Střepy života - překonání kruté minulosti lidskostí a laskavostí

Střepy života - překonání kruté minulosti lidskostí a laskavostí

Tisk

strepy zivota perexSzmulek Rozental se narodil v Polsku. V roce 1949 přijel do Bostonu jako malý chlapec, sirotek a uprchlík. Trpěl tehdy tuberkulózou – a to byla ta nejmírnější z ran, které utrpěl během svého pobytu v nacistických táborech smrti. Prošel si peklem, ale díky svému odhodlání a houževnatosti se v Bostonu proměnil z nemocného přeživšího ve všestranného amerického hrdinu.

 


Získal diplom z psychologie, aby mohl pomáhat těm, kteří trpí. Většinu svého života zasvětil péči o druhé. Chtěl však něco víc. Něco, co bude připomínat holokaust a jeho oběti. A tak byl postaven památník obětí holokaustu, který je dnes nejnavštěvovanější bostonskou památkou…

V knize Střepy života vypráví svůj příběh samotný Szmulek, jež v Americe dostal nové jméno – Steve Ross. Spolupracovali s ním Glenn Frank a Brian Wallace. Kniha se odehrává ve dvou časových rovinách – první popisuje předválečný život a válečné útrapy, druhá život v Americe, práci s problémovými dětmi a nakonec i stavbu památníku. Není psaná jako celistvý příběh, právě naopak. Tvoří ji pospojované fragmenty vzpomínek, které se do Stevovy paměti zapsaly nejvýrazněji.

Kvůli tomuhle stylu psaní se občas stane, že autor načrtne nějaký problém, třeba něco, co řešil při své práci s problémovými dětmi. Dozvíme se, jaký je problém, je naznačené řešení, ale jak to nakonec dopadlo, se už nedozvíme. Ano, kniha je primárně o nečem jiném, ale nevyužitý potenciál těchto krátkých příběhů zamrzí. Jinak je ale kniha velmi dobře napsaná. Víc než o hrůzách holokaustu ale vypráví o jiných věcech – o lidskosti, laskavosti, odvaze využít kruté minulosti k budování lepší budoucnosti. O tom, že nesmíme zapomínat. O tom, že když se nám stane něco špatného, nemusíme nutně zatrpknout, Je jen na nás, zda se zasekneme v minulosti, nebo půjdeme dál – zraněni, ale s nadějí a odhodláním.

strepy zivota

Střepy života
Autoři: Brian Wallace, Glenn Frank, Steve Ross
Originální název: From Broken Glass
Překlad: Anna Štorkánová
Vydáno: Brána, 2019
Počet stran: 216

Hodnocení: 90%


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Senioři potřebují naši pozornost více než kdy dříve. Monika Kopřivová pomáhá knihami

Monika Kopřivová (3)Proslavila se zejména úspěšnými knížkami „Babičko, vyprávěj“ a „Dědečku, vyprávěj“, díky nimž zůstanou životní osudy našich babiček a dědečků stále živé. Založila internetový obchod Babičkářství, který nabízí zajímavé, milé ale ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Petra Davidová: Kitchen & the City

kitchen and the city1Právem si tahle kuchařka zaslouží plných 99 %. To jedno procento ubírám z trucu, že jako mohlo tam být s touhle kvalitou mnohem víc než 84 receptů! Je o tom, kterak získat lásku k vaření ve ...


Literatura

Lapuťák a kapitán Adorabl

laputak perPrvní pohádkový příběh z pera Dominika Ladsmana, autora populárního Deníčku moderního fotra, Lapuťák a kapitán Adorabl. Pojďte se začíst do příběhu, který vás zanese do Sedmimoří, kde malý Čeněk zažívá první opravdové dobrodružství. Konečně kniha ...

Divadlo

Blackbird

200divNárodné divadlo uviedlo 18. októbra v divadle Kolowrat v Prahe hru Blackbird podľa námetu Davida Harrowera. Hlavné postavy si zahrali Jiří Štěpnička ako Raymond a Jana Pidrmanová ako Una a vedľajšiu postavu dievčaťa stvárnila Matylda Blattná.

...

Film

Robotická figurka sjednává pořádek

altRobocop je člověk, který byl po těžkém zranění voperován do úplně nového mechanického těla. Při té příležitosti z něj udělali kulkámvzdorného, disciplinovaného… perfektního policistu, který jezdí ulicemi a zajišťuje zákon a pořádek.