Sněhurka a já: Pohádkový muzikál pro celou rodinu

Sněhurka a já: Pohádkový muzikál pro celou rodinu

Tisk

Snehurka a ja 200Daisy je na prahu dospívání. Miluje pohádky, jejich srozumitelnost, daný řád, šťastné konce. Věří, že to podobně může fungovat i v opravdovém životě. Setkává se ale s nepochopením, znejistěním… Když se podívá do zrcadla, neví, koho vlastně vidí. Kdo je vlastně ta dívka v zrcadle? Dokáže Daisy pomoci na tyto otázky najít odpovědi starý vetešník?

 

V pohádkovém světě se mezitím dějí také velké věci. Královna, Sněhurčina macecha, má už dost všech šťastných konců. Chce, aby se pohádky řídily jejími zvrácenými představami. Pomocí zlého Vlka a děsivého Rampelníka trápí celou pohádkovou říši a pomalu nad ní získává vládu. Naštěstí je zde ale nenápadný princ Florián, kterému záleží jak na osudu celého pohádkového světa, tak na životě jeho kamarádky z dětství, Sněhurky. Florián se vydává hledat pomoc do lidské říše a asi neuděláme chybu, když prozradíme, že se mu to nakonec podaří. Než ovšem všechno pohádkově „šťastně dopadne“, čeká Floriána a Daisy i s její kamarádkou Sárou spletitá cesta plná napětí, nedorozumění i komických situací. Přesně tak, jak to má ve správném představení pro celou rodinu být.

Muzikál Sněhurka a já uvedeme na konci ledna ve světové premiéře. Jedná se o nový původní titul anglosaských tvůrců. Trojice autorů Pippa Cleary, Philip LaZebnik a Ronald Kruschak na něm průběžně pracovala od roku 2017, aby jej následně uvedla v roce 2018 jako scénické čtení v Londýně. A právě odsud, přes německou produkční firmu Gallissas, se kterou naše divadlo pravidelně spolupracuje, došlo k dohodě, že muzikál jako první na světě uvidí diváci na Hudební scéně v Brně.

Mladá autorka hudby Pippa Cleary žije a tvoří v Londýně, věnuje se písničkářské tvorbě a ve spolupráci s Jakem Brungerem píše muzikály pro mladé publikum. Svědčí o tom i výběr předloh, které zpracovává. Jejich nejúspěšnějším titulem bylo muzikálové zpracování Tajného deníku Adriana Molea, na svém kontě mají ale i původní verzi Ostrova pokladů či pohádky o červené Karkulce. Mentorem této talentované a nadané skladatelky není nikdo jiný než Claude-Michel Schönberg, autor nesmrtelných Bídníků. I jeho záštita předznamenává, že hudební složka tohoto titulu bude skutečným zážitkem.

Americký scenárista a producent Philip LaZebnik je z autorského trojlístku nejzkušenější. Je podepsán pod filmovými animovanými hity, jako je Pocahontas (1995), Legenda o Mulan (1998) či Princ Egyptský (1998). A právě poslední jmenovaný titul upravil i pro divadelní uvedení v Londýně v roce 2017. LaZebnik má za sebou ale bohatou scenáristickou činnost například i pro seriály Místo činu či Star Trek, přesto jádro jeho práce spočívá v tvorbě pro mladé publikum, je například i autorem scénáře animované komedie Asterix a Vikingové (2006). Podobně profesně zacílený je německý autor Ronald Kruschak, na jehož kontě jsou také filmové projekty pro mladé publikum (Tři pátrači, 2006, Mstitelka Zora, 2008). LaZebnik s Kruschakem v muzikálu Sněhurka a já navázali na svou předchozí spolupráci po filmové minisérii o třech chlapcích – detektivech, a tak vzniklo původní libreto, pro které hudbu napsala Cleary, autory písňových textů jsou potom všichni tři.

Brněnská inscenace vzniká v režii Stanislava Slováka, jenž je s dramaturgyní Klárou Latzkovou i autorem úpravy, která přibližuje původní americký, místy až filmový scénář českému publiku. Překladatelkou je Zuzana Čtveráčková, nové hudební aranžmá vytvoří Daniel Kyzlink. Hudebního nastudování se ujmou dirigenti Dan Kalousek a František Šterbák. O vskutku pohádkově velkolepou výtvarnou složku se postarají scénograf Christoph Weyers a kostýmní výtvarnice Andrea Kučerová, autorem loutek bude Jaroslav Milfajt. Pohádková říše ožije v choreografiích Martina Packa.

V hlavní roli zlé královny se diváci mohou těšit na Barboru Goldmannovou nebo Hanu Holišovou nebo Andreu Zelovou, dívku Daisy si zahrají Alžběta Janíčková nebo Barbora Slaninová, v roli Sáry se představí Esther Mertová nebo Eliška Bergerová a prince Floriána ztvární Ondřej Komínek nebo Libor Matouš. Dvojici královniných zlých přisluhovačů, která je ovšem zároveň nositelem komické dějové linky, si zahrají Aleš Slanina nebo Oldřich Smysl v roli Vlka a Alan Novotný nebo Jakub Uličník v roli Rampelníka. Tajemným Vetešníkem a zároveň kouzelným Zrcadlem bude Jiří Mach nebo Lukáš Vlček. V téměř třech desítkách pohádkových postav se pak představí velká část našeho souboru včetně nových členů a řady hostujících herců.

Muzikál slibuje být opravdu velkolepou a zábavnou podívanou, při které se budou bavit všechny věkové kategorie diváků.

Světová premiéra pohádkového muzikálu Sněhurka a já proběhne 29. ledna 2022 na Hudební scéně.

Snehurka a ja vizual

Sněhurka a já
Pohádkový muzikál pro celou rodinu
Režie: Stanislav Slovák
Překlad: Zuzana Čtveráčková
Úprava: Stanislav Slovák, Klára Latzková
Hudební nastudování a dirigenti: Dan Kalousek a František Šterbák
Hudební aranžmá: Dan Kyzlink
Scéna: Christoph Weyers
Kostýmy: Andrea Kučerová
Choreografie: Martin Pacek
Dramaturgie: Klára Latzková, Zuzana Čtveráčková
Projekce: Petr Hloušek

Více informací: https://www.mdb.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jan Révai: Základem vztahu s dítětem je důvěra

revai 200Namyšlený tělocvikář Aleš Nezval ze seriálu Gympl nebo vtipně glosující porotce v soutěži StarDance, hlavně ovšem lamač dívčích srdcí z filmu Rebelové. Tak známe herce a tanečníka Jana Révaie

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zdenek Merta a Leona Machálková se potkají u klavíru v MdB

merta 200Zdenek Merta není jen známý a úspěšný skladatel a klavírista, ale také zpěvák, showman, vtipný společník a zábavný vypravěč. Diváci Městského divadla Brno jej velmi dobře znají i jako zdatného moderátora neobvyklé divadelně-hudební talk show Zdenek M...


Literatura

Academia sbírá paměť 20. století

aca 200Nakladatelství Academia vydává knihy ve více než dvaceti různých edicích. Když nedávno facebookem projela vlna „bookchallenge“, ve kterých vyzvaní měli sepsat deset knih, které je něčím zasáhly, nemohla jsem nezmínit knihy z e...

Divadlo

Ať vejde ten pravý. Švandovo divadlo uvede drama o lásce, dospívání, šikaně a blízkosti

At vejde ten pravy 200Prvním divadlem v metropoli, které už koncem května otevře dveře divákům, je pražské Švandovo divadlo: a publikum přivítá hned premiérou. Hru Ať vejde ten pravý nastudovanou podle světoznámé předlohy uvedou u Švandů v české...

Film

Slavná císařovna tak, jak ji neznáte

Korzet perexPíše se rok 1877. Císařovna Sissi (Vicky Krieps) je nejen módní ikonou, ale i ztělesněním ideálu krásy. Její 40. narozeniny se rychle blíží, ona však k oslavám nevidí důvod.

 

...