Václav IV.- záhady a mystéria

Václav IV.- záhady a mystéria

Tisk

vaclav ctvrty zahady a mysteria 200V srpnu vyšla u nakladatelství XYZ kniha českého autora Vladimíra Lišky o Václavu IV. s lákavým podtitulem Záhady a mystéria. Nechte se tedy nalákat na podrobnější pohled do naší turbulentní historie!

 


Vladimír Liška (* 15. ledna 1955) je přední český záhadolog a spisovatel. Vystudoval Pedagogickou fakultu UK v oboru historie a českého jazyka. Stal se jedním z vedoucích ufologického projektu Záře, a patřil mezi spoluzakladatele Československé archeoastronautické asociace. Především se zabývá problematikou UFO fenoménů, historickými záhadami a nevysvětlitelnými jevy. Napsal přes 80 knih, např.: Český bestiář, Upíři a vlkodlaci v českých zemích, Záhady druhé světové války, Kletba čachtické vražedkyně.

Dynastii Lucemburků si v naší kotlině ceníme, vždyť Karel IV. nese přízvisko Otec vlasti a je také otcem protagonisty této publikace, Václava IV., kterému připadl nelehký úděl navázat na otcovy úspěchy a rozvíjet dále jeho politiku a mocenské snahy. Moc se to nevyvedlo, země se nacházela ve vnitřních konfliktech, navíc v Evropě došlo k papežskému schizmatu a to vše vedlo k husitským válkám.

Autor šel na to pěkně od lesa a knihu rozdělil chronologicky na 13 kapitol, k tomu přidal Prolog, Epilog a nezbytné Přílohy i Přehled použitých pramenů a literatury. Líbí se mi, že autor nastiňuje politickou situaci za Karla IV. i to, jakou roli v minulosti hrála šlechta a vyšší vrstvy. Máme tady kapitolu i o gotice, nesmí chybět další důležité události (např. smrt Johánka z Nepomuku, kauza Zikmunda Hulera) a samozřejmě nesmí zde chybět osoba Jana Husa, jak to bylo na kostnickém koncilu a jak u nás došlo k husitskému převratu.

Osoba panovníka Václava IV. je u nás vnímána spíše negativně jako krále, který přivedl zemi k úpadku, a za jehož vlády došlo k husitským válkám. Pokud si chcete udělat komplexní obrázek nejen o osobě tohoto panovníka, ale i složité době, ve které vládl, tato kniha vám může pomoci.

vaclav ctvrty zahady a mysteria

Název: Václav I. V- záhady a mystéria
Autor: Vladimír Liška
Žánr: literatura faktu, historie
Nakladatelství: XYZ
Rok vydání: 2019, pevná
Počet stran: 184
Hodnocení: 70 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/51067378/vaclav-iv-zahady-a-mysteria/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kuly z Desmod by si na zábavě klidně zazpíval své písně!

desmod kuly 200Festivalová sezóna pomalu končí a my přinášíme rozhovor s Máriem „Kully“ Kollárem ze slovenských Desmod. Jaké byly letošní koncerty, jak vzpomíná na začátky kariéry a co si myslí o moderních technologiiích...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Země, které zmizely můžeme znovu najít ve stejnojmenné knize. Voní mořem a dálkami...

zmizelyPůsobivá publikace, která upoutá už svým formátem a dokonale graficky propracovaným vzhledem, nás může lecčíms překvapit. Potěší zejména milovníky historie, záhad, cestování a dobrodružství. Země, které zmizely 1840 - 1975 napsal skandinávský autor Bjorn Ber...

Z archivu...


Literatura

Teorie velkého třesku od A do Z

altPro všechny fanoušky seriálu Teorie velkého třesku (The Big Bang Theory) připravila autorka Amy Rickman poutavou knihu plnou uvěřitelných i neuvěřitelných informací o tomto pořadu. Nakladatelství XYZ nám pod n...

Divadlo

Na podzim do divadla: Dobře placená procházka

slovacke divadlo 200O prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte! Dalším tipem je Dobře placená procházka v podání Slováckého d...

Film

Yes man říká na všechno ano

yes man 200Romantická komedie Yes man (2008) pokračuje směrem, kterým se Jim Carrey vydal už kdysi dávno. Společně s krásnou Zooey Deschanel zažívá tentokrát trochu jiné dobrodružství. Učí se říkat „ano“ v...