Prosincové pražské divadelní události

Prosincové pražské divadelní události

Tisk

divadelni tipyAneb přehled toho, co byste si rozhodně neměli nechat ujít, co zaujalo redakci K21 a kam se vypravit zahnat předvánoční stres. Tipy na premiéry i zajímavé akce týkající se divadelního světa. Necháte se nalákat?



Divadlo na Zábradlí si hned na začátek prosince připravilo pro milovníky divadelního prostředí unikátní příležitost poznat zákulisí trochu jinak. Ředitelka Doubravka Svobodová zve kohokoliv na komentovanou prohlídku maskérny, zkušebny či herecké šatny. Mimo jiné vám ráda poví i něco o historii samotného divadla. V prosinci máte poslední možnost vidět hned dvě představení. Derniéry čekají hru Spací vady a Louis a Louisa. Jejich místo v programu pak zaujme hra Život Galileiho od Bertolta Brechta, pojednávající o příběhu slavného objevitele a astronoma. Herecky se představí například Roman Zach či Petr Čtvrtníček. Více zde.

divadelni tipy louis a luisa

Také Národní divadlo si připravilo na prosinec divadelní premiéru. Nepřekonatelný dramatik William Shakespeare a jeho tragikomedie o ztrátě citů, ctnosti a hodnot Troilus a Kressida v režisérském podání Davida Radoka bude uvedena 6. prosince. Obsazení je vskutku hvězdné, představí se Jan Dolanský, okouzlující Kateřina Winterová a David Matásek. V průběhu měsíce pak bude hra uvedena ještě čtyřikrát. Přesná data naleznete na tomto odkaze.

Troilus a Kressida

Velkou zajímavostí pro milovníky hudby, a to především té metalové, je chystaná koncertní premiéra v Rock Opera Praha s názvem 7 proti Thébám. Jedná se o první českou metalovou operu vůbec, která se kdy objeví na pódiu. Divadelní premiéra je naplánována na duben příštího roku a pro nedočkavé bude tedy uvedena koncertní verze tohoto příběhu o válečném tažení na starověké město Théby. Zajímá-li vás více, koukněte zde.

divadelni tipy 7 proti thebam

Chtěli byste odhalit některé z milostných tajemství? Vydejte se pak do Divadla v Řeznické na premiéru příběhů s názvem Milostná tajemství. Švédská, ruská a francouzská jednoaktová hra z výběru tří velkých evropských dramatiků, již zrežíroval Jiří Trnka. Příběhy se prolínají od drama až po komedii, tak jak už to ve vztazích zbývá a zazáří v nich i legendární Luba Skořepová. Více informací najdete na tomto odkaze.

Zajímavá spolupráce se uskuteční na půdě Divadla Komedie. Tam, ve spolupráci s Polským institutem v Praze, bude uvedena polská inscenace Naše třída. Jedná se o českou premiéru hry oceněné cenou Nike (2009). Hra bude představena novým souborem Divadla Komedie, který se ve scénáři nechá inspirovat historickými událostmi z tragického masakru židů. Co přesně očekávat se dočtete zde.

Pokud raději dáváte přednost lehčím tématům, ale přesto se chcete dozvědět něco nového, pak zavítejte do Divadla v Celetné. Divadelní společnost Dr. Krásy si připravila premiéru s názvem Limpopo. Tereza Bělíková na základě svých zkušeností, získaných během cest, napsala hru s podtitulem Pohádky z Afriky, které kromě humoru přinesou i pár silných poselství. Na těchto stránkách naleznete podrobnější informace.

divadelni tipy limpopo

Ať už se rozhodnete pro jakýkoli z našich tipů, či už máte naplánovanou návštěvu jiného divadla, tak se v posledním měsíci v roce rozhodně do některého z kouzelných pražských divadel vydejte. Je to totiž dokonalý recept na zvládnutí předvánočního shonu!

Zdroj foto: stránky jednotlivých divadel


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Matěj Homola: „S fanynkami jsme měli vždy krásné a kolikrát nadstandardní vztahy. Nerad bych zabíhal do detailů, toto tajemství si střeží každá kapela.“

wohnout homola200Kdo by neznal kapelu Wohnout. Energičtí kluci s výraznými texty a rychlou rytmickou muzikou. Když je slyšíte hrát live, tak vaše nohy zkrátka nezůstanou v klidu a než se nadějete, skáčete jak střelení. Vy si teď můžet...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Divadlo LETÍ uvede novou hru Davida Jařaba. Doprovodí ji originální hudba Katarzie

Autor200Nastávající divadelní sezónu Divadlo LETÍ odstartuje světovou premiérou hry Davida Jařaba Autor. Uznávaný režisér, scénárista a dramatik napsal svůj nejnovější text přímo pro Divadlo LETÍ. Hru, která si do poslední chvíle pohrává s očekáváním diváka, režír...


Literatura

Co napsala dívka na hedvábí?


Divka, ktera psala na hedvabi, perexBěžně píšeme na papír. Ale na hedvábí? Na to přece maximálně vyšíváme nebo malujeme. Ale psát na něj? Co vedlo Dívku, která psala na hedvábí, aby cosi zaznamenala na kus látky? Jak...

Divadlo

Báječně chytrá a jiskřivá konverzační komedie

Hvezda v pasti 200JOANNA: Vás nikdy neunavuje organizovat lidem život, komandovat je, vyžadovat jejich obdiv a poslušnost?
GARRY: Nikdy. Vychutnávám si to.

 

...

Film

Velkolepá Bitevní loď připlouvá do našich kin

altAč to za okny mnohdy nevypadá, léto se kvapem blíží a s tím pomalinku začíná každoroční filmová sezóna plná nenáročných a zábavných kousků, u nichž by se měl divák hlavně pobavit a zapomenout na všednodenní starosti. První letošní vlaštovkou je Bitevní...