Radmila Zrůstková: Zdravě a syrově

Radmila Zrůstková: Zdravě a syrově

Zdrave a syrove 200Hurá, konečně nějaká ta kniha o syrové stravě (vitariánství, raw food) od české autorky. A jsem si jako obyčejná ženská, kulinářská experimentátorka a mlsná kočka, naprosto jista, že paní Radku si zamilujete. Nejen pro její velice sympatická zjev a projev, ale hlavně pro ty zvláštní a lákavé dobroty, kterých v knize najdete více než stovku. Navíc, recepty ve stylu syrové stravy jsou uspořádany na jaro, léto, podzim a zimu. Čímž inspirují i normální jedlíky konvenční stravy, protože na mnoho ingrediencí prostě zapomínáme, ač mají zrovna sezónu.


Radmila Zrůstková je výtvarnice a návrhářka. K syrové stravě přišla v podstatě náhodou ve chvíli, kdy bojovala s cukrovkou.  Náhle zjistila, že je to právě to, co hledá.  Při pohledu na její svěží vzhled a mladistvost byste nehádali, že tato žena žije se svou věčnou souputnicí – diabetem. Raw food probírá z mnoha hledisek a stále dochází k názoru, že je to pro lidské tělo nejlepší způsob stravování, při kterém tělo prosperuje a riziko nemocí se tak snižuje na naprosté minimum.

Vlastní zkušenost je nenahraditelná

Ostatně můžete si to zkusit sami. Opravdu stačí pár dnů na syrové stravě a pocítíte to, co popisuje drtivá většina lidí, kteří s vitariánstvím mají svou zkušenost.
Čím více jsou potraviny, které konzumujete, nabity energií, tím budete energičtější  a zdravější. Jakmile zvýšíme energii fyzického těla, vybředneme ze zoufalství a nemoci. To nám umožní nově porozumět světu a zdraví. Vitalita, kterou můžeme dosáhnout, je nepopsatelná, nezbývá než ji zažít. Tělo je úžasný nástroj se zabudovanými samoléčebnými a čisticími mechanismy, který si plně uvědomuje sám sebe. Tělo může být tak zdravé, že vám ani nepřijde, že ho máte. Žádné bolesti, žádné nemoci, pouze čistá energie. Chcete-li tuto čistou energii zažít,musíte čistou energii konzumovat. Vždyť je to tak jednoduché….“


Jednoduché a asi nejvýstižnější. Osobně jsem zkusila raw food pouze na pár dnů nebo nárazově, jeden dva dny, a ze své zkušenosti mohu říct: Zkuste to teď… na jaře, v létě, když je obrovský výběr ovoce a zeleniny. A nejen proto, v zimě jsem měla při svých pokusech vždycky nepříjemný pocit chladu a toužila jsem po tučném, slaném, sladkém a hlavně hodně ohřátém. Takže to moc nešlo. Syrová strava také přirozeně ochlazuje organismus a platí také, že pokud začnete nyní, tělo si přes léto zvykne a zimní čas pro něj už nebude tak náročný. Přesto tady autorka velmi dobře pocity chladu zmiňuje a také radí, jak proti nim bojovat.

Zdrave a syrove

Z receptů jsem byla unešena!

Už jsem několik – ba dokonce dost – syrových receptů prošla a nikdy mne tak úplně nenadchly. Tady ale pochopíte základ. Z namočených kešu oříšků se naučíte dělat krém, který hravě nahradí majonézu do salátů nebo do dortových krémů… z máků mléko (to mimochodem naprosto nemá chybu!),  naučíte se sušit v domácí sušičce, například strouhanou řepu se slunečnicovými semínky alá „burgery řepánky“… a objevíte také nové chutě v různých kořeních a přírodních dochucovacích omáčkách. Jakoby se před člověkem rozprostřel jiný odstín kulinářského umu a mlsné jazýčky budou nadšeny.


Nemusíte totiž nakonec být vitarián, abyste neocenily pestrou škálu jednoduchých nápadů!
A navíc… když zrovna nejde elektrika a nefunguje sporák, tak se takové nápady určitě hodí. Anebo když jste proste jen líní mýt nádobí nebo je venku velké horko, nebo tisíc dalších nebo… až to jednoho dne bude proto, protože SYROVÁ STRAVA JE PROSTĚ NEJLEPŠÍ.
Nesmírně inspirativní kniha plná nápadů, které opravdu nevaří z vody (jako některé předchozí knihy o raw food nebo internetové stránky), ale plně využívá umělecké fantazie této úžasné autorky!


Autorka knihy: Radmila Zrůstková
Vydalo nakladatelství Eminent
Rok vydání: 2014
Vydání: první
Autorka: Radmila Zrůstková
Foto v knize: Zuzana Šlechtová, Radmila Zrůstková

www.eminent.cz


 

Přihlášení



Imago, imagines I.-II.

Autoři zvolili jako východisko koncepce nové syntetické publikace věnované středověkému umění v českých zemích latinské slovo imago (označující nejen dvourozměrný obraz, kresbu apod., ale i výtvory trojrozměrné a případně i díla architektonická). academia.cz

Život byl pes

Tak to jsem já – pes Život. Rozhodně jsem se nenarodil jako domácí mazlíček. Díky různým okolnostem, které vám budu vyprávět, a také díky mému vzhledu a povaze, nikoho nenapadlo ho ze mě udělat. grada.cz

Rozhovor

Martina Bittnerová: „Je důležité vyvolávat hlubší emoce!“

Bittnerova 200Viktor Dyk, Karel Hynek Mácha, Stanislav Kostka Neumann, Jiří Karásek ze Lvovic a další velikáni jsou v příbězích Martiny Bittnerové zajímavým způsobem „polidšťováni“. Spisovatelka a badatelka v jedné osobě nabízí nový pohl...

Hledat

Chaty s osobností

Čtěte také...

KRAJINY PROSTŘENÝCH I PRÁZDNÝCH STOLŮ I.

hostina200Čtenáře přitahuje pátrání, co vlastně jídávali naši předkové v minulosti nedávné i vzdálené, a to napříč sociálními i stavovskými vrstvami. Řada publikací na toto téma již vyšla, upozorním aspoň na Magdalenu Beranovou a její spis Jídlo a pití v prav...

Z archivu...


Literatura

Marek Řezanka – Procházky po Jelení

prochazky po jeleni200

Máte rádi poezii a baví vás hledání příběhů ukrývajících se ve veršech? Jestli jste na obě otázky odpovědeli “ano”, básnická sbírka Marka Řezanku s názvem Procházky po Jelení vás určitě zaujme.

 

 

...

Divadlo

Hadry, kosti kůže. Miroslav Hanuš exceluje v roli Wericha

hadry perexVila na Kampě – U Sovových mlýnů 501/7. Dříve Dobrovského, dnes Werichova vila. Od roku 1945 až do své smrti roce 1980 zde žil „národní klaun a národní rabín“ Jan Werich. V roce 1948, půl roku po odchodu Jiřího Voskovce, se sem do přízemí nastěho...

Film

Hořké komedii Teorie tygra nechybí švih, vtip a černý humor


teorie tygra perexHořká komedie Teorie tygra je hodně i o spiklencích, kteří se nakonec postaví proti tichému ženskému teroru, byť je zahalen závojem přívětivosti a plků o tom, jak to vlastně ony myslí dobře. Povedený snímek Radka Bajgara to...