Josef Holcman – Lámaní chleba

Josef Holcman – Lámaní chleba

Tisk

lámání chleba perexLámaní chleba je nová inscenace Švandova divadla o odvaze a přátelství v době nesvobody, která zobrazuje šedesát let české historie – od roku 1944, kdy vesnici obsadili Rumuni a Němci až po začátek nového – svobodného - století. Napsal ji spisovatel Josef Holcman, známý autor povídkové knihy Cena facky, a inspiroval se kronikovými zápiskami svého otce. Hru režíruje Dodo Gombár, umělecký šéf divadla.  

 

Hra se odehrává na jihomoravskm venkově a vypráví příběh tří kamarádů – sedláka Vojtu (Jacob Erftemeijer), jeho souseda Aloise (Petr Buchta) a Franze (Tomáš Červinek), vojenského dezertéra z wehrmachtu, jehož Vojta s Aloisem na konci války ukryjí ve stodole a zachrání mu tak život. Jejich přátelství pokračuje i v časech diktatury, kdy se za odvahu a charakter musí platit. A cena bývá někdy až příliš vysoká... Jak se zachovají, až dojde na „lámaní chleba?“

Slabá zápletka, slušné herecké výkony

Lámaní chleba je drama, které občas oživí komediální prvky, ale jehož zápletka je slabá. Není zde rozvinuto nic kromě známých faktů, jako je zakladání družstev, nebo udavačství. To všechno postavy formuje, a je zajímavé vidět, jak reagují na jednotlivé historické události, ale jinak se vůbec nerozvíjejí. Herci se však snaží stvárnit své postavy co nejlíp, a třeba uznat, že se jim to docela daří. Výjimkou jsou představitelky ženských postav, které ve hře nedostaly téměř žádný prostor, a na jevišti jsou takříkajíc jenom do počtu. Třeba taky zmínit fakt, že malého syna jednoho z hrdinů hraje dospělý muž, což dělá společné scény otce a syna poněkud rozpačitými.

 

lámání chleba


Působivé drobnosti

Tvůrci si ale dali záležet na maličkostech, a tím dodali hře dobovou atmosféru. Nejpůsobivější jsou měnící se portréty prezidentů nebo pošťačka, která vždy zdraví a chová se tak, jak doba káže. Někdy se ve hře vyskytne i trocha poetiky, například tehdy, kdy jeden z hrdinů ve snu promlouvá se svým mrtvým koněm, a samotná metafora „lámaní chleba“ je geniální.

Stojí tedy hra za zhlédnutí? Já bych řekla, že ano.  Možná nenabízí vynikající příběh, ale skvěle zobrazuje část české historie a to, jak jednotlivé dějinné události ovlivňovaly životy obyčejných lidí. 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Můj cíl je originalita, pokrok a design bez hranic

S ocenením Zlatá hokejkaAchillea Sdoukose zná Slovensko, Česko i Balkán. Jeho máma je slovenská akademická malířka Ingrid Zámečníková, otec Řek. Rovněž dobře zná sklo, materiál, který mu umožňuje zhmotňovat...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Svezte se Tramvají do stanice Touha

altDne 5. dubna Divadlo pod Palmovkou uvedlo premiéru legendárního představení Tramvaj do stanice Touha. Silné psychologické drama v exkluzivním hereckém podání pod skvělou režisérskou taktovkou má za sebou už i druhou premiér...


Literatura

František Nepil pro všechny milovníky Vánoc

nepil200Ještě před vypuknutím krásného období adventu se objevila na trhu malá, roztomile vypadající kniha Vánoce mám rád s fejetony Františka Nepila. Na navození vánoční atmosféry a nálady nebo na večery v dece s čajem úplně ideální záležitost.

...

Divadlo

Helenku Součkovou stíhá jedna darda za druhou

darda 200Žákyně 2. a posléze 3. třídy Helenka Součková zvaná též Moby-Dick už dávno odrostla dětským střevíčkům. Místo nich teď v dramatizaci románu Darda spisovatelky Ireny Douskové<...

Film

Albert Nobbs – všichni nosíme masku

albert nobbs dvdMuž, který má tajemství. Žena, která má sen. Stalo se vám někdy, že jste při pohledu do zrcadla sice viděli svůj obličej, ale měli jste pocit, že to je někdo jiný, úplně cizí? Jedna z mých kamarádek má pro tento p...