Moderní zpracování klasického příběhu

Moderní zpracování klasického příběhu

Tisk

Cyrano perexPaříž, 17. století. Cyrano z Bergeracu (Luboš Veselý) je nápadný nejen díky svému vtipu, pohotovosti a básnickému umění, ale především kvůli svému mimořádně velkému nosu. Miluje svou nádhernou sestřenici Roxanu (Natálie Řehořová), o kterou má zájem i hrabě de Guiche (Robert Jašków). Roxanino srdce však patří Kristiánovi (Petr Kult, Dominik Teleky), mladíkovi, který patří do Cyranova pluku.


Když dívka Cyrana požádá, aby Kristiánovi pomáhal a chránil ho, Cyrano souhlasí a dělá všechno pro to, aby mu pomohl získat si Roxanu. To se podaří, ale není jisté, zda Roxana miluje jeho nebo jeho slova, které ve skutečnosti náleží Cyranovi. Když se o tom dozví de Guiche, rozzlobí se a pošle muže do války. Roxana odmítá být odloučená od toho, koho miluje, a vydává se za ním…

Rap, volný verš a jazykový minimalismus
Klasický milostný příběh v novém přebásnění Martina Crimpa uvádí pražské Švandovo divadlo jako jedno z prvních divadel od jeho světové premiéry v londýnském Playhouse Theatre. V adaptaci britského dramatika zůstaly zachovány všechny důležité motivy z původního díla Edmonda Rostand. Jsou však zbavené romantického nádechu a místo něj se k slovu dostává rap, volný verš a jazykový minimalismus, jejichž cílem je přiblížit dílo současnému divákovi.

Cyrano 1

Milostné drama se odehrává v minimalistických kulisách, které umožňují plně se soustředit na příběh podbarvený nadčasově znějícím hudebním doprovodem. Moderní pojetí příběhu zdůrazňují nejen promyšlené kostýmy, ale zejména slovník postav, v němž občas zazní i hovorová slova nebo vulgarismus, vtipné hlášky, již zmiňovaný rap a taneční choreografie.

Moc, kterou má každý, kdo vládne slovy
Cyrano, Kristián a Roxana, tři strany známého milostného trojúhelníku, jsou ztvárněni uvěřitelně a autenticky. Jejich osudy jsou poznačené mocí, kterou má každý, kdo vládne slovy. Pro Cyrana, ošklivého mistra slov, jsou nádherná vyznání, které připravuje pro Kristiána, jedinou možností, jak překonat strach a říct Roxaně, co k ní cítí – i když pouze nepřímo. Pro Kristiána, který není žádný básník ani řečník, jsou zas Cyranova slova tím jediným, co mu umožnilo natrvalo získat Roxanin zájem a lásku. Roxana zas chce přitažlivého muže, uvnitř kterého se ukrývá poetická duše, ale neuvědomuje si, že více než skutečného Kristiána miluje představu, kterou si o něm vytvořila.

Cyrano 2

Kromě hlavních hrdinů zaujmou také další postavy, především Leila (Bohdany Pavlíková), Ligniére (Jan Grundman) a Montfleury (Petr Buchta).

Hra vás zavede do bohémské Paříže i na bojové pole. Seznámí vás s poměry, které vládly ve Francii 17. století. Ukáže vám, co všechno dokážou pečlivě zvolená slova. Umožní vám přežít milostný příběh, který vás donutí klást si otázky, zda by to všechno dopadlo jinak, kdyby v sobě hrdinové našli odvahu přestat předstírat a lhát sami sobě. Kdyby byli upřímní k sobě i k druhým.

Cyrano 3

Cyrano z Bergeracu
Autoři předlohy: Edmond Rostand, Martin Crimp
Překlad: Ester Žantovská
Žánr: drama
Režie: Martin Františák
Inspice a asistent režie: Petra Štanclová
Dramaturgie: David Košťák
Hudba: Ivan Acher
Hrají: Luboš Veselý, Bohdana Pavlíková, Natálie Řehořová, Petr Kult/Dominik Teleky, Tomáš Petřík, Jan Grundman, Robert Jašków, Matěj Anděl, Petr Buchta, David Punčochář, Anna Stropnická, Jan Mansfeld, Pavel Novák, Adam Joura/ Eliáš Jeřábek
Uvádí: Švandovo divadlo Praha
Premiéra: 18. 9. 2021
Délka představení: 2 hod 35 min včetně přestávky

Hodnocení: 90 %

www.svandovodivadlo.cz/inscenace/655/cyrano-z-bergeracu
Zdroj foto: svandovodivadlo.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Na začátku bylo slovo…Platí to i pro cizince v novém prostředí,“ říká Oksana Moiseniuk ze spolku Můžeš Mluvit Česky.

oksana 200Přinášíme vám rozhovor s režisérkou a producentkou, majitelkou filmové produkce FENOMART a také Ukrajinkou dlouhodobě žijící v Česku Mgr. Oksanou Moiseniuk. Patří do týmu spolku Můžeš Mluvit Česky, o kterém nám řekla více.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Městské divadlo Mladá Boleslav uvede premiéru mystické komedie Hotel mezi dvěma světy

premiera200Hru francouzsko-belgického autora Erica - Emmanuela Schmitta Hotel mezi dvěma světy uvede v pátek 21. dubna Městské divadlo Mladá Boleslav. Inscenaci, která se hraje v překladu Michala Lázňovského, režíruje Petr Mikeska.

...

Literatura

Bláznivé básničky Miloše Kratochvíla

pes nam spadla milos kratochvilKdyž otevřeme knihu básniček Miloše Kratochvíla Pes nám spadla, jako první vás okouzlí hned předsádky – jsou plné roztomilých pejsků různých ras s veselým výrazem v očích – jen zavrtět ocáskem, olízno...

Divadlo

Autentická vzpomínka na devadesátá léta aneb punk’s not dead v brněnském HaDivadle

roky 90 200Jaká byla devadesátá léta pro generaci dnešních třicátníků? Jak jsme prožívali a vnímali dobu, kdy se naši rodiče opět stali dětmi v prchavém ráji divokého kapitalismu? Ondřej Novotný nám ve své nové divadelní inscenaci představuj...

Film

Každý věříme v nějakého strýčka z Ameriky

strycek z amerikyFilmovou tvorbu Alaina Resnaise, letos již devadesátiletého, odjakživa provází zájem o formální experiment a nejednoznačnost výkladu, v posledních letech prolnutý do průzkumu divadelního tvaru. Důležitým mezníkem se...