Městské divadlo Zlín a Slovácké divadlo se propojí přehlídkou „Zaráz“

Městské divadlo Zlín a Slovácké divadlo se propojí přehlídkou „Zaráz“

Tisk

Zaraz200Šest inscenací z nejnovějšího repertoáru Městského divadla Zlín a Slováckého divadla Uherského Hradiště - to je Zaráz, přehlídka divadel Zlínského kraje. Ve třech dnech uvidí aktuální tituly divadelní kritici, studenti divadelních škol a další divadelní nadšenci. Šestý ročník festivalu se uskuteční od 17. do 19. ledna na jevištích obou divadel.



“Spojili jsme síly, abychom umožnili ještě více zvýšit prestiž obou našich divadel Zlínského kraje na celostátní úrovni,” říkají ředitelky obou institucí, Irena Pelková za Městské divadlo Zlín, a Libuše Habartová za Slovácké divadlo Uherské Hradiště.

Cílem této společné aktivity je přilákat odbornou veřejnost (především pak divadelní kritiky a studenty divadelních škol) do obou regionálních divadel, která jsou geograficky hodně vzdálená od obecně vnímavých center kultury. “Chceme jim představit část svého aktuálního repertoáru a získat zpětnou vazbu v moderovaných diskuzích, která je pro naši činnost velice důležitá a inspirativní. Zároveň chceme vytvořit příjemné místo pro setkání a dát příležitost nadechnout se pracovní a tvůrčí atmosféry obou divadel,” přibližuje umělecký šéf zlínského divadla Patrik Lančarič.

“Divadelní život bývá často plný vzruchů a dohadů, o to víc vítáme příležitost pro zklidnění, sdílení, otevřený dialog a vzájemnou inspiraci. A Zaráz – nově s dodatkem festival divadel Zlínského kraje – takto vnímáme a za přesně takovou příležitost považujeme,” říká umělecký šéf Slováckého divadla Lukáš Kopecký.

Městské divadlo Zlín uvede v rámci přehlídky Zaráz tituly Albion, Bouře a Extrabuřt.
Slovácké divadlo Uherské Hradiště představí inscenace Cyrano z Bergeracu, Limonádový Joe a Dealer´s Choice (kdo rozdává, rozhodne).

 dealers choice2

I běžní diváci mohou v těchto dnech zakoupit vstupenky v prodeji jako obvykle.

 PROGRAM PŘEHLÍDKY ZARÁZ 2023:

17. 1.
17.00 MDZ: M. Bartlett, ALBION, režie: P. Lančarič
po představení diskuse

18. 1.
9.30 MDZ: W. Shakespeare, BOUŘE, režie: J. Morávek
14.00 MDZ: D. Jacobs, M. Netenjakob, EXTRABUŘT, režie: P. Štindl
po představení diskuse
19.00 SD: M. Crimp, E. Rostand, CYRANO Z BERGERACU, režie: D. Gombár

19. 1.
11.00 SD: J. Brdečka, V. Blažek, P. Kopta, J. Rychlík, V. Hála,
LIMONÁDOVÝ JOE, režie: M. Schlegelová
po představení diskuse
19.00 SD: P. Marber, DEALER´S CHOICE (kdo rozdává, rozhodne),
režie: M. Tyc
po představení diskuse

Zaraz2023

Více informací: 

https://www.divadlozlin.cz/

https://slovackedivadlo.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mory Kante: “Věc, kterou bych chtěl změnit je konec chudoby a hladu v Africe a ve světě”

mory kante 200Nepřehlédněte tento unikátní rozhovor s interpretem s názvem Mory Kante, který je headlinerem pražského Respect festivalu, ale obohatí vás informacemi o Africe, jejich hudbě i problémech. Sám Mory K...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

„Ale, proboha, já nejsem můj milovaný Sartre, Wilde, Williams, Albee, Shakespeare…“ rdí se Petr Nýdrle

Jméno Petr Nýdrle je zlínským kulturním nadšencům jistě dobře známo, ale tento herec, učitel, scenárista a umělecký šéf zanikajícího divadla Malá scéna má co říct i ostatním. V rozhovoru se dozvíte věci o Malé scéně, ale budete svědky i osobního zamyšlení nad vážnějšími tématy.


Literatura

I policejní zprávy mohou být vtipné a čtivé

cerna kronika mp 200O tom, že policisté nejsou žádní suchaři už jsem se přesvědčila díky Městské policii Brno, která na Facebook dává jejich přebásněné tiskové zprávy. A často se také zasměju u těch našich, protože některé opravdu stojí za to. A...

Divadlo

Zdenek Merta a Leona Machálková se potkají u klavíru v MdB

merta 200Zdenek Merta není jen známý a úspěšný skladatel a klavírista, ale také zpěvák, showman, vtipný společník a zábavný vypravěč. Diváci Městského divadla Brno jej velmi dobře znají i jako zdatného moderátora neobvyklé divadelně-hudební talk show Zdenek M...

Film

Vavřinec Menšl: Máme ambici být nejlepší festival v Praze.

3KinoFest perexZ původně skromné přehlídky polských a českých filmů se 3KinoFest během devítileté existence proměnilo v respektovanou kulturní událost, která přináší celý rok do hlavního města nejzajímavější novinky ze středoevropského prostoru. A letošní ...