Naše fotoreportáž: Architektura pro Korunu aneb Lidé a architektura doby Karla IV.

Naše fotoreportáž: Architektura pro Korunu aneb Lidé a architektura doby Karla IV.

Tisk

Architektura200Výstava v pražské Valdštejnské jízdárně je pojatá jako procházka po středověkém městě. Průvodcem není nikdo jiný, než významný architekt Karla IV., Petr Parléř.

 

 

 

Návštěvníci během prohlídky společně s mistrem Parléřem navštíví jednotlivé expozice; ulice středověkého města, malířskou dílnu Mistra Theodorika, tržiště, klášter, skriptorium, krčmu, lázně, krejčího, ranhojiče, stavební huť, Parléřův dům, zbrojnici, mučírnu, pracovnu astrologa i kapli sv. Kříže na hradě Karlštejn. Výlet do historie končí audiencí u Karla IV. Petr Parléř byl významný německo - český architekt, stavitel, kameník, sochař a řezbář. Patřil mezi nejvýraznější umělce evropské vrcholné gotiky, působil převážně v českých zemích.                                                                

Cílem výstavy je seznámit návštěvníky s dobou, uměním, architekturou a životem lidí v době vlády Karla IV., osobností Karla IV. a jeho rodinou.

Datum a místo konání: 7.11.2016 – 31.12.2016, Valdštejnská jízdárna, www.ngprague.cz

Architektura1

Architektura2

Architektura4


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sylva Lauerová: V románu Hodina zmijí své pokušení hrát si se čtenáři posouvám až k hranici dokonalosti

Sylva Lauerova perexFanoušci spisovatelky Sylvy Lauerové se po třech letech konečně dočkali a jejich radost může být hned dvojnásobná. Je to jen pár týdnů, co vyšla její sbírka poezie s názvem Klóketen a nyní se na knižních pultech objevil i no...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Kniha o všem, co souvisí s církví

Cirkev 200Je chvályhodné, že vedle mnohdy vysoce odborných pojednání vycházejí i popularizační, příručkové, ale přitom nijak zprimitivnělé práce věnované dějinám. Alena a Vlastimil Vondruškovi rozpracovali pro nakladatelství Vyšehrad sedmidílný projekt naz...

Z archivu...


Literatura

Učytelskej: Boj s větrnými mlýny v českém školství

ucytelskej 200Jaroslav Konvička stylově v září vydal román Učytelskej, kde zužitkoval své zkušenosti z pedagogické praxe. V předmluvě píše, že se nejedná o autobiografický román, ale fikci vyrostenou z mnoha zrnek pravdy.

...

Divadlo

Herec Jan Mazák oslaví životní jubileum

Jan Mazak200Nezaměnitelný hlas a soustředěné herectví – to jsou typické znaky Jana Mazáka, který ve čtvrtek 30. června 2022 oslaví své šedesáté páté narozeniny.

...

Film

Jak buřiči a rozvratníci zachránili Hollywood

bezstarostni jezdci zurici byciŠedesátá léta narušila snad všude na světě zavedené pořádky, které v kinematografii dosud panovaly. Zejména režiséři se chtěli vymanit z područí služebnosti - ať již ji zosobňovaly ideologické tlaky, jak...