Divadlo Bolka Polívky baví

Divadlo Bolka Polívky baví

Tisk

Divadlo B Polivky  perexJedním z nepřehlédnutelných pojmů v kultuře České republiky je herec, mim, dramatický autor a divadelní principál Boleslav Polívka. Už léta množstvím nápadů udivuje a baví.

Občas zápasil s neúspěchy, jako třeba konec recesně založeného Valašského království na podporu cestovního ruchu, nebo farma v Olšanech, na které se pořádaly nádherní happeningy. Proč vlastně ty bezvadné nápady nakonec neuspěly? Vždy to bylo o penězích. „Valašský král“ do svých projektů investoval vše, co si vydělal svým herectvím, svými aktivitami dramatika, v televizi, ve filmu, ovšem vždy se našel někdo, kdo se chtěl na slávě Boleslava Polívky svézt. Bohužel se to občas podařilo.

Divadlo B Polivky

Normální člověk by se po takových neúspěších na všechno vykašlal. Vždyť stačí hrát divadlo, účinkovat ve filmech. Na živobytí to bohatě stačí. Ale kumštýř Polívka si nedá pokoj. Stále něco vymýšlí, organizuje, povzbuzuje nápady, obklopuje se novými tvářemi mladými umělci a „jede dál“. Bavit lidi, to ho nesmírně baví.

DBP RESPEKT str24

Na Letní scéně na nádvoří brněnské radnice už tradičně pokračují představení, na které se do divadla diváci nedostali už proto, že byly lístky beznadějně vyprodané. Navíc v Rotundě na brněnském výstavišti v rámci festivalu Re:publika 1918–2018 zhlédnou návštěvníci 13. června původní představení - RE:KABARET. První reprízou 22. června se vrátí do Divadla Bolka Polívky. Odpoledne před představením na Jakubském náměstí vypukne čtvrtý ročník happeningu k závěru sezony, Jakubák Open 2018. Nebudou se však jen závodně cvrnkat osvědčené kuličky, ale kolemjdoucí se například stanou svědky exteriérové inscenace Funebráci o pohnuté cestě nebožtíkem, kterého není kam pohřbít.

Divadlo ještě chystá zvláštní „bonbonek“ na 23. června. To si mohou návštěvníci užít koncert světové jazzové legendy, Laca Décziho a jeho kapely Celula New York.

Novinka sezony, Re:kabaret Re:publika aneb S cenzurou na věčné časy
Autor: Vojtěch Fatka, Matěj Randár / Režie: Roman Groszmann / Dramaturgie: Matěj Randár / Scénografie: Jaroslav Milfajt / Hrají: Filip Teller, Pavol Seriš, Mariana Chmelařová, Miroslav Sýkora, Jaroslava Sýkorová, Michal Chovanec, Ondřej Klíč, Jan Šprynar, kapela VeHiBa (Veronika Bartošová, Jan Kyncl, Aleš Vosáhlo, Jakub Kočička a Martin Švéda) 


DBP rekabaret

Speciální vydání Re-kabaretu věnované 100. výročí vzniku Československa! S Re:kabaretem tentokrát procestujeme 100 let republiky a okusíme vše dobré i zlé, co se událo na poli kulturním a uměleckém. Průvodcem bude Cenzura, jejíž do dnešní doby sahající chapadla svazují lidi s nepohodlnými či kontroverzními názory. Připomene tvorbu perzekuovaných i režimem podporovaných umělců, kteří nás bavili jak z divadelních forbín, televizních obrazovek, tak i zpoza dveří trezoru. Re-kabaret budou provázet dobové písně v interpretaci kapely VeHiBa.

Zaznamenal z tiskové konference Divadla Bolka Polívky, Peter Stoličný


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

10. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

10 BMC perexBřezen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovník...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Švandovo divadlo představuje dramaturgický plán pro sezónu 2022/2023. V premiéře uvede Kabaret Winton, 1984 podle Orwella i aktuální inscenaci tvůrce z Ukrajiny

svandovo divadlo 200Premiéru původní české hry Srpnové světlo Martina Františáka, uvedení dlouho očekávaného titulu Kabaret Winton, na jehož scénáři spolupracovala spisovatelka Kateřina Tučková, drama 1984 podle slavného románu George Orwella v režii...


Literatura

Lucie v pozici stromu: Román plný jógy, lásky a odpuštění

Lucie perexLucie, Diana, Leona a Marie. Čtyři kamarádky, čtyři osudy. Čtyři příběhy se společným jmenovatelem, kterým překvapivě není muž, ale docela obyčejné cvičení – jóga.

...

Divadlo

Švandovo divadlo natáčí povzbudivá videa, divákům je nabídne na sociálních sítích

Svandovo divadlo200Povzbudit, zlepšit náladu, zaměřit pozornost k dobrým věcem v životě a také neztratit kontakt s diváky. To je smyslem videí, která začali natáčet tvůrci a herci z pražského Švandova divadla.

...

Film

Jarní smršť České televize: ČT art a Déčko

CT Z mrtveho domu perexV závěru naší trilogie nazvané „Jarní smršť České televize“ se sluší představit také programovou nabídku nejmladších stanic České televize - ČT art a Déčka. Přestože se tyto dva programy dělí o jeden kanál, a jejich vys...