Přírodní tip na posílení imunity

Tisk

sirupPZimní období přeje otužování, posílení imunity, ale také rýmě, chřipce a nachlazení. Na všechno je lék z přírodní lékárničky. Vyzkoušíte? Pár minut v mrazu v krátkých rukávech: nenachladnete! Pokud nejste zastánce cíleného otužování, můžete si ho dávkovat spontánně. Nemusíte se totiž obávat, že při kratším pobytu na čerstvém vzduchu nachladnete, přestože jste nedostatečně oblečeni. Mikroorganismy způsobující nachlazení mají rády teplo,  v němž se rychle rozmnožují. Hrozba je jinde: stačí, když někdo nemocný ve vašem okolí kašle. Rovněž si dejte pozor na podání rukou.

Jste nachlazený a kýcháte? Spolehněte se na lipový čaj: lipový čaj je pro vás ten pravý. Kašlem se organismus efektivně brání infekci tak, že se snaží zbavit bakterií, které by mohly napadnout dýchací cesty a vyvolat nemoc. Škodliviny, spouštěč problémů, jsou z plic odstraňovány obrovskou rychlostí. Chcete-li organismu pomoci, spolehněte se na lipový čaj – obsahuje účinné rostlinné složky: flavonoidy, éterické oleje a jiné součásti, které bojují proti zvýšené teplotě, vyčerpávajícímu kašli, bolesti krku a hlavy. Stejně účinný nejen pro zdraví je anýz: rozhodně nepatří jen do perníků, ačkoli vzpomínka na vánoční svátky potěší srdce v každé chvíli zcela jistě.

Připravte si anýzový čaj: Je to snadné. Zalijte 1 polévkovou lžíci celého anýzu, nebo čajovou mletého, půl litrem vřelé vody a nechte 5  až 10 minut louhovat. Pokud máte rádi, přidejte citron, cukr či med.

Anýz využijete i na způsob 2v1. Zabírá na unavenou pleť, což oceníme vždy, ale zejména při nemoci. Anýz opět zalijte jako při přípravě čaje. Nahněte se nad parní lázeň a deset minut relaxujte s přivřenýma očima. Kořenitý zázrak nejen oživí tvář. Rovněž uvolňuje ucpané dýchací cesty, což je v období častého nachlazení a chřipky užitečná informace.

Bylinkový sirup: Bylinkový čaj je výborný, sirup navíc praktický, stačí zalít vodou. Plný hrnec bylinek zalijeme vodou, necháme přejít varem, hodinu louhovat, scedíme, přidáme 1 kg cukru, zahřejeme na 75 až 80 stupňů, aby se zachovaly prospěšné látky, teplotu odměříme teploměrem, mícháme, cukr necháme rozpustit, plníme do čistých lahví, skladujeme na chladném tmavém místě.

sirup

Text, fotografie, realizace © Maja Kadlečíková, novinářka, spisovatelka
Kniha Bodkulienka
https://marencin.sk/704/Bodkulienka
Kniha Život ide ako má
https://marencin.sk/938/Zivot_ide_ako_ma
Kniha Modré diaľky
https://marencin.sk/1104/Modre_dialky
Kniha Poetika Foto - Grafie
http://www.eshop.librix.eu/Poetika-foto-grafie-d763.htm


 

Zobrazit další články autora >>>