Pradávné 3D knihy a další oblíbené čtení od dětství až po bubertu

Pradávné 3D knihy a další oblíbené čtení od dětství až po bubertu

Tisk

Anička malířkaBřezen, měsíc knihy nebo měsíc čtenářů? Vždyť je to jedno, jak tomuto měsíci budeme říkat, hlavní je, že „oslavujeme“ příběhy psané na papíře. I když vlastně v dnešní době si ty příběhy můžeme číst i v elektronické podobě anebo si je nechat vyprávět do ouška ve formě audioknihy. Když nás naše milá šéfredaktorka Radka pobídla, jestli nemáme chuť zavzpomínat na naše dětská čtenářská léta, hned mne ten nápad zaujal a zašátrala jsem ve své paměti. Co jsem to vlastně jako malá četla?

Jako první musím podotknout, že má paměť je hodně děravá. Ale pár knížek v ní zůstalo. A s nimi i hezké vzpomínky. Ráda bych vám ty knížky i ukázala, ale už dávno, dávno tomu jest, co nejsou v mé knihovně. Jsou v té naší, veřejné, kde snad dělají radost jiným dětem. Proto jsem zapátrala na Databázi knih a obrázky pro své vzpomínání čerpala tam.

Nejsem si jistá, jestli jsou to mé vlastní vzpomínky anebo spíš nabrané z vyprávění rodičů, ale jako úplné prtě mne doprovázela gumová kousací leporela. Ta postupem času nahradily rozkládací knížky, takové pradávné 3D. Pamatuji si, jak stačilo někde zatáhnout a postavičky se hýbaly. Nejraději jsem měla Perníkovou chaloupku a posouvala Babu Jagu do pece anebo pomáhala Jeníčkovi vyšplhat na strom. Absolutně si ale už nevybavím, jak se tyto knihy jmenovaly nebo kdo je vydával.

V mé dětské knihovně bylo těch knížek docela dost. Třeba Nosovova série o Neználkovi, ale ta mne bavila jen prohlížet. Nikdy jsem nepřečetla víc než pár řádků. Přesto na barevné hřbety těchto kousků dětské literatury asi nikdy nezapomenu.

Zato Anička od Eduarda Petišky, to byla moje srdcovka. Protože jsem ráda malovala, Aničku a básničku jsem brala do rukou míň než Aničku malířku. Její dobrodružství se žlutou kočičkou bylo úplně nejvíc nejlepší. Já, malá milovnice koček a žluté barvy jsem v tomhle vyprávění viděla samu sebe. A nemohla se ho nabažit.

Nejkrásnější dětské čtenářské zážitky mám spojené se svojí maminkou. Hodně mi četla a já ty chvíle milovala. Přivedla mne ke Karafiátovým Broučkům. Dodnes si pamatuji maminky hlas, jak mi předčítala „a spali a spali“ a i mé oči se klížily ke sladkému spánku.

Broučci

Pokaždé, když jsem byla nemocná, žadonila jsem o Žabku Carevnu, pohádku z Krásy nesmírné. Přiznám, že ostatní pohádky třeba o Vasilise nebo Finistu, jasném sokolovi, si už moc nepamatuji, ale Žabku, tu jsme mohly číst stále dokola.

A pak tu byli Petr a Hanka. Krásně ilustrované příběhy dvou sourozenců. Já si prohlížela obrázky a mamka četla. Na to, jak Petr s Hankou měli pro maminku tuším, že k svátku, koupený deštník a pak s maminkou byli ve městě a ona si, když začalo pršet, chtěla sama deštník koupit, si vzpomenu pokaždé, když mám pro někoho dárek. Hlavně, aby obdarovaného nenapadlo, si to mé překvapení taky pořídit.

Petr a Hanka

Letní a Zimní knížka pro Lucinku byla poklad, se kterým jsem i usínala. To právě tady jsem se s maminkou učila první písmenka, fascinovaně prohlížela obrázky a pojmenovávala co vidím. Když už jsem si v těchto, pro mě kouzelných knížkách, mohla i sama číst, byla jsem na sebe tak pyšná.

Knížka pro Lucinku

Ještě si vzpomínám na jiné pohádky, které jsem měla moc ráda. Ať dělám, co dělám, vůbec si ale už nevzpomenu, jak se to jmenovalo. Mí vrstevníci si možná vybaví čtyřstránkové sešitky prodávané (tuším, že po sedmi kouscích) v trafice. Každý ten sešit byl samostatnou pohádkou. A já pokaždé prosila tatínka, až budou mít v trafice nové vydání, ať mi je koupí, že určitě budu hodná holka a zasloužím si to.

Jako dítě školou povinné jsem toho přelouskala spoustu. Pravidelně jsem s maminkou chodila do knihovny a četla a četla. Nejen knížky, ale i časopisy. Čtyřlístek a Mateřídoušku s přibývajícím věkem nahradila Dívka, Bravíčko a podobné tituly. A mé dětské knížky upadly v zapomnění.

Společné čtení s maminkou jsme si ještě chvíli užívaly. Ale už ne s dětskou literaturou. Vzpomínám, jak jsme se hodně nasmály třeba Pučálkovic Amině Jindřicha Plachty nebo Robinovi Zdeny Frýbové.

Přišla puberta a s ní éra Lenky Lanczové. Od této autorky jsem svého času přečetla snad vše, co napsala. A pak tu také byly Harlequinky. Když si vzpomenu, jak jsme tuhle červenou knihovnu se spolužačkami tajně četly pod lavicí, musím se smát. Zdolávaly jsme jednu knížku za druhou. Ale i tohle období bylo fajn, jen mne ta léta jaksi čtenářsky přesladila asi až do konce života. Možná i proto je mi dnes tenhle žánr docela cizí. Ale kdo ví, u jaké literatury na stará kolena skončím.

Dodnes jsem rodičům vděčná, že mě nenápadně ke čtení směrovali. Prostřednictvím knížek jsem už okusila tolik příběhů a věřím, že ještě minimálně tolik jich na mne ještě čeká. Díky knížkám je můj život pestřejší a bohatší. A je to moc fajn. Takže se s vámi nenápadně rozloučím a jdu číst. Mějte se hezky.

Foto zdroj: Databáze knih


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

David Uličník vystoupí v Kroměříži se světovou premiérou pořadu Dialogy s Krylem

david ulicnik foto 3 (2)Dialogy s Krylem, to je “světová” premiéra koncertního programu, který nabídne známé i zapomenuté písně i básně v podání kroměřížského rodáka Davida Uličníka, zpěváka a člena vokálního...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Zpříjemněte si volné chvíle luštěním

krizovky-kouzlo domova 200Nakladatelství Fragment si připravilo pro své čtenáře velkou porci knížek s křížovkami. Na své si přijdou jak milovníci klasických švédských křížovek, tak nadšenci do osmisměrek nebo sudoku. Nechybí ani rébusy a zábavné test...

Z archivu...


Literatura

Pročtené léto 2023: Tipy na knihy pro dospívající

Mravenčí chůvaPročtené léto je letní projekt, který vás provede prázdninami. Na stránkách webu Mravenčí chůva můžete zdarma po registraci získat prázdninový deník, který vám pomůže uchovat ty nejkrásnější vzpomínky. Najdete v něm t...

Divadlo

Bigbeatový příběh Špinarka uvede ve čtvrtek 1. září v přímém přenosu ČT ART

spinarka200Divadlo Petra Bezruče zahájí sezónu 1. září 2022, a to představením Špinarky. Životní osudy populární zpěvačky Věry Špinarové na pozadí doby plné politických i společenských změn uvede v přímém přenose také ČT ART, a to ve čtvrtek 1. září ve 20 hod)...

Film

Gambler, kterého nezajímá výhra, ale prohra

gambler 200Film The Gambler (2014) je velmi zajímavé a přitom vtipné drama o hazardérovi (hraje Mark Wahlberg), který pořád hraje i když mu to očividně moc nejde. Hraje každý den, za velké peníze, nedá si přitom pokoj i když dluží spousty peněz a začíná mu j...