Chrudimské Regionální muzeum zve na pivo o páté

Chrudimské Regionální muzeum zve na pivo o páté

Tisk

pivovarnictvi 3Regionální muzeum v Chrudimi zve všechny milovníky pěnivého moku na výstavu Pivovarnictví v Pardubickém kraji, která potrvá až do 26.ledna 2014. Cílem výstavy není pouze představit bohatou tradici pivovarnictví ve východních Čechách, ale i oslavit sto let existence známého Pivovaru Rychtář v Hlinsku, v němž první pivo uvařili 12.prosince 1913. 

 

Výstava mapuje více jak čtyřicet pivovarů (zaniklých i dodnes činných) Chrudimska, Pardubicka, Svitavska a Ústeckoorlicka. Jedním z nejstarších pivovarů je pivovar v Poličce, postavený roku 1864. Pivo se však ve městě vařilo již od roku 1517. Zajímavá je i produkce Pivovaru Pernštejn v Pardubicích, kde se od roku 1890 vaří unikátní 19° Porter.  Exponáty výstavy tvoří zejména fotografie zachycující stav pivovarů v minulých letech a v současnosti a předměty spojené s konzumací piva (lahve, půllitry, korbele, podtácky, aj.).

pivovarnictvi 1

Autoři výstavy nezapomněli ani na historii vaření tohoto nápoje, který popíjeli již obyvatelé starověké Mezopotámie a Egypta. Tehdy se však pivo připravovalo z kvašeného chleba. Součástí výstavy je též vybavení bednářské dílny a interiér prvorepublikového hostince. Návštěvníci mohou také ochutnat několik druhů sladu (např. karamelizovaný) i extrémně hořký granulovaný chmel.  Zájemci mohou shlédnout projekci propagačních filmů pivovarů Rychtář a Pernštejn a snímek z roku 1934 o pivovaru ve Velkých Popovicích. Zajímavým počinem je i Pivovarský kurýr, vydaný u příležitosti této výstavy, který přináší nejen historické zajímavosti. K prolistování je k dispozici v hostinci a ke koupi v pokladně muzea.

pivovarnictvi 4

Muzeum připravilo i doprovodné akce jako je Pivo o páté a exkurze do Pivovaru Rychtář.  Výstava mapuje nejen historii a činnost pivovarů v uplynulých sto letech, ale představuje i jejich současnou produkci, proto by si návštěvu Regionálního muzea v Chrudimi neměl nikdo z milovníků zlatavého nápoje nechat ujít. 

Doprovodné akce: 
Pivo o páté  9.1.2014 v 17 hodin
Ochutnávka speciálních piv z Pardubického pivovaru s pojená s prodejem dárkových balení 
16.1. 2014 v 17 hodin
Ochutnávka spojená s prodejem piva z minipivovaru Kutílkova palírna a pivovar Žlebské Chvalovice  Exkurze do pivovaru Rychtář Hlinsko (odjezd v 16:30 hod od muzea – rezervace nutná) 
23.1. 2014
prohlídka výrobních provozů a ochutnávka s panem sládkem Milanem Morávkem  Pivovarnictví v Pardubickém kraji 

Datum:
29.11.2013 – 26.1. 2014 

Místo konání:
Regionální muzeum v Chrudimi, Široká 86, Chrudim 

Zdroj foto:
www.muzeumcr.cz

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Miroslav Macek: „Smích je nejlepší obranou bezmocných proti moci.“

miroslav macek 200Přinášíme vám rozhovor s bývalým politikem a v současné době oblíbeným spisovatelem Miroslavem Mackem. Nedávno mu vyšla kniha Tři muži v automobilu, prorazil s pokračováním Saturnina a brzy mu vyjdou další zajímavá díla. Nechte se ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Egon Bondy a jeho Dlouhé ucho

egon_bondyNakladatelství Akropolis vydalo poslední prozaické dílo známého filozofa a literárního autora Egona Bondyho. Kniha se jmenuje Dlouhé ucho. Dlouho ztracený rukopis se náhle objevil, aby zdobil vaše knihovny - a abyste z něj načerpali potřebnou dávku...

Z archivu...


Literatura

Láska v Positanu: letní romance jako vyšitá

laska v positanu200Nádherná Itálie, dobré jídlo a pohádková láska! To vše a ještě víc vás čeká v románu Láska v Positanu, který vyšel v srpnu u nakladatelství Ikar a jehož autorkou je Lucy Coleman. Nechte se nalákat na oddechovku, kde jedno léto v I...

Divadlo

Dlouhý potlesk pro Annu Kareninu v Divadle Kampa

AK-27-X2 perexKlasické pojetí, minimalistická forma, skvělé herecké výkony, jednoduché kostýmy, které vás přenesou do 19. století. Takové je představení Anna Karenina v pražském Divadle Kampa (Nosticova 2a), nacházejícím se – poměrně symbolicky – poblíž c...

Film

Spielbergův Lincoln: inspirace mramorovým prezidentem

lincoln 200Americká režisérská legenda Steven Spielberg vystřídala ve své filmařské kariéře nespočet poloh. Šestašedesátiletý tvůrce začal jako inovátor neetablovaných žánrů: v roce 1975 filmem Čelisti zkultivoval thriller o...