Yes man říká na všechno ano

Yes man říká na všechno ano

Tisk

yes man 200Romantická komedie Yes man (2008) pokračuje směrem, kterým se Jim Carrey vydal už kdysi dávno. Společně s krásnou Zooey Deschanel zažívá tentokrát trochu jiné dobrodružství. Učí se říkat „ano“ ve chvílích, kdy by normálně řekl „ne“. Zní to až dětinsky, ale jednoduchá hra se slovy otevírá netušené možnosti a celý film je tak doslova prošpikován dobrodružstvím.

 

 

Carl Allen je muž ve středních letech, kterého už nebaví věci, které ho kdysi dávno bavily. Od rozvodu se svou pěknou ženou tráví většinu svého času v nudné neperspektivní práci a po večerech si pouští DVD svých oblíbených filmů.

Pointa jeho příběhu stojí na prostém „ne“. Takto odpovídá v podstatě na všechno, co mu jeho „život“ přináší. Kamarád chce potěšit svou nastávající přítelkyni a zve ho na večeři. Nenechá se vytáhnout ani na svatbu nebo do jiné společnosti. A není se co divit, když mu nic z toho nepřináší vlastně žádný dobrý pocit. Budu sedět doma a koukat na epochální dobrodružství hrstky statečných válečníků, nebo půjdu na pivo a klábosit o blbostech?

 yes man1

A podobně asi uvažuje. Problém je v tom, že postavy ve filmu reagují na každé Carlovo „ne“ poněkud ukřivděně, a tak to vypadá, jako by snad šlo o jeho zlomyslnost. Jako by měl se vším souhlasit z jakési lítosti. Naštěstí film zachraňuje zvláštní věc. Jeho starý známý se objevuje a prozrazuje mu univerzální recept na úspěch. Slůvko „ano.“

yes man2

Můžeme si představit spoustu zvláštních věcí, které by při kladné odpovědi nemusely být právě příjemné. A taky sem tam nejsou. Slůvko „ano“ vyznává dokonce obrovská skupina lidí. Scházejí se v konferenčním sále a nechávají se unášet radostí života. Ovšem celá tahle věc zní dost naivně, a taky že je. Naštěstí série následujících událostí začíná skutečně hrát Carlovi do karet. A i když občas klopýtne, dostává se svou novou životní filosofií vlastně všechno, o čem kdy snil.

Díky prostému „ano“ se Carl sice občas dostává do potíží, ale na druhou stranu se mu v komplikovaném civilizovaném světě, plném různých lidí a možností, otevírá celá řada nečekaných cest. Ne každý z nás si je vědom možností, které nám život přináší. Občas se skrývají i za nevkusnými až nechutnými věcmi. Jenže dokud tuto samozřejmou „nechuť“ nepřekonáme, není šance k tomu je poznat.

yes man

Yes Man
Komedie / Romantický
USA, 2008, 100 min
Režie: Peyton Reed
Předloha: Danny Wallace (kniha)
Scénář: Jarrad Paul, Nicholas Stoller, Andrew Mogel
Kamera: Robert D. Yeoman
Hudba: Lyle Workman
Hrají: Jim Carrey, Zooey Deschanel, Bradley Cooper, Danny Masterson, Sasha Alexander, Molly Sims, Terence Stamp, Patrick Labyorteaux, Fionnula Flanagan, Michael Papajohn, Brent Briscoe, Rhys Darby, Mike Gomez, Heidi Herschbach, John Michael Higgins, Luis Guzmán, Rocky Carroll, Carrie Reichenbach, David Scott, Jarrad Paul, John Cothran Jr., Sean O´Bryan, Shelby Zemanek,Derek Baker, David Hill
Hodnocení: 95 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Monika Kopřivová: Objevování rodinné historie nám pomáhá poznat sama sebe

Monika Kopřivová 1 2023 c archivPKdyž po studiích zahájila svou kariéru v lékárně jako doktorka farmacie, zdaleka ještě netušila, že za několik málo let odvrátí osud její cestu k jinému cíli. Nyní je již...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Přísloví praví: když se kácí les, létají třísky

ruzena polsky filmPolský režisér Wojciech Smarzowski na sebe upozornil již ponurým dramatem Dům zla, kde uhrančivě rozehrál až ke zločinu vedoucí patologické vztahy jak mezi lidmi, tak ve společnosti, a ...


Literatura

Maxim Čáp: Silnější pes

silnejsi pes 200Silně kontroverzní kniha o fotbalu. Pokud zdaleka netušíte, jakýže hnus se skrývá v zákulisí českého fotbalu, raději ji nečtěte. Pokud tušíte, pak si ji přečtěte. Garantuji vám, že i tak se vám z ní trošku zvedne kufr. Maxim Č...

Divadlo

Hamlet ze Švanďáku není žádná historická plačka

hamlet perexNení Hamlet jako Hamlet. O tom ví své i Švandovo divadlo na Smíchově, které od prosince 2013 uvádí na své hlavní scéně jednu z nejhranějších Shakespearových tragédií ve zcela netradičním pojetí režiséra Daniela Špinara<...

Film

Velké dobrodružství dívky a její odvážné kočičky

Zivot kotete perexVrnilka je živé a zvědavé mourovaté koťátko, které objevuje život na pařížských střechách. Jeho osud se ale změní, když se ho ujme desetiletá Clémence (Capucine Sainson-Fabresse).

 

...