Putujte s vozem a koňmi po stopách mistra Jana Husa

Putujte s vozem a koňmi po stopách mistra Jana Husa

Tisk

husova pout 200Historický spolek Guardia Broda Bohemicalis se spolupodílí na Husově Pouti, která se letos bude konat už sedmým rokem. Vyrazí 4. července 2015, a to od hradu Krakovec, kde měl mistr Jan Hus azyl u pana Jindřicha Lefla z Lažan.

Letošní rok si připomínáme šestisté výročí mučednické smrti mistra Jana Husa v Kostnici, kam dobrovolně šel obhájit své učení. Jeho smrt rozpoutala v Čechách patnáct let trvající krvavou občanskou válku, kdy husitské Čechy museli mimo jiné čelit křížovým výpravám ze zahraničí a nutno podotknout, že úspěšně.


Dne 4. 7. 2015 se vydá z hradu Krakovce průvod, který půjde přesně po stejné trase, po které mistr Jan do Kostnice putoval. Letošní pouť poprvé do Kostnice skutečně doputuje. Průvod vyráží z hradu Krakovce s koňmi a povozem a základní skupinou členů v historickém oblečení.  Již tam se mohou připojit první zájemci o tuto jistě zajímavou a naučnou pouť.

husova pout

 


Pouti se mohou zúčastnit jak lidé oblečení v historickém tak i v soudobém turistickém oblečení. Přijděte a společně si připomeňme událost od které letos uplyne rovných 600 let, neboť odkaz m. Jana Husa je střeživý.

Více informací: husovapout.cz, http://www.brodahr.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Letní kočičí a pohádkové novinky z LIKA KLUBU

lika klub logoZatímco si leckde stěžují na „okurkovou“ sezonu, v nakladatelstvích je tomu během prázdnin právě naopak. Všichni finišují s přípravami knih, aby byly všechny včas hotovy pro tak toužebně očekávaný vánoční trh.

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zachovej nám, Hospodine, císaře i hampejznice

mocnarstvi 1Všechny zájemce o zvěčnělé rakousko-uherské mocnářství, o vztahu českých poddaných k císaři pánu i k prostituci, kvetoucí pod příkrovem vlastenčení, jistě zaujmou dvě nedávno vydané knihy. V publikaci Zachovej nám, Hospodine ...

Z archivu...


Literatura

Josef Bergman tentokrát vyšetřuje na jižní Moravě

vrani oko200Vraní oko je název poslední detektivky, která vyšla oblíbené české spisovatelce Michaele Klevisové.

 

...

Divadlo

Malované na skle ve Zlíně krásně namalovali

malovane-na-skle 200Podzimní večer 20. listopadu se v Městském divadle Zlín nesl ve slavnostním duchu. Jednak šlo o 51. reprízu představení Malované na skle, které získalo cenu Aplaus za nejlepší inscenaci 69. sezony a její představitel byl nomi...

Film

Myslet filmem je těžké – zvláště když se něco takového úplně vytratilo

Myslet filmem perexPo téměř čtyři měsíce se v Domě U Kamenného zvonu na pražském Staroměstském náměstí konala výstava MYSLET FILMEM. Navštívil jsem ji nedlouho před uzavřením (tento okamžik nastal 18.2.2023) a nestačil se divit.