V první slovenské kolekci projektu 100ks se potkávají výrazní představitelé současné umělecké scény

V první slovenské kolekci projektu 100ks se potkávají výrazní představitelé současné umělecké scény

Tisk

100ks.sk-Erik-Sille-Happines-is-within-reachNejnovější kolekce uměleckých tisků v nabídce 100ks překročila hranice a zaměřila se na uměleckou scénu na Slovensku. Nese název Lineární obsese a sestavila ji významná slovenská kurátorka Silvia L. Čúzyová. V kolekci se představují čtyři současní umělci, které spojuje vliv digitální doby a technologií na jejich tvorbu. Ať už ve formě nástrojů, pomocí kterých díla tvoří, nebo témat, jimž se věnují.

Autoři, kteří se společně objevují v kolekci s názvem Lineární obsese, radikálně formovali vývoj současného slovenského malířství i vizuality a rozvinuli nové trendy ve slovenské malbě. Kromě výrazného rukopisu a inovativního přístupu mají společný také zájem a otevřenost vůči digitální technologii a využití jejích nástrojů.

Štěstí je na dosah. Opravdu?

Erik Šille *1978 je jedním z představitelů první vlny výrazné umělecké generace nastupující po roce 2000 a dodnes patří k nejvýraznějším osobnostem současné slovenské malby. V jeho tvorbě se objevuje svěží, popkulturně lákavý malířský jazyk. Témata jsou však často temná, osobní a nezřídka sociálně-kritická, čímž u jeho obrazů vzniká záměrný intenzivní kontrast.

100ks.sk-Erik-Sille-Happines-is-within-reach

Erik Šille – Happines is within reach
Limitovaný tisk v tubusu pořídíte za 6 000 Kč.
Zarámovaný limitovaný tisk v černém rámu s rozměrem 66 × 59 cm pořídíte za 7 650 Kč.

Stejně je tomu i u díla Happines is within reach neboli Štěstí je na dosah, které ztvárňuje sociální izolaci. Příznačné je, že se na plátně žádná z postaviček na nikoho nedívá, každý sleduje svůj směr a řeší jen sebe. Jedná se o osobní a velice osamělý boj každého jednotlivce.

Mnohovýznamová geometrická repetitivnost

Umělecká tvorba Jána Vasilka *1979 je nepřehlédnutelným příkladem východoslovenské energie, která je životaschopná a úspěšná kdekoli na světě. Autor je dalším z představitelů výrazné slovenské generace, která zazářila po roce 2000, a ve své tvorbě od začátku rozvíjí a proměňuje podobu geometrického malířského jazyka.

100ks.sk-Jan-Vasilko-Repeating-Forms

Ján Vasilko – Repeating Forms
Limitovaný tisk v tubusu pořídíte za 4 200 Kč.
Zarámovaný limitovaný tisk v černém rámu s rozměrem 66 × 59 cm pořídíte za 5 850 Kč.

Obraz Opakující se formy tematicky pracuje s realitou nedávné vynucené izolace, která zvýraznila každodennost a její repetitivnost. Je opakování těch samých činností, návyků a chování omezující, nebo se můžeme repeticí učit a zlepšovat?

Fragmenty reality a dotek exotiky

Peter Cvik nastupoval na slovenskou uměleckou scénu v době, kdy byla nasycena dravou a životaschopnou generační vlnou mladých malířů postdigitální vizuální éry. Přesto se mu však povedlo najít vlastní rukopis a individuální cestu a zapsal se tak jako jeden z představitelů druhé vlny silné současné generace.

100ks.sk-Peter-Cvik-The-Mirage

Peter Cvik – The Mirage
Limitovaný tisk v tubusu pořídíte za 4 450 Kč.
Zarámovaný limitovaný tisk v černém rámu s rozměrem 72 × 57 cm pořídíte za 6 100 Kč.

Dílo The Mirage patří do kolekce maleb, které vznikly na autorově rezidenci v Jeruzalémě. Je to unikátní bezprostřední umělecký záznam exotického „tady a teď”, testujícího spojnice reality s abstrakcí. Dílo je charakteristické přímořskou barevností a vzdušnou kompozicí s levitujícími fragmenty.

Marek Jarotta *1988 se řadí k nejmladším představitelům současné slovenské umělecké vlny. Marek Jarotta vystupuje jako subtilní a trpělivý pozorovatel a téměř meditativní malíř. Ve své tvorbě často zachycuje specifickou atmosféru anonymních tranzitních míst, jako jsou čekárny, haly nebo eskalátory.

100ks.sk-Marek-Jarotta-Opustena-batozina-2

Marek Jarotta – Opuštěná zavazadla 2
Limitovaný tisk v tubusu pořídíte za 3 070 Kč.
Zarámovaný limitovaný tisk v černém rámu s rozměrem 72 × 52 cm pořídíte za 4 720 Kč.

Obraz Opuštěná zavazadla 2 ztvárňuje zneklidňující námět, nedávnou přítomnost a současnou nepřítomnost člověka v místě, které bez lidí nebývá, a osamocenost předmětu, který se samotný nevyskytuje.

Chcete se obklopit současným uměním? Vyberte si z kurátorovaného výběru uměleckých tisků, které jsou vyrobené v nejvyšší možné kvalitě a navíc podepsané, očíslované, zarámované a chráněné plexisklem s UV v galerijním standardu. Limitované tisky, které vznikly vždy v nákladu 100 kusů, najdete na webu 100ks.cz.

O 100ks

Projekt založil Jakub Svoboda v roce 2021. Cílem je nabízet kurátorovaný výběr současného umění v dostupné formě uměleckých tisků v nákladu 100 kusů. 100ks investičně podpořila skupina Miton. Více na 100ks.cz.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Plzeň-Lobzy

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Tomáš Pilař představuje Stínohry

Stinohry 200Katedra designu Fakulty textilní Technické univerzity v Liberci pořádá v Galerii N v Jablonci nad Nisou výstavu prací Tomáše Pilaře (1979), člena výtvarného odboru pražské Umělecké besedy a absolventa VŠUP v Praze, kde studoval malbu u prof. Pa...


Literatura

Detektivka a romance v jednom: Povolené ztráty

povolene ztraty 200V červenci vyšla u nakladatelství Alpress další kniha Nory Robertsové, jedné z nejznámějších autorek knih pro ženy, s názvem Povolené ztráty. Nejde ryze o červenou knihovnu, ale o mix detektivky a záhady - a že to napsala oprav...

Divadlo

Smetanova Litomyšl přivítá hvězdnou Dagmar Peckovou a její Mistrovskou lekci

dagmar200V rámci bohatého programu festivalu Smetanova Litomyšl proběhne 26. června v 19 hodin oceňované divadelní představení Mistrovská lekce. Magnetem představení je samozřejmě mezinárodně proslulá pěvkyně Dagmar Pecková, která se představuje ve své první ve...

Film

Moje kino LIVE nabízí filmy i v době omezeného pohybu

kinoVybraná menší kina se rozhodla zprostředkovat filmy online a zajímavým způsobem nabídnout i další program. V pátek 27. března to byla třeba beseda s Vítem Klusákem, režisérem filmu V síti. Program bude pokračovat i během dubna. Projekt nese název Moje kino LIV...