Vila Ignáze Petschka v Ústí nad Labem

Vila Ignáze Petschka v Ústí nad Labem

Tisk

Vila Ignaze 200Impozantní vstupní hala z osmi druhů mramoru přivítala v roce 1902 v reprezentativním přízemí první návštěvníky uhlobarona Ignáze Petschka po dokončené přístavbě. Do Ústí nad Labem přišel jako 18-letý  na výpomoc do bankovního velkoobchodu s uhlím, který patřil Pražské bance. Seznámil se velkoobchodníkem s uhlím Weinmannem a od roku 1876 začal pracovat v jeho firmě jako obchodní cestující. Brzy si ale otvírá svou vlastní firmu s uhlím (1880) do které přetáhl i část Weinmannových zákazníků (tím také končil jejich vzájemný styk). Obchodní úspěchy z něho udělaly zámožného člověka. Původně pocházel z chudé židovské rodiny z Peček u Kolína, název města si dal do svého jména, ale na svůj chudý původ nikdy nezapomínal a lidem pomáhal.

V době krize v 30 letech zavedl výrobu briket, které městu prodával za režijní náklady, a to mohlo levně prodávat obyvatelstvu. Podílel se hlavně finančně na vzniku řady prospěšných staveb, mezi ty nejvýznamnější patřil dětský pavilon v nemocnici, chlapecký ústav, ozdravovna pro nemocné TBC nebo mateřská školka.

Vila Ignaze 1


V letech 1890 si nechává postavit první rodinnou vilu, v roce 1902 nechal rozšířit. Původní objekt ve zdobném nerokokovém stylu tvoří západní část budovy a úpravy byly provedeny pouze v interiéru a na fasádě, aby s přístavbou tvořily jednolitý celek. Přestavbu dle návrhu vídeňského architekta Hanse Mikscheho, realizovala ústecká firma Alwina Köblera. Další přestavba byla v roce 1934, kdy fasáda byla zbavena všech zdobných prvků včetně dominantního štítu neseného letícími anděly. Hlavním členícími prvkem na fasádě zůstalo bosování.

V interiéru bylo přebudováno schodiště do patra a upravena galerie nad halou. Poslední stavební úpravy byly v 60 letech 20 století, kdy byla zbourána zimní zahrada (půlkruh se železnou prosklenou konstrukcí uvnitř s bazénkem s vodotryskem) a původní jídelna byla rozšířena o další dvě okna pro zasedací místnost. Panelová přístavba sloužící Lidovým milicím znehodnotila severní průčelí. Ve dvoupatrové vstupní hale mimo mramoru zaujme i dřevěná galerie, jejíž sloupky nesou strop haly v neorenesančním stylu a mramorový krb s měděným dýmníkem. Po pravé straně je bývalý salon s původním dřevěným stropem světlého a tmavého moření. Původní jsou dveře, které vedly ze salonu do knihovny. Zde jsou i původní prosklené skříně na knihy a také unikátní sádrový vlys po obvodu celé místnosti. Námětem je plavba po Labi od Drážďan, k Hohensteinu, Hřensku, Krásnému Březnu až po Litoměřice.  Štukovaný kazetový strop se secesními nástropními svítidly tvořenými opálovým sklem v mosazném rámu jsou také původní.

Vila Ignaze 2

Vedlejší místnost patřila kuřárně a je zachována s původním vestavěným nábytkem se secesním dekorem. Dvířka jedné ze skříní nesou měděné reliéfy staré a nové vily. Bývalá pracovna má štukový strop s jemným modelovaným rostlinným dekorem nerokokového stylu a je z tmavě mořeného dřeva. Také zde jsou původní dveře a zárubně.

Vedlejší bývalý obývací pokoj je unikátní pavilonkem v půdorysu pětiúhelníku, vyroben z tmavě mořeného vyřezávaného dřeva s dvěma tordovanými sloupky s ovinutou vinnou révou. Pozornost zasluhuje i krb, který je obložen mořeným vyřezávaným dřevem, s deskami ze zeleného mramoru a litinovými poleny uvnitř, zastírajícími, že se tam topilo plynem. Jdete-li halou nalevo, tak tam je bývalý kulečníkový pokoj s krásným dřevěným kazetovým stropem v kombinaci se štukovou neorenesanční výzdobou.  Pokoj sloužil také jako spojovací článek mezi starou a novou částí.

Vila Ignaze 3

Další patro sloužilo pro potřeby rodiny. Část byla vyhrazená hostům, kteří zde měli k dispozici šatnu, koupelnu, toalety i vlastní schodiště. Půdní patro mělo svoje schodiště a bylo určeno pro služebnictvo k pracím i k jejich bydlení. Byla tam rozsáhlá kuchyň, přípravna a skladovací komory a k dopravě jídla byl využíván elektrický výtah, který vedl celou budovou. V suterénu byl byt domovníka, kuchyňské sklepy i sklepy na bílé a červené víno. Také sklep na uhlí a generátor na výrobu plynu. Pod jídelnou byla tělocvična sloužící v zimě jako tenisové hřiště.  

Vila Ignaze 4


Koncem 30. let 20. století rodina prodala veškerý majetek a emigrovala. Vila se stává sídlem německého Policejního prezidia, po válce pak sídlem okresního výboru KSČ. Dnes přístavbu po milicích využívá Základní umělecká škola Evy Randové, budova patří městu a reprezentační prostory jsou využívány i jako svatební síň.


Prameny: Aleš Brožek  Osudy domů a obyvatel Churchillovy ulice v Ústí nad Labem  
Propagační materiál vydaný u příležitosti Dnů Evropské kultury
Foto : autorka


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Letní kočičí a pohádkové novinky z LIKA KLUBU

lika klub logoZatímco si leckde stěžují na „okurkovou“ sezonu, v nakladatelstvích je tomu během prázdnin právě naopak. Všichni finišují s přípravami knih, aby byly všechny včas hotovy pro tak toužebně očekávaný vánoční trh.

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Ve sněmovně to rozjely břišní tanečnice i Matylda…
mdz perExcelentním vystoupením seniorského pěveckého souboru Matylda a Tylda z Liberce vyvrcholila oslava Mezinárodního dne žen, který Levicové kluby ženy uspořádaly ve Státních aktech Poslanecké sněmovně. Záštitu nad akcí převzal předseda poslaneckého klubu K...

Z archivu...


Literatura

Spousta zajímavostí nejen o lese

mala-lesni-skola 200Malá lesní školka s podtitulem O životě v přírodě je další povedená kniha o přírodě, která vyšla v nakladatelství Kazda.

...

Divadlo

Divotvorný vstup zlínského Městského divadla do sezóny 2013/2014

200divV sobotu 21. září uvedlo Městské divadlo ve Zlíně první večerní premiéru právě se rozbíhající divadelní sezóny. Pocty „být první v nové sezóně“ se dostalo muzikálu Divotvorný hrnec v režii umělecké šéfky zlínského divadla Hany Mikoláškové.

...

Film

Před dvaceti lety padla první klapka Snowboarďáků. Výročí kultovní komedie oslaví v kině Lucerna

snowboardaci200Legendární komedie Karla Janáka o teenagerech Rendym a Jáchymovi (Vojtěch Kotek a Jiří Mádl), kteří hodlají pokořit zasněžené horské svahy a získat obdiv půvabných dívek, i když na prkně stáli zatím jen v počítačové herně, se vrací na vel...