Slavná herečka a její studentka. Která z nich si zahraje v nově otevřeném Národním divadle?

Slavná herečka a její studentka. Která z nich si zahraje v nově otevřeném Národním divadle?

Tisk

Peskova divadlo perexEliška Pešková (Miroslava Pleštilová) je divadelní hvězda, úspěšná učitelka herectví a žena divadelního podnikatele Pavla Švandy ze Semčic. Otýlie Malá (Iveta Hlubučková) je zas mladá dívka, která ze všeho nejvíc touží stát se herečkou.

Když se Eliška Otýlie ujme a rozhodne se jí pomoct, nejdřív si myslí, že z dívky herečka nikdy nebude. V Otýlii se však ukrývá obrovský talent, a tak se brzy stane jednou z nejuznávanějších hereckých osobností. Zatímco Otýlie září, Eliščina kariéra postupně upadá a zdá se, že bude muset o své místo na slunci svést boj se svou vlastní studentkou.

První divadelní premiéra v nově otevřeném Tvůrčím domě Elišky Peškové

Autorem inscenace Pešková vyprávějící o dvou talentovaných a oblíbených herečkách je Josef Kačmarčík, který se ujal i režie. Premiéra proběhla 26. 10. 2023 a nekonala se tradičně ve Švandově divadle, ale v nedávno otevřeném Tvůrčím domě Elišky Peškové (www.tvurcidum.cz), který je prostorem určeným pro amatérské umění, kreativní vzdělávání a sousedská setkání.

Umění, přátelství a rivalita

Hořká komedie se zaměřuje na vztah hereček, na jehož pozadí se odehrávají velké společenské změny, které výrazně zasáhnou i do českého divadelnictví. Postavení uznávané učitelky a nepříliš šikovné žačky se rychle mění: protože se ukáže, že Otýlie má na to, aby byla herečkou, stanou se z žen přítelkyně a kolegyně. Při společné práci se pak projeví, že každá z nich má k herectví jiný přístup. Eliška bez debaty a dlouhé přípravy zahraje všechno, co jí přidělí, Otýlie potřebuje dostatek času na to, aby postavu, kterou má hrát, pochopila a vcítila se do ní.

No a když se k tomu přidá fakt, že Otýlii všichni chválí a obdivují a Eliščina sláva mizí, je jasné, že mezi nimi musí zákonitě dojít ke střetu. Obě bojují za to, v co věří, obě milují herectví a obě udělají všechno pro to, aby zářily na jevišti. Obě se těší z rozvoje českého divadla, obě se touží dostat do divadla Národního, které snad brzo vznikne… avšak svého cíle dosáhne jen jedna z nich.

O herectví vážně i s nadsázkou

Ve hře se prolínají vážné okamžiky s těmi komediálními. Díky tomu je příběh skvěle vyvážený, takže pobaví, poučí i dojme. Obě hrdinky jsou vykresleny velmi realisticky, a tak můžete sledovat nejen jejich triumfy, ale také jejich slabosti a selhání. Vývoj vztahu je dynamický a zábavný, změna poměrů v českém divadelním prostředí strhující a scéna tvořená kosmetickým stolkem a věšákem na šaty jednoduchá a promyšlená zároveň. Závěr hry jen potvrzuje propracovanost příběhového konceptu a umožňuje oběma ženám nalézt smíření i sílu na další cestu. A když k tomu přičtete skvělé herecké výkony, je jasné, že Pešková je jednou z těch divadelních her, které byste si neměli nechat ujít.

Peskova divadlo

PEŠKOVÁ
Autor a režie: Josef Kačmarčík
Dramaturgie: Vojtěch Nejedlý
Žánr: hořká komedie
Výprava: Linda Holubová
Hudba: Čeněk Vaculík
Produkce: Karolína Hanzlová
Hrají: Miroslava Pleštilová, Iveta Hlubučková
Uvádí: Švandovo divadlo
Premiéra: 26. 10. 2023
Délka představení: 1 hod 20 min bez přestávky

Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: www.svandovodivadlo.cz/inscenace/885/peskova


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Není to jen “romantická rytírna", říká o jihlavském Merlinovi Barbora Jandová

barbora jandova  PEREXV sobotu 31. ledna uvede v premiéře Horácké divadlo v Jihlavě hru Tankreda Dorsta Merlin aneb Pustá zem. Zatímco režisérem inscenace je Peter Gábor, dramaturgyní je v tomto případě Barbora ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Rodina afektovaných egocentriků září na prknech Fidlovačky

hayfever 4Po jedenácti letech se Divadlo na Fidlovačce spolu s jeho diváky rozloučilo s úspěšnou hrou Guya Boltona a Williama Somerseta Maughama Julie, ty jsi kouzelná, v které v jedné z hlavních rolí excelovala Eliška Balzerová. Příznivci Elišk...


Literatura

Vlídné Ovace nevlídnosti

altNová kniha Sylvy Lauerové nese název Ovace nevlídnosti a obsahuje výběr poezie z let 2010-2012. Titul vás upoutá nejen svým paradoxním názvem, ale i graficky velmi zdařilou vazbou s netradičním průsvitným přebalem, který svým perg...

Divadlo

Moravské divadlo Olomouc uvede v dubnové premiéře muzikálový evergreen Sugar

sugar200Sugar – to je světoznámý muzikál, který vznikl podle scénáře k legendární filmové komedii Někdo to rád horké. Co všechno se může stát, když si dva muzikanti hrají s gangstery na schovávanou. V pátek 12. dubna ji uvede v premiéře Moravské divadlo Olomouc.<...

Film

Dvanáctý ročník festivalu Film a architektura představí nejlepší město na světě i hraný snímek z blízké budoucnosti

fa 200Mezinárodní festival Film a architektura se letos uskuteční opět na přelomu září a října. V termínu od 29. 9. do 4. 10. 2023 bude k vidění v Praze, Brně a v dalších městech po celé České republice i na Slovensku třicítka krátkých a celovečerních snímků zaměř...