Záplava filmů pohltí Karlovy Vary

Záplava filmů pohltí Karlovy Vary

Tisk

MFFK IFFlogoPo roční přestávce zaviněné covidovou epidemií se opět vrací KARLOVARSKÝ FILMOVÝ FESTIVAL, oproti obvyklému datu o dva měsíce posunutý. Letos se ve dnech 20. až 28. srpna koná jeho 55. ročník. Nejspíš bude skromnější – mám na mysli značně zúžené obsazení soutěžních sekcí. Zato filmových hvězd se přece jen dočkáme: mají být přítomni např. Ethan Hawke (role kněze v dramatu Zoufalství a naděje, ve Varech uváděném), Johnny Depp proslavený zejména Piráty z Karibiku nebo nestárnoucí, stále aktivní, ačkoli již osmaosmdesátiletý veterán Michael Caine, jehož si pamatujeme např. z dávného Posledního údolí nebo novějších snímků Mládí a Loupeže ve velkém stylu, uvidíme jej v tuzemském Janu Žižkovi.

 


Festival, jehož uměleckým ředitelem je Karel Och a prezidentem Jiří Bartoška, sestavil svou nabídku do deseti sekcí, z toho dvou soutěžních (Hlavní soutěž, Na východ od Západu). Vypadla tudíž soutěž dokumentů, v minulosti přítomná a vcelku ceněná. Obě zůstavší soutěže mají shodný počet soutěžních děl – je jich dvanáct. Avšak jejich rozvržení prozrazuje obtíže, jaké se vyskytly při shánění vhodných titulů.

MFF KV plakat

Přebujelé zastoupení domácí produkce
Na první pohled si všimneme dříve nevídaného podílu českých filmů: tvoří celou třetinu celkového počtu v obou soutěžních sekcích! Dlužno přitom dodat, že nalézt čistě národní snímek je nemožné: tvůrci natáčejí v často složitých mezinárodních koprodukcích, kde některé státy se podílejí pouze finančně, nikoli autorsky. V případě českých filmů nacházíme v drtivé většině případů přinejmenším slovenský podíl.

MFFKV atlas-ptaku

Zastoupení filmů v Hlavní soutěži se zjevně disproporční: vedle českých filmů tu ještě dominuje německé tvorba (čtvrtina z celkového počtu). Zato spousta zemí zastoupena vůbec není: třeba USA, ale také Francii, Polsko, Maďarsko, nemluvě o Asii. Navíc dosti pochybuji, že v soutěži umístěné položky zastupují skutečně tu nejpozoruhodnější tvorbu, jaká na světě vznikla. Pročež čeští zástupci mají velkou šanci uspět – zejména Atlas ptáků Olma Omerzua a Kadrnkova Zpráva o záchraně mrtvého. Protože v minulosti oba režiséři již ve Varech zabodovali a jejich styl i výpovědi porotu zaujaly, mají nejspíš velkou naději i letos. Soutěž Na východ od Západu si klade za cíl zpřístupnit tvorbu ze střední a východní Evropy, kdysi spadající pod křídla sovětského impéria, avšak ani zde nějaké mimořádnosti nenacházím.

MFFKV Zatopek

Skutečně lze spatřit to nejzajímavější?
Namísto dřívějších retrospektiv, věnovaných tomu či onomu klasiku, letos nastoupila rozsáhlá přehlídka digitálně restaurovaných děl, jak je představila americká The Film Foundation. Vybrány byly nejen filmy pocházející z klasického Hollywoodu (Cukorova Cesta za slávou, Curtizovo Mít a nemít) a amerického avantgardního hnutí (Menkesové Kárová dáma), ale i dávno zapomenuté pokusy z Mexika, Srí Lanky, z Pobřeží slonoviny. Z vlastní zkušenosti mohu doporučit Cassavetesovu Ženu pod vlivem, vyprávějící o zraňující vztahu mezi vznětlivým stavebním dělníkem a psychicky labilní ženou. Peter Falk, jednou provždy zapsaný jako představitel detektiva Columba, se tu zaskví v roli zcela odlišné, naprosto úchvatně pojednané.

MFFKV zena-pod-vlivem

Další sekce nabízejí obšírný seznam (snad) zajímavých nejnovějších filmů ze všech koutů světa, takzvaně „uměleckých“, na jejichž existenci nejspíš záhy – a někdy i rádi – zapomeneme. Staneme se svědky srdcervoucích příběhů o tom, jak se už malé děti cítí v těle opačného pohlaví, jak se upevňuje milostný cit mezi rasově odlišnými milenci, jak se ženy prosazují v muslimských společenstvích. Některé tituly snad v paměti uvíznou trvaleji - doufám, že se jedná zejména o ty tituly, které mapují zejména sociální problémy současné nejen západní společnosti (např. francouzský Ouistreham). Narazíme i na jména slovutných (i skandálních režisérů) jako Gaspar Noé, podepsaný pod Vortexem. V jednotlivých sekcích nalezneme vedle hraných výpovědí jak dokumenty, tak animované snímky. A z českých předpremiér, věřím, zaujme Zátopek, už drahnou dobu čekající na svou premiéru.

Proč se některé filmy (a státy) ignorují?
Bohužel i letos musím konstatovat, že organizátoři přehlížejí – že by záměrně? – skutečně důležité, ba převratné výpovědi o současnosti i nedávné minulosti. Z minulosti mám na mysli třeba proslulé polské filmy Volyň (o masakrech polského obyvatelstva na Ukrajině, pod rouškou druhé světové páchaných tamními banderovskými „vlastenci“) a Klér (o mravně rozpadlém zázemí katolické církve), naštěstí odvysílané aspoň na televizních obrazovkách zásluhou ČT. Přehlédnuta byla řada podnětných maďarských filmů, u nás doposud sotva známých.

Letos lituji, že bylo opomenuto působivé drama Drazí soudruzi!, kde klasik ruské kinematografie Andrej Končalovskij pojednává o skálopevné víře v komunistické ideály, kterými neotřese ani brutální potlačení dělnické stávky kdesi na jihu Sovětského svazu počátkem 60. let, tedy již po skončení stalinského teroru, za vlády zdánlivě liberálního Chruščova. Také je mi líto, že festival neuvedl ani mimořádnou prvotinu Jana Holoubka nazvanou 25 let neviny a věnovanou osudům oběti jednoho justičního omylu. Nezbývá než uzavřít, že karlovarský festival občas selhává, když zamlčuje existenci skutečně důležitých filmových počinů.

55. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary 20. – 28. 8. 2021
KVIFF | Úvodní stránka
Foto: MFF Karlovy Vary


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rudolf Brančovský: „Když se baví publikum, bavíme se i my“

poletime 20015. narozeniny lze slavit lecjak. Když jde o na narozeniny kapely nabízí se především oslavy koncertní a ve zdejších luzích a hájích je jen málo partiček, které za to umějí vzít tak jako osmičlenný turbošansónový ansámbl Poletíme?. Živelnost, d...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jarní smršť České televize: Hraná tvorba

jarni smrst200Zatímco se programová jarní nabídka letošního roku nesla na populární vlně kriminálních a detektivních příběhů, v roce 2017 budou tyto oblíbené žánry doznívat a na jaře se do popředí dostane retrospektiva. Diváci se tak skrze své televizní o...


Literatura

Stylové čtení na léto trávené nejen ve městě

200 carrieNe každý se o prázdninách plně věnuje nicnedělání. Někteří využívají dva měsíce volna pro splnění svých snů. A přesně takovou strategii zvolila hrdinka knihy Léto ve městě.

...

Divadlo

Stále stejný příběh – inuitská legenda ožije v „recyklované“ inscenaci

Stále stejný příběh A-Vosickova small2Orchestr BERG a PONEC – divadlo pro tanec otevřou v úterý 5. září 2023 novou sezónu premiérou hudebně-taneční inscenace Stále stejný příběh. Renomovaná choreografka Mirka Eliášová a špičková ...

Film

Dopřejte si rozkoš nejen v oblacích

rozkos v oblacich 200Španělský režisér Pedro Almodóvar, proslavený už řadou provokujících filmů (Labyrint vášní, Na dno vášně, Volver, Kůže, kterou nosím), vytvořil v katastrofické tragikomedii Rozkoš v oblacích jakousi modelovou ...