexMartin (Petr Stach), učitel dějepisu, Nikolaj (Jacob Erftemeijer), učitel psychologie, Peter (Tomáš Petřík), učitel hudby, a Tommy (Robert Jasków), učitel tělocviku, již dávno rezignovali na své plány a sny. Doběhlo je vyhoření.

...

Film

Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary, jíž se oceňují významné osobnosti českého filmu, získá na letošním ročníku kameraman Vladimír Smutný

Smutny perexVLADIMÍR SMUTNÝ patří k našim předním kameramanům, nejnověji je s napětím očekáváno válečné drama Nabarvené ptáče, jehož obrazové pojednání ovlivňuje už použití černobílého materiálu. Měl by změkčit děsivé hrůzy, tak zběsile popsané už ve stej...