František Nepil pro všechny milovníky Vánoc

František Nepil pro všechny milovníky Vánoc

Tisk

nepil200Ještě před vypuknutím krásného období adventu se objevila na trhu malá, roztomile vypadající kniha Vánoce mám rád s fejetony Františka Nepila. Na navození vánoční atmosféry a nálady nebo na večery v dece s čajem úplně ideální záležitost.

 

 

Výbor Vánoce mám rád obsahuje téměř třicet fejetonů, které mohou obdivovatelé pana Nepila znát z rozhlasových Dobrých jiter nebo dalších knih, kde byly publikovány. Jedná se o krátké příběhy z vánočního období plné krásných zážitků, které dokáží přiblížit slavnostní atmosféru a nejeden čtenář u toho zavzpomíná na ty své Vánoce.

Přibližně v půlce knihy přichází ozvláštnění v podobě čtyř velmi milých vánočních pohádek. Kdy jindy by měly pohádky končit dobře než právě ve sváteční období. Mě nejvíce oslovila pokorná pohádka Kterak Zachumlánek se Štuclinkou neměli nic na stromeček.

„Teď si sedneme ke stolu a přimyslíme si toho kapra,“ řekl Zachumlánek. „Třeba přitom uvidíme i zlaté prasátko.“
Sedli si ke stolu, ale ještě nezačali ani přemýšlet a zaklepala hajná, co jí oči už moc nesloužily a uši ještě míň.
„Šťastné a veselé Vánoce,“ řekla Zachumlánkovi, když jí přišel otevřít. „Tady máte od nás kapra. Vánoce bez kapra, to je jako Velikonoce bez beránka. Jindy hajný vylovil kapra hned na Petra Kanisia, ale vidíte: letos už bylo Jana Kentského, a kapr byl pořád pod ledem. Hlavně, že připlaval dřív, než jste začali dělat štědrovečerní večeři.“ (str. 43-44)

Na konci knihy je doslov Heleny Mevaldové, dcery Františka Nepila, která zde tak trochu uvádí věci na pravou míru, ale především vystihuje, jak to v jejich rodině chodilo a podobně. Její slova jsou také vřelá, tím víc, že bez příkras popisují realitu. Navíc z nich čiší úcta k rodině a nastaveným hodnotám. Jedná se tak o skvělé zakončení knihy.

nepil

 

Styl Františka Nepila je přirozený, není plný všelijakých literárních ozdob a má tu zvláštní schopnost, že dokáže svými slovy přímo hladit. Fejetony jsou tak lidské a takové, že vás zkrátka baví je číst a naslouchat jim. Vánoční nádech dotváří i kouzelné ilustrace od Karla Franty.

Pokud máte rádi Vánoce, určitě byste měli po této útlé knížce sáhnout!

František Nepil se narodil 10. února 1929 v Hýskově. Byl to český spisovatel, scenárista a vypravěč. Od roku 1972 se plně věnoval jen spisovatelskému povolání a přispíval do mnoha časopisů drobnými prózami, fejetony, sloupky a také pohádkami. Je též autorem řady scénářů a televizních pohádek. K nejznámějším a nejoblíbenějším relacím Františka Nepila patřily právě jeho fejetony v Československém rozhlase „Dobré a ještě lepší jitro“. František Nepil zemřel v Praze 8. září 1995 ve věku 66 let.

Vánoce mám rád
Autoři: Franišek Nepil
Žánr: fejetony
Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2015
Počet stran: 96
Hodnocení: 90 %


https://www.bux.cz/knihy/167829-vanoce-mam-rad.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ostravská babská kapela Kapriola vydala CD Rebellion, houslistka Dona Michelle i sólovou desku

Kapriola CD (2)

Na Moravě jsou hezké a muzikální holky. Známá ženská rocková kapela Kapriola v průběhu doby kovidové změnila své osazenstvo, natočila nové album Rebellion a hlavní protagonistka kapely Dona Michelle má ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Nenechte se zaskočit Divným počasím Joe Hilla!

divne pocasi 200V březnu vydalo nakladatelství Beta povídkovou knihu mladého amerického autora Joea Hilla, který svého otce Stephena Kinga nezapře, ba co víc- pořádně mu šlape na paty!

 

...

Literatura

Robert Bryndza – Chladnokrevně

chladnokrevne 200Nakladatelství Grada vydalo v listopadu další detektivní případ britského autora Roberta Bryndzy, který je u nás oblíbený i proto, že žije s manželem na Slovensku. Chladnokrevně pro mě znamenalo první setkání s tímto autorem a musí...

Divadlo

Moravské divadlo Olomouc uvede v dubnové premiéře muzikálový evergreen Sugar

sugar200Sugar – to je světoznámý muzikál, který vznikl podle scénáře k legendární filmové komedii Někdo to rád horké. Co všechno se může stát, když si dva muzikanti hrají s gangstery na schovávanou. V pátek 12. dubna ji uvede v premiéře Moravské divadlo Olomouc.<...

Film

Machete zabíjí zloduchy

machette perexFilm Machete zabíjí (2013) je brutální akční komedií, ve které hrají velké filmové hvězdy, dokonce i Mel Gibson. Přitom se příběh Mačety (Danny Trejo) zdá na první pohled jako z nízkorozpočtového béčkového filmu. Jenže oprav...