Chrudimské Regionální muzeum zve na pivo o páté

Chrudimské Regionální muzeum zve na pivo o páté

Tisk

pivovarnictvi 3Regionální muzeum v Chrudimi zve všechny milovníky pěnivého moku na výstavu Pivovarnictví v Pardubickém kraji, která potrvá až do 26.ledna 2014. Cílem výstavy není pouze představit bohatou tradici pivovarnictví ve východních Čechách, ale i oslavit sto let existence známého Pivovaru Rychtář v Hlinsku, v němž první pivo uvařili 12.prosince 1913. 

 

Výstava mapuje více jak čtyřicet pivovarů (zaniklých i dodnes činných) Chrudimska, Pardubicka, Svitavska a Ústeckoorlicka. Jedním z nejstarších pivovarů je pivovar v Poličce, postavený roku 1864. Pivo se však ve městě vařilo již od roku 1517. Zajímavá je i produkce Pivovaru Pernštejn v Pardubicích, kde se od roku 1890 vaří unikátní 19° Porter.  Exponáty výstavy tvoří zejména fotografie zachycující stav pivovarů v minulých letech a v současnosti a předměty spojené s konzumací piva (lahve, půllitry, korbele, podtácky, aj.).

pivovarnictvi 1

Autoři výstavy nezapomněli ani na historii vaření tohoto nápoje, který popíjeli již obyvatelé starověké Mezopotámie a Egypta. Tehdy se však pivo připravovalo z kvašeného chleba. Součástí výstavy je též vybavení bednářské dílny a interiér prvorepublikového hostince. Návštěvníci mohou také ochutnat několik druhů sladu (např. karamelizovaný) i extrémně hořký granulovaný chmel.  Zájemci mohou shlédnout projekci propagačních filmů pivovarů Rychtář a Pernštejn a snímek z roku 1934 o pivovaru ve Velkých Popovicích. Zajímavým počinem je i Pivovarský kurýr, vydaný u příležitosti této výstavy, který přináší nejen historické zajímavosti. K prolistování je k dispozici v hostinci a ke koupi v pokladně muzea.

pivovarnictvi 4

Muzeum připravilo i doprovodné akce jako je Pivo o páté a exkurze do Pivovaru Rychtář.  Výstava mapuje nejen historii a činnost pivovarů v uplynulých sto letech, ale představuje i jejich současnou produkci, proto by si návštěvu Regionálního muzea v Chrudimi neměl nikdo z milovníků zlatavého nápoje nechat ujít. 

Doprovodné akce: 
Pivo o páté  9.1.2014 v 17 hodin
Ochutnávka speciálních piv z Pardubického pivovaru s pojená s prodejem dárkových balení 
16.1. 2014 v 17 hodin
Ochutnávka spojená s prodejem piva z minipivovaru Kutílkova palírna a pivovar Žlebské Chvalovice  Exkurze do pivovaru Rychtář Hlinsko (odjezd v 16:30 hod od muzea – rezervace nutná) 
23.1. 2014
prohlídka výrobních provozů a ochutnávka s panem sládkem Milanem Morávkem  Pivovarnictví v Pardubickém kraji 

Datum:
29.11.2013 – 26.1. 2014 

Místo konání:
Regionální muzeum v Chrudimi, Široká 86, Chrudim 

Zdroj foto:
www.muzeumcr.cz

 


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Pat a Mat dokážou všechno

pat a mat dokazi vsechno, albatrosNakladatelství Albatros přináší dětským čtenářům v knize Pat a Mat dokážou všechno další příběhy oblíbených večerníčkových hrdinů Pata a Mata, kteří se na televizních obra...

Divadlo

Divadlo PROJEKT 2 jde vlastní cestou a nachystalo hned dvě premiéry

divadloProjekt2 1Divadlo Projekt 2 začalo psát svou historii na začátku roku 2018. Jeho zakladateli jsou David Piskor a Eva Polívková, absolventi hereckých kurzů Divadelní a filmové společnosti Zity Kabátové a následně Starbag Ateliéru, kde pod vedením he...

Film

Ve filmu Ready Player One vám Steven Spielberg ukáže úžasný virtuální svět

ready player one perexV roce 2045 se svět ocitá na pokraji chaosu a kolapsu. Lidé však nalezli způsob, jak z neveselé reality utéct. Je to OASIS, rozsáhlý svět virtuální reality, který vytvořil geniální a excentrický James Halliday (Mark Rylan...