Masaryk, Horáková, Lidice – co utváří českou paměť?

Masaryk, Horáková, Lidice – co utváří českou paměť?

Tisk

ceska-pamet uvodkaUvažovali jste někdy nad tím, co nás utváří jako národ, co si s sebou neseme a co je zakódováno v našem podvědomí? Nakladatelství Academia spolu s Památníkem Lidice připravily publikaci obsahující dvanáct odborných textů vztahujících se k fenoménu paměti, konkrétně co nebo kdo utváří paměť českou.  

 


Kniha je rozdělena do tří tematických okruhů – v prvním jsou zařazeny příspěvky především takové, které se snaží paměť vůbec definovat, ve druhém hovoří autoři o národní paměti prostřednictvím odkazu tří zásadních osobností (T. G. Masaryk, Z. Nejedlý, M. Horáková), v posledním odborníci zobrazují a přibližují českou paměť pomocí muzejní činnosti v různých podobách.

V jednom z příspěvků se dostáváme k tomu, že český národ nebere holocaust jako svou tragédii – ať už se jedná o židovské nebo romské obyvatelstvo, přesto během druhé světové války zemřelo na desítky tisíc českých (československých) občanů. Podobně se o tom vyjádřil i Adam Drda ve své knize Zvláštní zacházení. ZDE

Naproti tomu můžeme postavit osobnost Tomáše G. Masaryka – toho pro změnu téměř všichni vnímají pozitivně a je pro český lid „tatíčkem“, národní ikonou, avšak v období komunistické nadvlády byl tento postoj potlačován. V dnešní době je opět Masaryk svobodně vnímám jako prezident, který měl hluboké morální zásady a jeho příběh muže, který se z chudé rodiny vypracoval vlastní pílí a snahou až na místo nejvyšší funguje jako silný motivační nástroj (i v českém prostředí můžete zažít něco jako „American dream“).

Nad osudem Milady Horákové v české paměti se zamýšlí francouzská historička Françoise Mayer. Doktorku Horákovou obvykle vnímáme jako charakterní ženu, která trpěla kvůli svým ideálům a morálnímu postoji. A přesto, že v padesátých letech minulého století probíhalo vícero soudních procesů a byly i rozsáhlejší, co se týče zasažených osob, v české paměti je nejsilněji zapsán právě život Milady Horákové.

ceska-pamet


Nejen v českém prostředí napáchala vláda komunistické strany rozsáhlé škody. Ovlivňovala veškeré dění a pohrávala si i s dějinami, které se snažila přizpůsobit své ideologii například prostřednictvím muzejnických expozicí. Proto bylo nutné po roce 1989 zrevidovat učebnice dějepisu, ale také vyřešit nové poslání památníků a muzejních institucí (a samozřejmě mnoho dalšího).

Kromě toho, že kniha přináší spoustu poutavých informací a přibližuje vybrané části české historie, nutí nás zamyslet se nad tím, co v nás samotných utvářelo identitu s naším národem – ať už se jedná o to, co nás učili ve školách, nebo jak historii vnímá naše rodina a nejbližší a udělat si sami v sobě jakousi inventuru. Publikace je zajímavým prostředkem, jak nejen poznat naši historii, ale i sám sebe.

Česká paměť - Národ, dějiny a místa paměti
Autor: Radka Šustrová, Lubomíra Hédlová (eds.)
Žánr: literatura faktu
Nakladatelství: Academia
Rok vydání: 2015
Počet stran: 460
Hodnocení: 80 %                

Zdroj foto: www. academia.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor se spisovatelem MUDr. Antonínem Poláchem

polach antonin perexMUDr. Antonín Polách se narodil 21. 7. 1959 v Novém Jičíně. Po maturitě na tamějším gymnáziu vystudoval lékařskou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. Po promoci v roce 1984 a...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Kráčející žena: Jensenova Gradiva a Freudova studie v jednom

GradivaNakladatelství Academia vydalo jedinečnou publikaci, která přináší hned dvě díla: Jensenovu Gradivu a Freudovu studii Blud a sny v Gradivě Wilhelma Jensena. ...


Literatura

Dokonalá detektivka? Dokonalé ticho!

dokonale ticho 200V dubnu vydalo nakladatelství kniha Zlín další dokonalou knihu britské autorky Helen Fieldsové, tentokráte s názvem Dokonalé ticho. Pojďte se začíst do policejního vyšetřování, kterému nechybí spád, napětí a kde policisté musí vyna...

Divadlo

Zdenek Merta a jeho hosté si zahrají u klavíru v Městském divadle Brno

merta200Kdo zná Zdenka Mertu více než jen jako výtečného klavíristu z divadelních a koncertních sálů, ví, že je tento muž výborným a vtipným společníkem, šarmantním svůdcem nečekaných myšlenek a také pozoruhodným vypravěčem s uměním naslouchat jiným. Na hudbu po...

Film

Dvě knížky o známých osobnostech slovenského kulturního života

sfu perexS publikacemi o pozoruhodných, něčím výjimečných osobnostech – zvláště těch takříkajíc současných - bývá potíž. Buď bezvýhradně poklonkují a velebí, nebo se naopak zaujatě vyžívají v odsudcích, jako kdyby chtěly skácet dosavadní modly, jak jsme se mohl...