„I já jsem vyrostl, ale na Malého Prince jsem nikdy nezapoměl“

„I já jsem vyrostl, ale na Malého Prince jsem nikdy nezapoměl“

Tisk

maly princHovorí starček z minuloročnej animovanej rozprávky Malý princ, ktorá je veľmi podarenou adaptáciou knihy s rozšíreným príbehom. O tejto knihe sa na strednej škole učilo stále jedno a to isté. Je to kniha, ktorá sa dá interpretovať detskými očami ako rozprávka, a očami dospelého ako život.

 

Vyrásť a nezabudnúť. A nezabudnúť.

Jedno z dôležitých hesiel všetkých postáv v tomto príbehu je uvedomovať si viac ako ostatní svoje detstvo. Čas, v ktorom je všetko možné a uskutočniteľné, kedy nás emócie zaujímajú viac ako rozum. Malý princ zmýšľa rovnako ako Peter Pan. Musíme si v srdci stále uvedomovať, že sme deti, a tak sa približovať samým sebe, skrze seba ostatným a v neposlednej rade sa tak otvárať pre väčšiu lásku, bez hraníc.
Hlavnou postavou večného príbehu je Malý princ, ktorý má všetky správne vlastnosti dieťaťa a na svojej ceste za dospelosťou stretáva rozličné postavy, ktoré mu prezentujú svoje vlastné životy. Vždy pred ním stojí rozhodnutie, či zostane alebo či odíde. Jeho putovanie je dlhé a nachádza na ňom dvoch priateľov – letca a líšku. Dobre známy príbeh týchto večných priateľstiev je rozšírený o pohľad letca, ktorý verí a dúfa, že Malý princ po skončení knižného príbehu odišiel na svoju planétu, pretože nedokázal na svojej púti zabudnúť na to jediné, na čom mu v živote najviac záležalo – na jeho ružu. Ale čo ak zabudol?

Správne vidíme len srdcom. Čo je dôležité je očiam neviditeľné.

Niekto mi raz povedal, že v samote nájdem zmysel života. Malý princ tvrdí, že vo všetkom je plnosť, ktorú ale často nevidíme. A tak samota je naplnená neviditeľnou radosťou, iba si musíme nasadiť správne okuliare, aby sme ju videli. Po odchode Malého princa, ostáva letec verný tomuto detskému videniu a verí tomu, že aj keď je sám, správnou optikou vidí, že Malý princ zostáva s ním.
Jeho uvažovanie zvráti malé dievčatko, ktoré sa prisťahuje do susedstva. Ambiciózna matka i dcéra sa snažia nalinkovať si život do najmenších podrobností. Ich plán do budúcnosti je premyslený do každého detailu a tvoria tak absolútny protipól k letcovi. Dievčatko, ktoré sa upiera na racionálne fakty a žije takmer dospelácky život, nedokáže akceptovať vymyslený príbeh letca o planétach, hovoriacich líškach a večne mladom Malom princovi až do momentu, keď zistí, že v letcovi našla jediného priateľa, ktorému musí pomôcť.

Večný a pre každého

Tak znie hlavná charakteristika príbehu Malého princa. To, čo sa nám snaží povedať film je vlastne podrobnejším vysvetlením pôvodnej knihy Antoine de Saint-Exupéryho: každý dospelý by mal byť srdcom stále dieťaťom. Nielen letec, nielen Malý princ, ale každý z nás.

maly princMalý princ (Blu-ray 3D+2D)
(The Little Prince)
2015 / Animovaný / 104 minut / Francie
V prodeji od: 17. 8. 2016
Hrají: James Franco, Rachel McAdams, Marion Cotillard, Jeff Bridges, Mackenzie Foy, Paul Giamatti, Benicio Del Toro, Albert Brooks, Bud Cort, Florence Foresti
V českém znění: Klára Nováková - Mackenzie Foy (Malá dívka), Petr Pelzer - Jeff Bridges (Letec), Mikuláš Převrátil - Riley Osborne (Malý princ), Anna Brousková - Rachel McAdams (Maminka), Ondřej Brzobohatý - Paul Rudd (pan Princ), Taťána Kuchařová - Marion Cotillard (Růže), Vanda Károlyi - James Franco (Liška), Igor Bareš - Benicio Del Toro (Had), Pavel Vondra - Albert Brooks (obchodník), Dušan Kollár - Ricky Gervais (Nadutec), Karel Gult - Bud Cort (král), Miloš Vávra - Paul Giamatti (učitel), Zdeněk Mahdal - Jeffy Branion (policista), Jiří Valšuba, Lucie Novotná, Ludvík Král, Luboš Ondráček, Martin Svejštil, Petr Hrach, Martina Bucková, Tomáš Hospodský
Režie: Mark Osborne
Kamera: Kris Kapp
Hudba: Richard Harvey, Hans Zimmer
Scénář: Irena Brignull, Bob Persichetti
Zvukové formáty: česky DTS-HD Master Audio 5.1 / anglicky DTS-HD Master Audio 5.1 / slovensky DTS-HD Master Audio 5.1
Titulky: české, slovenské
Obrazové formáty: 16:9 / 1920x1080 / 2,35:1
Cena: 499,- Kč

Hodnocení: 100 %
http://www.magicbox.cz/blu-ray/maly-princ-3d-blu-ray


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Praha-Klánovice


brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Vykutálená parta z Madagaskaru je zpět

altČtveřice zvířecích uprchlíků z newyorské ZOO se k nám vrací ve svém třetím dobrodružství. Tentokrát je osud zavede do kasina v Monte Carlu, stanou se součástí bankrotujícího cirkusu doufajíce, že s jeho pomocí se dostanou nazpět do své milované domoviny, broo...


Literatura

Scrutonov sprievodca vínom a životom

scr200Myslíte si, že máte vzťah k vínu? Určite sa mýlite!

...

Divadlo

Mladá krev a staré kosti divadelní tradice v příští sezóně HaDivadla

hadivadlo200Brněnské HaDivadlo se ve své 39. sezóně 2013/2014 chystá obrátit svoji pozornost k protipólu dvou postav hrdina – monstrum v klasických dramatických textech. Divadlo se navrátí k ikonám české i světové divadelní tradice, jako j...

Film

Kdo si přečte vysoce odborné filmové časopisy?

casop200Mnohé odborné časopisy, které si potrpí na přízvisko "vědecké", se honosí tím, že jsou recenzované. Nemyslí se tím, že by se na ně psaly recenze (jako je třeba tato), nýbrž že sama redakce si nechává recenzovat nabídnuté texty, aby se si tak nechala ...