Šestnáctá Flora nabízí desetidenní porci divadla

Šestnáctá Flora nabízí desetidenní porci divadla

Tisk

altCelkem osm scén bude hostit 16. ročník mezinárodního festivalu Divadelní Flora, který se tentokrát v Olomouci uskuteční 10. – 20. května. Tradiční nesoutěžní přehlídka divadelní tvorby českých i zahraničních souborů, jejímiž pořadateli jsou Divadlo Konvikt a Moravské divadlo Olomouc, nabídne téměř pět desítek rozmanitých produkcí.

 

 

Příznivci tanečního divadla určitě ocení nultý ročník projektu Power of Visegrad Dance, jehož součástí bude světová premiéra inscenace slovenského režiséra Jozefa Vlka Power Power Dance, a následně i uvedení čtyř představení sólistů, kteří se na vzniku projektu podílejí,“ sdělil za festival Zdeněk Vévoda. Do Olomouce tak zavítá polská tanečnice Anna Steller, Maďarka Anna Réti, elitní slovenský soubor Debris Company a česká taneční skupina VerTeDance.

alt

Druhý festivalový blok obstarají přední české činoherní soubory (Divadlo Petra Bezruče, Divadlo Husa na provázku, Národní divadlo moravskoslezské, brněnská Reduta a pražské Divadlo v Dlouhé) s celkem pěti profilovými tituly režiséra Jana Mikuláška – diváci se mohou těšit na adaptace klasických románů (Emily Brontëová: Na větrné hůrce, Thomas Mann: Doktor Faustus) i současné prózy (Mariusz Szczygieł: Gottland, Patrik Ouředník: Europeana) a také inscenaci hry britského dramatika Dennise Kellyho Láska a peníze.

alt

Opravdovou specialitou festivalu pak bude platforma Žádná Komedie!, díky níž festivalové publikum zhlédne v Moravském divadle a klubu S-cube unikátní reprezentativní retrospektivu sedmi inscenací Pražského komorního divadla (Goebbels/Baarová, Srdce temnoty, Víra, láska, naděje, Hodina, kdy jsme o sobě nic nevěděli, Podzemní blues, Weissenstein a Legenda o svatém pijanovi). „Jak je známo, tento soubor letos v červenci definitivně ukončí úspěšnou dekádu svého působení – završenou nedávným oceněním Divadlo roku 2011 v divadelní anketě o Ceny Alfréda Radoka. Olomoučtí diváci mají díky Floře jedinečnou možnost tyto inscenace naposledy vidět,“ dodává Vévoda.

alt

16. Divadelní Flora nabídne kromě výše uvedených představení ještě celou řadu dalších divadelních produkcí a také bohatý doprovodný program.   

Předprodej vstupenek na jednotlivé festivalové tituly probíhá od 23. dubna na pokladně Moravského divadla. Více informací o přehlídce naleznete na www.divadelniflora.cz.

Divadelní Flora Olomouc
Datum a místo konání: 10. – 20. května 2012, Olomouc

Zdroj foto: Divadelní Flora Olomouc


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jarmila Vlčková: Fotografování je moje vášeň, dar, který mi byl dán do vínku

jarmila vlckovaKaždý okamžik je výjimečný. Tak se jmenuje fotografická výstava Jarmily Vlčkové, herečky, fotografky a spoluautorky dětských knih. Svou tvorbu představuje od 16. ledna do 22. února ve foyer Domu kultury v Kroměříži. Návštěvníci mohou vidět její m...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Divadelní Rozmarné léto na počest Vančury

altNa počest spisovatele Vladislava Vančury, kterého před sedmdesáti lety popravili nacisti, byly uskutečněny Vančurovské dny 2012 konané v pražské Zbraslavi.

 

...

Literatura

Lovecraftova družina: Horor u Všech svatých

lovecraftova-druzina 200Bojíte se rádi? Máte rádi klasické horory a mystiku H. P. Lovecrafta? Pokud ano, vydavatelství XYZ vydalo v říjnu knížku přesně pro vás a vaše lekavé choutky! Britské duo Stephen Jones a John Llewellyn Probert čerpalo z ...

Divadlo

Komediomat vyprodal zlínské Studio Z
ImageO partě improvizátorů Komediomat jste si mohli nedávno přečíst v našem rozhovoru. Nyní jsem se na ně opět vydala do Zlína, abych se uvolnila od stresu a nechala si nahnat do očí slzy smíchu.
 
 
...

Film

Závodničtí Rivalové rozduní nejen váš DVD přehrávač

rivalove perexV loňském roce vzniklo poměrně dost filmů, které jednoznačně velebili běžní diváci, fanoušci i odborníci. Jedním z nich je také drama z prostředí Formule 1 s názvem Rivalové. To se sice v osca...